Tradicinis Velykų stalas: kaip jį paversti palankesniu sveikatai?

Salotos / Einladung zum Essen, „Pixabay“ nuotr.
Salotos / Einladung zum Essen, „Pixabay“ nuotr.
Šaltinis: Reklama
2024-03-19 09:00
AA

Ieškote idėjų, kokiais patiekalais galėtumėte nudžiuginti savo šeimą ir svečius per Velykas? Šiais metais kviečiame pažvelgti į šventinį stalą kiek kitaip. Tradiciškai jis būna nukrautas įvairiais patiekalais, iš kurių ne visi būna palankūs mūsų sveikatai. Tačiau pažvelgę šiek tiek kūrybiškiau ir sąmoningiau, galime paversti šventinio stalo patiekalus ne tik itin gardžiais, bet ir maistingais. Daugybę metų aukštos kokybės produktus iš daržovių kurianti ir atsakingą požiūrį į gamtą bei žmones puoselėjanti Bonduelle toliau dalinasi patarimais, kaip tradicinius Velykų stalo patiekalus paversti palankesniais sveikatai.

Įtraukite daug ir kuo įvairesnių daržovių

Skaidulų, vitaminų ir mineralų gausios daržovės yra tikras sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis. Tad pasistenkite į Velykų patiekalus jų įtraukti kuo daugiau ir kuo įvairesnių. Tai gali būti tiek šviežios, tiek jau paruoštos daržovės, pavyzdžiui, konservuoti kukurūzai, žirneliai, įvairių rūšių pupelės, avinžirniai ar lęšiai. Iš pastarųjų Velykų stalui galite pasigaminti spalvotas ir maistingas lęšių salotas su burokėliais, kurios maloniai nustebins jūsų skonio receptorius.

Šventinio stalo patiekalams puikiai tinka ir šaldytos daržovės. Be to, kad yra išlaikiusios didžiąją dalį maistinių medžiagų, jas galima greitai ir paprastai paruošti. Pavyzdžiui, Bonduelle šaldyti, garuose ruošti brokoliai yra tikras vitaminų užtaisas, kuriuo galite papildyti savo Velykų stalą – iš jų išeis sotus, gardus ir išvaizdus pyragas su brokoliais ir pomidorais.

Daržovių pyragas – maistinga ir gardi Velykų stalo puošmena / nuotr. Lum3n, „Unsplash“

Mažiau cukraus tiek desertuose, tiek kituose patiekaluose

Pernelyg didelis cukraus vartojimas susijęs su įvairiais sveikatos sutrikimais ir yra viena iš pagrindinių visuomenės sveikatos problemų. Todėl kuriant Velykų meniu, skatiname paieškoti sveikatai palankesnių alternatyvų. Jei norite pasigaminti ką nors saldaus, vietoj įprasto deserto su dideliu kiekiu cukraus, rinkitės maistingesnę jo versiją. Puikus pavyzdys šiuo atveju galėtų būti raudonųjų pupelių braunis. Šis turtingo skonio desertas ne tik leis pasimėgauti saldumu, bet ir praturtins jūsų racioną daržovėmis. Į pridėtinio cukraus kiekį dėmesį atkreipkite rinkdamiesi ne tik desertus, bet ir bet kokius kitus maisto produktus. Atminkite – geriausia, kad jo ten būtų kuo mažiau.

Raudonųjų pupelių braunis – maistingas, turtingo skonio desertas / nuotr. Toa Heftiba, „Unsplash“

Nepersistenkite su druska ir naudokite įvairius prieskonius

Druskos, kaip ir cukraus, perteklius gali sukelti įvairias sveikatos problemas. Todėl ruošdami Velykų patiekalus stenkitės ją naudoti saikingai. Tam, kad maistas įgautų ryškesnį skonį, naudokite įvairius prieskonius: ciberžolę, aitriųjų ir saldžiųjų paprikų miltelius, skirtingų rūšių pipirus, cinamoną, imbiero miltelius ir kt. Taip ne tik atrasite naujus skonius, bet ir suteiksite savo organizmui daug naudingų medžiagų, kurių gausu natūraliuose prieskoniuose.

Prieskoniai – išraiškingiems Velykų stalo patiekalams / nuotr. Ratul Ghosh, „Unsplash“

Sočiuosius riebalus keiskite į nesočiuosius

Moksliniai tyrimai rodo, kad sočiųjų riebalų perteklius mityboje gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, dėl ko gali padidėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Siekiant to išvengti, sočiuosius riebalus geriau keisti į nesočiuosius, kurie yra naudingi širdžiai ir gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Šiuo patarimu skatiname pasinaudoti ir ruošiant maistą Velykoms. Pavyzdžiui, gamindami mėsos patiekalus, pirmenybę teikite liesesnei mėsai, tokiai kaip vištiena ar kalakutiena be odos. O jos marinavimui rinkitės nerafinuotą alyvuogių arba rapsų aliejų, kurie yra nesočiųjų riebalų šaltiniai.

Kepiniams, vietoj sviesto ar margarino, naudokite alyvuogių arba kokosų aliejų. Salotų padažą geriau gaminkite ne iš majonezo, o alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir mėgstamų prieskonių – pastarasis variantas ne tik bus palankesnis sveikatai, bet ir pabrėš salotų šviežumą. Atminkite, jog šie paprasti pakeitimai gali turėti ilgalaikį teigiamą poveikį jūsų sveikatai.

Alyvuogių aliejus – nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis / nuotr. Steve Buissinne, „Pixabay“

Velykų proga leiskite sau pasimėgauti gardžiais patiekalais. Tačiau nepamirškite, kad sveikatai palankūs pasirinkimai gali paversti šią šventę dar džiugesne ir spalvingesne, o jūsų savijautą – geresne. Taigi, tegul šios Velykos būna tobula pradžia naujiems, sveikatai naudingiems įpročiams, kurie jus lydės kiekvieną dieną!