Rinkitės įvairesnį aliejų

Aliejai / Fotolia nuotr.
Aliejai / Fotolia nuotr.
2012-10-14 22:54
AA

Dažniausiai pirmenybę teikiame įprastam aliejui, tarkim, alyvuogių, saulėgrąžų ar rapsų, ir nepelnytai užmirštame kitus.

Labai naudinga retkarčiais keisti aliejų rūšis, nes kiekvienas išsiskiria skirtingomis savybėmis. Mitybos specialistai pataria rinktis tik aukščiausios kokybės, geriausiai ekologišką, bent jau nemodifikuotų augalų aliejų, be to, atsižvelgti į savo sveikatą. Prieš tai vertėtų pasitarti su mitybos specialistu ar gydytoju. Kiekvienas aliejus turi tam tikrų gydomųjų ir sveikatai naudingų savybių. Augalinės kilmės aliejuje gausu vitamino E, nesočiųjų riebalų rūgščių ir kitų medžiagų, kurios saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų (aterosklerozės, hipertonijos ir t. t.), virškinamojo trakto ligų, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir kt.

Anot mitybos specialistų, šaltai spaustą, nerafinuotą aliejų geriausiai vartoti ne kepimui, o salotoms, jį galima kaip maisto papildą gerti po šaukštą kartą per dieną.

Įsidėmėkite!

♦ Negalima kepti kelissyk tame pačiame aliejuje, nes jame susidaro kenksmingų kancerogeninių medžiagų.

♦ Riebalų (be jų nevyktų normali medžiagų apykaita) turite gauti net laikydamosi dietos. Jie turi sudaryti ne daugiau kaip 25–30 proc. bendros dienos kalorijų normos. Iš jų didesnė dalis turėtų būti augalinės kilmės. Anot mitybos specialistų, per dieną galima suvartoti 3 šaukštus aliejaus arba 2 šaukštus aliejaus ir šaukštelį sviesto.

Garstyčių sėklų

Garstyčių sėklų aliejus skatina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą, gerina kraujotaką, dezinfekuoja ir mažina uždegimą. Taip pat turi šildomąjį ir organizmą valomąjį poveikį. Garstyčių sėklų aliejų galima gerti, dėti jo kompresus peršalus, esant strėnų skausmams ir reumatui. Jis naudojamas ir masažams (maišomas su masažiniu aliejumi) – aktyvina kraujotaką. Sergant tam tikromis virškinamojo trakto ligomis, prieš vartojimą reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Graikinių riešutų

Turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, C ir B grupės, taip pat cinko, magnio, fosforo, kobalto. Graikinių riešutų aliejus gerina nervų sistemos veiklą, mažina uždegimus, teikia energijos, padeda stiprinti imuninę sistemą, gydo žarnyno ir skrandžio opas, stabdo senėjimo procesus. Kadangi turi antioksidacinių medžiagų, saugo nuo navikų susidarymo, tinka sergant cukriniu diabetu ar odos ligomis (psoriaze, egzema ir kt.).

Moliūgų sėklų

Jame yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų B1, B2, C, P, nesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių linolo, linoleno ir kt. Šis aliejus padeda šalinti iš organizmo toksines medžiagas, palaiko kraujagyslių, arterijų ir odos elastingumą. Vartojamas sutrikus medžiagų apykaitai, sergant ateroskleroze, šlapimo pūslės ar prostatos ligomis, hepatitu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige bei gastritu, kamuojant rėmeniui.

Kviečių gemalų

Šiame aliejuje yra organizmui naudingų riebalų rūgščių, mineralinių medžiagų, lecitino, vitaminų A, E, D ir B grupės. Taip pat folio rūgšties, cinko, geležies, kalio, sieros, fosforo bei proteinų. Kviečių gemalų aliejus didina organizmo atsparumą, skatina atsinaujinti audinius, ląsteles, stiprina širdies ir kraujagyslių veiklą, gražina odą, gydo virškinamojo trakto ligas, normalizuoja endokrininės sistemos veiklą, gerina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Migdolų riešutų

Migdolų aliejuje nemažai vitaminų A, E ir B grupės, taip pat mononesočiųjų riebalų rūgščių, mineralinių medžiagų.
Šis aliejus padeda stiprinti imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina nervų sistemos veiklą, stangrina odą ir neleidžia jai vysti (tinka celiulito profilaktikai), drėkina po nudegimo saulėje.

Kokosų

Kokosų aliejus  - tai labai stabilūs riebalai. Juos kaitinant nesusidaro kenksmingos rūgštys, todėl šis aliejus  puikiai tinka ruošti įvairų maistą aukštoje temperatūroje. Taip pat kokosų aliejus - puikus pakaitalas hidrintiems riebalams, kaip antai, margarinas. Turintiems problemų dėl cholesterolio, kokosų aliejus gali pakeisti sviestą. Šis aliejus turtingas  vitaminų  E , K monosočiųjų ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, Omega-6 riebiųjų rūgščių.