Virtuvės gidas: retesni grūdai ir kruopos

Kruopainiai (dar žinomi kuskuso pavadinimu) / Fotolia nuotr.
Kruopainiai (dar žinomi kuskuso pavadinimu) / Fotolia nuotr.
2012-12-04 08:18
AA

Labai dažnai mes tarsi „užsicikliname“ ant tų pačių produktų ir perkame juos nuolat, nė nedirsteldami į kitus, dar nė karto neragautus.

Bet įsileisti į savo valgiaraštį šį tą nauja, išties naudinga. Ir ne tik dėl naujo skonio. Skirtinguose grūduose bei kruopose yra skirtingų naudingųjų medžiagų.

 

Speltos kviečiai

SPELTOS MILTAI. Užuot siekusi iš lentynos į pirkinių krepšį įsidėti įprastų kvietinių miltų, bent kartą pasirinkite speltos. Šie miltai gaminami iš ypatingų speltos kviečių. Tinka duonai, bandelėms, pyragams, blynams, picos tešlai, tortų pagrindams, sausainiams, paplotėliams, padažams. Grūduose esančios maistingosios medžiagos lengvai ir greitai įsisavinamos, todėl, skirtingai nuo kitų kviečių, nedidina nutukimo rizikos, bet padeda jį sureguliuoti. Be to, nesukelia alerginių reakcijų.

 

Speltos kviečiai

BOLIVINĖS BALANDOS (quinoa). Pietų Amerikoje augančio itin maistingo augalo vaisiai. Būna šviesios ir raudonos spalvos. Prieš verdant reikia gerai nuplauti, kad pasišalintumėte kartoką apvalkalą (neretai jį pašalina gamintojai). Ruošti šias kruopas nesunku - panašiai kaip ryžius. Balandas tereikia išvirti vandenyje (prieš virdama galite dar pakepinti). Išvirtos jos būna tarsi su „uodegėle“, malonaus, švelnaus skonio. Galite patiekti vienas, pagardintas sviestu. Arba kaip garnyrą. Tinka dėti į daržovių troškinius, sriubas. Be to, yra lengvai daiginamos.

 

Speltos kviečiai

BULGURAS. Skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobą (nuvalius sėlenas). Populiarus Magrebo ir Artimųjų Rytų virtuvėse. Iš bulguro gaminamos libanietiškos salotos „Tabule“, verdamos sriubos, ruošiami garnyrai, įvairios salotos.

 

 

 

Speltos kviečiai

KRUOPAINIAI (dar žinomi kuskuso pavadinimu). Tai produktas ir patiekalas, plačiai naudojamas Magrebo virtuvėje. Puikus angliavandenių šaltinis. Gaminamas iš rupiai maltų kietųjų kviečių. Kruopos specialiame negiliame inde šlakstomos vandeniu ir tarp delnų trinamos, kol lieka smulkūs rutuliukai. Jie sijojami per rėtį ir džiovinami saulėje. Iš kruopainių gaminamos salotos, troškiniai, jų dedama į įdarus, valgomi su įvairiais padažais.