Diane Kress sukurta mitybos sistema „Metabolizmo stebuklas“. Kas tai?

Salotos su apelsinais ir riešutais / „Fotolia“ nuotr.
Salotos su apelsinais ir riešutais / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: „Edita“
2016-01-08 11:00
AA

Pasak šios dietos autorės, daugelis žmonių negali atsikratyti nepageidaujamo svorio dėl išsiderinusios medžiagų apykaitos. Jos teigimu, šį procesą galima sureguliuoti gerokai sumažinus suvartojamų angliavandenių kiekį ir padidinus baltymų.

Reikėtų pasakyti, jog ši mitybos sistema dietologijos pasaulyje toli gražu ne nauja. Panašiais principais remiasi ir kitos ne mažiau populiarios bei „Google“ paieškoje dažnai ieškomos dietos, kaip antai, Atkinso ar Dukano. Pastarąją išbandė netgi karališkųjų šeimų atstovai. Taigi Diane Kress dviračio iš naujo neišrado. Tiesiog medžiagų apykaitos teoriją interpretavo savaip ir, kaip teigia tūkstančiai jos gerbėjų, pataikė į dešimtuką.

Taip pat skaitykite: Rudeninė dieta: grožiui, sveikatai ir imunitetui

Be abejo, kaip ir visos mitybos sistemos, šioji taip pat sulaukia kritiškų atsiliepimų, tačiau nemažai dietologų pripažįsta, jog ji gana neblogai subalansuota. Savąją mitybos sistemą D. Kress tobulina jau ne vienerius metus, taip pat ji gilinasi į diabeto problemas ir šios ligos ryšį su mityba, yra išleidusi keletą itin didelio populiarumo pelniusių knygų („Metabolizmo stebuklas“, „Metabolizmo stebuklo“ virtuvės knyga“, „Diabeto stebuklas“).

3 dietos etapai

Diane Kress sukurta dieta skirstoma į 3 etapus.

Pirmasis etapas

Pats svarbiausias šio etapo uždavinys – maksimaliai apriboti suvartojamų angliavandenių kiekį. Leistina norma – ne daugiau kaip 25 g per parą. Mažai angliavandenių turinčiu maistu maitinamasi 8 savaites. Pasak dietos autorės, šio etapo esmė yra susigrąžinti normalią organizmo reakciją į angliavandenius ir sureguliuoti medžiagų apykaitos procesą.

Taip pat skaitykite: Šiltą ar šaltą vandenį gerti ryte? Mitybos ekspertė atskleidžia tiesą

Perspėjama, kad šiame etape gali pasireikšti įvairūs šalutiniai reiškiniai: energijos stygius, irzlumas, prislėgta nuotaika, mieguistumas ir pan. Tačiau kai organizmas pripras gyventi be gausios angliavandenių dozės (maždaug po 7–10 dienų), savijauta pagerės. Baigiantis pirmajam etapui, daugelio besilaikančiųjų šio mitybos režimo jau taip smarkiai nebetraukia piktnaudžiauti bandelėmis ir kitokiais saldumynais bei miltų gaminiais.

Antrasis etapas

Šiame etape jau galima pamažu grąžinti angliavandenius į valgiaraštį, tačiau jų apribojimai išlieka – galima suvartoti ne daugiau kaip 60 g per parą. Be to, angliavandenius reikėtų vartoti proporcingai – lygiomis dalimis po 20 g ryte, perpiet ir vakare. Antrasis etapas tęsiasi tol, kol pasiekiamas pageidaujamas svoris.

Trečiasis etapas

Iš esmės jis tęsiasi nuolat. Tai tarsi priminimas, kad angliavandenius reikia vartoti labai saikingai. Svarbu vengti tuščių angliavandenių – cukraus ir baltų miltų produktų. Juos geriau keisti šviežiais saldesniais vaisiais, rūpaus malimo miltų gaminiais, kruopomis ir pan.

Svarbu žinoti

  • Prieš pradedant laikytis Diane Kress mitybos režimo, autorė pataria pasimatuoti kūno linijas, pasisverti, o paskui visą pirmąjį etapą apie svorį negalvoti.
  • Valgyti patariama penkis kartus per dieną ir pasistengti tai daryti reguliariai – nepraleisti nė vieno valgymo, nes tai gali sukelti alkio priepuolius ir išderinti medžiagų apykaitos procesą.
  • Svarbu gerti kuo daugiau vandens. Patariama nepiktnaudžiauti kava – ją verčiau keisti žaliąja arbata.
  • Susitvarkyti su mitybos ir kūno pokyčiais bus daug lengviau, jei sportuosite. Kompleksą puikiai papildytų ir masažas.
  • Patartina apriboti druską, ypač antroje dienos pusėje. Ją verčiau keisti natūraliais prieskoniais, žolelėmis.

„Metabolizmo stebuklo“ valgiaraščio produktai

Tinkami riebalai: įvairių rūšių kokybiškas aliejus, neriebi grietinė, alyvuogės, avokadai, riešutai, sėklos.

Tinkami baltymai: paukštiena (be odos), neriebus sūris ir varškė, sojų varškės sūris ir kiti sojų produktai (kuriuose nėra cukraus), kiaušiniai.

Tinkamos daržovės: artišokai, smidrai, šparaginės pupelės, pupų ūgliai, brokoliniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, raudonieji ir lapiniai kopūstai, baltagūžiai kopūstai (švieži ir rauginti), salierai, agurkai (švieži ir rauginti), baklažanai, svogūnai, įvairios salotos ir žalumynai, kaliaropės, grybai, įvairių rūšių pipirai, ridikai, moliūgai, cukinijos, švieži pomidorai (ne daugiau kaip vieną per dieną. Pomidorų padažas – netinkamas pasirinkimas).