Veganiškos mitybos žinovė Gražina Gum pateikia 4 sveikų kokteilių receptus

Gražina Gum / Asmeninio archyvo nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2015-10-15 16:01
„Mes per dažnai valgome sunkiai virškinamą maistą. Tad gal leiskime sau pailsėti nuo maisto ruošos, o skrandžiui – nuo sunkaus virškinimo ir gardžiuokimės sveikais kokteiliais: gausime ir maisto, ir gyvos bei tikros energijos“, – siūlo medikė, gyvo/augalinio maisto ekspertė ir veganiškos mitybos žinovė Gražina Gum.

Visiškai neseniai išleidusi naująją savo knygą „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“ autorė tikina, kad tinkamai subalansuoti ir tam tikrais laiko tarpais vartojami kokteiliai suteikia organizmui reikalingų ir maistingų medžiagų.

Vis tik, anot Gražinos Gum, virškinimo sistemai nelengva virškinti prastai dantimis sukramtytų žalėsių, tokių kaip petražolės, morkų lapai, dilgėlės ir kiti žalumynai, taigi geriau šį darbą patikėti trintuvui – tereikia išmanyti, ką su kuo maišyti.

Vaisiuose, daržovėse ir žalėsiuose gausu ne tik mikroelementų, bet ir ląstelienos, kuri apvalo žarnyną kaip kempinė ir atkuria mikroflorą. Žalėsiuose itin gausu chlorofilo bei kitų mums naudingų medžiagų, bet tik susmulkinti ar sumalti augalai maistingumą atiduoda kokteiliui.

Gražina Gum pataria kurį nors savaitgalį praleisti tik su gardžiais, maistingais ir organizmą detoksikuojančiais kokteiliais. Tą dieną (ar dienas) reikėtų atsisakyti kito maisto, taip pat ir alkoholio, kavos, cukraus, miltinių ir gyvūninės kilmės produktų.

„Tada kur kas greičiau pajusite rezultatą ir užplūs energija. Kiekvieną jums patikusį kokteilį galite susiplakti ir kada panorėję“, – tikina naujosios knygos autorė.

Žaliųjų kokteilių jėga

Žalieji kokteiliai yra puikus maistas dėl daugybės biologiškai veiklių medžiagų, be kurių tiesiog neįmanoma būti sveikiems. Tačiau, anot Gražinos Gum, mūsų organizmas nepratęs gauti šviežių žolių ir lapų, taigi žalieji kokteiliai po truputį mus pratina prie žalumynų – organizmas gauna įvairiausių naudingų medžiagų iš augalų, kurių niekada tiek nesukramtytų ir juolab nesuvirškintų.

Žaliųjų kokteilių nauda organizmo sveikatai:

  • Žalieji kokteiliai labai lengvai virškinami. Plakant žalių lapų ir vaisių ląstelės yra puikiai suskaidomos, dėl to organizmas gali lengviau įsisavinti maisto medžiagas. Pasak žaliųjų kokteilių kūrėjos ir išradėjos Victorios Boutenko, maisto medžiagos iš tokių kokteilių pradedamos virškinti jau burnoje, o žarnyne jos tarsi kempinės atlieka valymo funkciją. Žarnynas tampa švaresnis ir atkuriama tinkama mikroflora, taigi kartu stiprėja imunitetas.
    Asmeninio archyvo nuotr./Gražinos Gum knyga „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“
    Gražinos Gum knyga
    „3 dienų kokteilių programa + maistingų
    kokteilių receptai“
  • Žaliuosiuose kokteiliuose gausu chlorofilo. Natūraliosios medicinos atstovai pastebėjo, kad chlorofilo molekulė yra labai panaši į žmogaus kraujo hemoglobino molekulę. Taigi organizmas šią medžiagą labai gerai ir lengvai įsisavina.
  • Mažina organizmo rūgštingumą. Ar žinote? Įvairių alergijų priežastis gali būti padidėjęs organizmo rūgštingumas. Sąnarių skausmas juntamas, kai rūgštys pakeičia sąnarinį tepalą ir dėl nepakankamos mitybos sąnarių kremzlės nusidėvi. Įvairias kvėpavimo takų ligas taip pat dažnai paskatina rūgštys. Jų pertekliaus kamuojami asmenys skundžiasi galvos skausmais, bloga nuotaika, energijos trūkumu, nerviniu išsekimu, jautrumu, taip pat nevaldomomis emocijomis, gyvenimo džiaugsmo praradimu, apatija, nuovargiu, atsirūgimu rūgštimi, vidurių užkietėjimu. Juos dažnai vargina nuolatinė sloga, ašarojančios akys, odos egzemos, skrandžio ir kitų vidaus organų negalavimai.

Jei norite gyventi sveikai, Gražina Gum siūlo pradėti nuo žaliųjų kokteilių rytais.

„Tai padės organizmui pailsėti ir natūraliai apsivalyti – detoksikuotis. Daigai, vaisiai, žalėsiai, daržovės, ypatingi produktai, fermentuotas maistas padeda greičiau atkurti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą.

Štai kodėl žmonės, įtraukdami į savo mitybos racioną daugiau gyvo maisto, tampa gyvybingi, linksmesni, atranda gyvenimo džiaugsmą, norą judėti, ir sportuoti“, – tikina knygos „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“ autorė Gražina Gum ir pateikia keturis maistingų ir sveikų kokteilių receptus.

Daržovių kokteilis

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Ingredientai:

  • ½ pomidoro,
  • ¼ saldžiosios paprikos,
  • ½ saliero lapkočio,
  • 2 saulėje džiovinti pomidorai,
  • ¼ šaukštelio Kajeno paprikos,
  • ½ skiltelės česnako,
  • 5–8 petražolių šakelės.

Gaminimas. Viską sutriname trintuvu. Toks gardus ir maistingas daržovių kokteilis labai tiks per pietus, kai valgomas pagrindinis dienos maistas.

Kokteilis su grūdais

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Ingredientai:

  • 1 obuolys,
  • 1 agurkas,
  • ¼ citrinos,
  • 2–3 šaukštai daigintų kviečių arba rugių grūdų,
  • 10 petražolių šakelių,
  • 5 krapų šakelės.

Gaminimas. Viską gerai sutriname trintuvu, įpylę vandens, kad apsemtų. Šis kokteilis gausus B grupės vitaminų, chlorofilo ir medžiagų, reikalingų gerai inkstų ir šlapimo sistemos veiklai palaikyti.

Kokteilis „Riešutinė braškė“

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Ingredientai:

  • 1 ananaso skritinys,
  • ½ stiklinės braškių,
  • 1 bananas,
  • 2 šaukštai chia (ispaninių šalavijų) sėklų,
  • 1 šaukštas riešutų sviesto.

Gaminimas. Riešutų sviestą rinkitės pagamintą ne iš kepintų riešutų. Braškės tinka ir šaldytos. Viską sudedame į trintuvą, įpilame vandens, kad apsemtų, ir sutriname.

Kokteilis „Šokoladinis imbieras“

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Ingredientai:

  • 1 bananas,                   
  • 1 apelsinas,
  • 2 šaukštai kakavos,
  • skiltelė imbiero (0,5–1cm),
  • ¼ šaukštelio cinamono,
  • 1 šaukštelis medaus arba 2 datulės.

Gaminimas. Viską sutriname trintuvu. Labai tinkamas kokteilis, kai norisi kavos su desertu. Bus pats tinkamiausias pavakarių gėrimas ir maistas.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai