Sekmadienio vakarienei – apkepai

Varškės apkepas / Fotolia nuotr.
Varškės apkepas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-21 17:00
AA

Paprasta, sotu, skanu – tokia lengvai paruošiamų apkepų formulė. Klasikinis varškės ar pikantiškas vištienos – jie negali nepavykti.

Purus varškės

Jums reikės: 800 g kreminės varškės, 5 kiaušinių, 6 šaukštų cukraus, pusės stiklinės kukurūzų kruopų, 200 ml grietinėlės, šaukšto krakmolo, 2 šaukštų miltų, stiklinės besėklių razinų, pagal skonį nutarkuotų citrinos žievelių ir sulčių, kokosų drožlių, vanilinio cukraus, sviesto (formai patepti), šaukštelio kepimo miltelių.

  • Kukurūzų kruopas užpilkite grietinėle ir palikite pastovėti.
  • Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį ir giliame inde sumaišykite su krakmolu ir išbrinkusiomis kruopomis.
  • Į masę įmaišykite cukrų, kepimo miltelius, pagal skonį berkite druskos, vanilinio cukraus ir nutarkuotų citrinos žievelių, kokosų drožlių.
  • Atskirtus kiaušinių trynius įmaišykite į varškės masę, o baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki standžių putų.
  • Razinas nuplaukite, nusausinkite, apvelkite miltais (kad kuo tolygiau pasiskirstytų tešloje) ir suberkite į varškę.
  • Galiausiai atsargiai, kad nesubliukštų, įmaišykite plaktus baltymus.
  • Paruoštą masę krėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
  • Prieš tiekdama palaukite, kol apkepas šiek tiek atvės, nes karštą sunku supjaustyti.

Sotusis su grybais

Pievagrybių apkepas / Fotolia nuotr.

Jums reikės: pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos, 450 g pievagrybių, 200 g brandinto sūrio, 125 ml grietinėlės, 80 ml pieno, 80 ml grietinės, 2 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, didelės skiltelės česnako, šaukšto šviežių arba šaldytų petražolių, pusės šaukštelio kardamono, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.
  • Nuluptą česnaką ir petražoles sukapokite smulkiais gabalėliais.
  • Sūrį stambiai sutarkuokite.
  • Tešlą kepimo formoje išklokite taip, kad uždengtų jos kraštus.
  • Didelėje keptuvėje sviestą išlydykite ant vidutinės kaitros, suberkite grybus ir padidinusi karštį pakepinkite.
  • Kai dalis skysčio nugaruos, kaitrą sumažinkite, suberkite česnakus ir kepkite dar 2 min.
  • Atskirame inde kiaušinius gerai išplakite su grietine, grietinėle ir pienu.
  • Pagal skonį berkite druskos ir pipirų, truputį kardamonų, įmaišykite tarkuotą sūrį ir kapotas petražoles.
  • Ant tešlos tolygiai paskirstykite grybus, užpilkite sūrio ir grietinėlės mišinį.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol viršus dailiai parus.
  • Prieš tiekdami leiskite atvėsti bent 10 minučių.

Pikantiškas vištienos

Vištienos pyragas / Mariaus Žičiaus nuotr.

Jums reikės: pakelio bemielės tešlos, 400 g vištų krūtinėlių filė, 500 ml vištienos sultinio, 75 ml grietinėlės, 2 morkų, 2 svogūnų, kiaušinio, skiltelės česnako, lauro lapo, 1,5 šaukšto miltų, saujelės petražolių, pagal skonį druskos, kvapiųjų pipirų, čiobrelių, aliejaus (kepti).

  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  • Svogūnus, morkas ir česnaką nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Petražoles sukapokite.
  • Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  • Juos pakepinkite didelėje keptuvėje įkaitintame aliejuje. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite čiobreliais.
  • Į keptuvę įmeskite lauro lapą, kelis kvapiuosius pipirų grūdelius, uždenkite ir kaitinkite apie 5–6 min., kol vištiena apskrus.
  • Suberkite česnaką ir svogūną, išmaišykite ir kepkite dar minutę. Suberkite miltus, vėl permaišykite ir pakepinkite dar 2 min.
  • Supyluę trečdalį sultinio kaitinkite, kol padažas sutirštės, tada supilkite likusį sultinį, grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite apie 15 min.
  • Karščiui atsparią formą ištepkite riebalais, supilkite padažą, ant viršaus berkite pjaustytas morkas.
  • Formos viršų kruopščiai uždenkite tešlos lakštu, viduryje pradurkite skylutę garams išeiti, o viršų ištepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite apie 40 min. vidutinio karščio orkaitėje.
  • Tiekite šiek tiek ataušintą.

Lašišų apkepas

Apkepas su lašiša / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 300 g bemielės sluoksniuotos tešlos, 250 g lašišų filė, 200 g špinatų, 3 šaukštų aliejaus, didelio kiaušinio, skiltelės česnako, šaukšto kedrinių pinijų, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Špinatus nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite.
  • Česnaką nulupkite, sukapokite.
  • Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite česnakus. Po minutės suberkite špinatus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir uždenkite keptuvę dangčiu. Pakaitinę apie 3–4 min., nuimkite dangtį, išgriebkite česnakus ir suberkite kedrines pinijas.
  • Viską gerai išmaišykite ir nukelkite.
  • Lašišų filė pasūdykite ir iš abiejų pusių gerai ištepkite aliejumi.
  • Tešlą klokite ant stalviršio stačiakampio forma ir subadykite šakute.
  • Kiaušiniu patepkite tešlos kraštus, o viduryje tolygiai paskirstykite lašišą. Ant jos sukrėtę špinatus su kedrinėmis pinijomis, kraštus užlenkite taip, kad suformuotumėte pyragą.
  • Pyrago viršuje keliose tešlos vietose peiliuku padarykite įpjovas garams išeiti. Paviršių aptepkite kiaušinio plakiniu.
  • Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min.
{recipe|3644}
{recipe|3751}
{recipe|3789}
{recipe|4028}
{recipe|4497}
{recipe|4526}
{recipe|4602}
{recipe|4630}
{recipe|5358}