Virtuvės šefas Olivier Criou: „Produktyviausi darbo susitikimai įvyksta restorane“

Olivier Criou/Organizatorių nuotr.
Olivier Criou/Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2019-09-20 11:01
AA

Prancūzijos garbės konsulas, virtuvės šefas Olivier Criou Lietuvoje gyvena jau daugiau kaip dešimtmetį. Iš Bretanės regiono kilęs vyras čia sukūrė ne tik šeimą, bet ir verslą: drauge su žmona Rima Klaipėdoje atidarė gurmaniškų maisto produktų parduotuvėlę. Prancūziškos virtuvės degustacijas visoje Lietuvoje rengiantis O. Criou sako, jog mūsų organizmui ne mažiau nei maisto reikia bendravimo.

„Vynas ir maistas – tai ne tik mūsų, prancūzų, tradicija, organizmo „kuras“, bet pirmiausia priemonė bendrauti, – tikina virtuvės šefas. – Juk liūdna valgyti pietus paskubomis, vienam prie savo lėkštės… Prancūzai klientus ar kolegas dažnai kviečia papietauti drauge. Produktyviausi darbo susitikimai įvyksta restorane. Tuo tarpu vakarienė – idealus laikas pabūti su šeima, vaikais, pasidalinti dienos įspūdžiais.“

Anot O. Criou, apibūdinti prancūzų virtuvės ypatumus sudėtinga. Kiekvienas regionas, vietovė turi sau būdingus skonius ir tradicijas.

Olivier Criou/Organizatorių nuotr.

„Lietuvoje maža žmonių, susipažinusių su prancūziškais patiekalais, tad užpildėme šią nišą. Pastaruoju metu pastebiu, kad vis dažniau ieškoma kokybiško maisto produktų, specifinių skanumynų“, – sako O. Criou

Artėjantį savaitgalį paskanauti paties gaminamų bretoniškų grikių blynų crêpes ir kvapnios žuvienės Olivier kviečia į Neringą.

„Gaminsime crêpe complet su kumpiu, sūriu ir kiaušiniu, arba jūros gėrybių crêpe su sardinėmis ir salikornijomis. Ar žinojote, kad sardinė yra laikoma viena sveikiausių žuvelių pasaulyje ir pirmoji, kurią žvejai sudėjo į konservus?“, – klausia Olivier.

Salikornija – jūrų ir vandenynų pakrančių augalas, itin mėgstamas prancūzų ir dažnai naudojamas bretoniškoje virtuvėje.

Rima Criou/Organizatorių nuotr.

Pasak O. Criou, Bretanė garsėja didžiuliais obuolių sodais. Priskaičiuojama daugiau nei tūkstantis obuolių veislių, iš kurių bretonai didžiuodamiesi gamina įvairiausius gėrimus. Jie puikiai dera prie bretoniškų crêpes.

„Prancūzai gal ir nėra tokie dideli sriubų gerbėjai kaip lietuviai, tačiau rudenėjant ir vėstant orams neįsivaizduojame valgio be šiltos, kvapnios žuvienės“, – tikina Olivier ir sekmadienio popietę kviečia į Nidos prieplauką paskanauti jų su Rima gaminamos bretoniškos žuvienės.

Olivier Criou rengiamas prancūzų virtuvės pristatymas – vienas iš Prancūzų kultūros dienų Neringoje akcentų. Rugsėjo 20–23 d. Nidoje vyks prancūzų literatūros, kino, muzikos vakarai, nemokamus cirko ir muzikos spektaklius jurtoje rodys šiuolaikinio cirko trupė iš Prancūzijos „Cirque Plein d‘Air“.