Menininkė Jolita Vaitkutė ant sumuštinio atkūrė savo vestuvių nuotrauką

Renginio akimirka / M. Repečkos nuotr.
Renginio akimirka / M. Repečkos nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2019-08-28 14:08
AA

Vėlyvi trečiadienio pusryčiai subūrė gliuteną toleruojančius ir netoleruojančius prie bendro stalo. Renginio metu svečiai, maisto tinklaraštininkai, mitybos specialistai dalinosi pirma tolerantiška duona ir tiesiai ant jos riekių atskleidė, ką kiekvienam jų reiškia žodis tolerancija.

Drauge su gliuteno atsisakiusia menininke Jolita Vaitkute pusryčiautojai kalbėjosi apie gyvenimiškas situacijas, su kuriomis tenka susidurti, kai šių kviečiuose, rugiuose ir miežiuose esančių baltymų netoleruoji pats, tavo šeimos narys ar artimas draugas. Ragaudami Biržuose iškeptos duonos be gliuteno, jie savo įspūdžius bei patirtis pasitelkė kūrybai lėkštėje.

Jolita pakvietė kiekvieną asmeniškai perteikti, ką jiems reiškia bendrumas, santykiai, šeima. Jos kūrybinių dirbtuvių metu svečiai mėgino patys sukurti tokį sumuštinį, kuris jų patirtį sujungtų vaizdu ir skoniu. Specialiai tolerantiškiems pusryčiams menininkė taip pat sukūrė piešinį, duonos riekėje simboliškai atgaivindama savo vestuvių akimirką.

„Kai išgirdau raktažodžius, pirma mintis buvo mano gyvenimo partneris. Tuo metu, kai dėliojau daržoves ant sumuštinio, buvo mūsų santuokos sukaktis. Nusprendžiau iliustruoti vieną pirmųjų akimirkų po ceremonijos, kurios, šiaip jau, gyvai neprisimenu dėl didelio jaudulio.

Vis dėlto atsimenu gerus jausmus, kai atėjo ramybės jausmas būti su savo šeima. Mano vyras gyvena ne tik su manimi, bet ir su mano gliuteno netolerancija, todėl iki šiol duona namie mus savotiškai skirdavo, bet dabar ji irgi bus šeimyniška“,  ̶  pasakojo Jolita.

„Vieno žmogaus mitybos įpročiai dažniausiai paveikia ir jo artimiausių žmonių kasdienybę. Mes norėjome kepti tokius produktus, kurių skonis būtų tinkamas visiems. Taip atsirado tolerantiškos duonos be gliuteno idėja, neskirstanti žmonių, o juos sutaikanti ir kviečianti mėgautis bendrais užkandžiais, bendru stalu, bendru gyvenimu“,  ̶  teigia tinklaraštininkė ir „Biržų duonos“ marketingo vadovė Natalija Kurganovė.

Renginio akimirka / M. Repečkos nuotr.

Gliuteno arba glitimo netoleravimas kasmet vargina vis daugiau žmonių visame pasaulyje. Pavyzdžiui, JAV ši problema fiksuojama kas šeštam šalies gyventojui. Lietuvoje kol kas nėra tikslių tyrimų, tačiau dažnai diskutuojama apie celiakijos ligą bei kitas gliuteno netoleravimo formas, kuomet nesugebama tinkamai perdirbti glitimo. Daugėja ir sąmoningo gliuteno atsisakymo atvejų, kai siekiama pagerinti savijautą.

Prie tolerantiško stalo pasidalinti istorijomis ir kūryba taip pat susėdo „Mamų radijo“ įkūrėja Laura Mazalienė, „D.Efect“ dizainerė Eglė Žiemytė, radijo laidų vedėja ir kūrybininkė Rimantė Kulvinskytė, maisto tinklaraštininkės Kristina Mincytė-Razminienė („Vaikų reikalai“), Asta Petrušienė ir Rūta Salasevičiūtė („Feed My Sister“), Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“), Viktorija Kordiukova („Kasdienės mūsų duonos“), Berta Garuckė („Cukrinis avinėlis“), Daiva Matukevičienė („Gardu gardu“), knygos „Kepiniai be gliuteno“ autorės Inga Krasuckienė bei Katerina Buldakova ir kiti.