Pusryčiai, įkvėpti Prancūzijos žavesio

Saldus pusryčių sumuštinis su prancūziška duona / Astos Černės nuotr.
Saldus pusryčių sumuštinis su prancūziška duona / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-06-17 07:15
AA

Šį rytą siūlome „keliauti“ į romantišką Prancūziją, kur rytai neįsivaizduojami be puodelio kavos, be šviežios duonos ir burnoje tirpstančių bandelių...

Prancūziški pusryčiai, sakoma, išsiskiria savo elegancija ir rafinuotumu. Net jei pusryčiams valgomas tik sumuštinis, jis niekada nebus pats paprasčiausias sumuštinis: prancūzai jį paruoš su šviežia, ką tik iš kepyklėlės parsinešta duona, tik su pačiu kokybiškiausiu sviestu ir kitais produktais. Didelė tikimybė, kad sumuštinis bus pagardintas visu glėbiu įvairių produktų, bet jie tobulai derės tarpusavyje. Be to, prancūzai niekada neskubės ir savo pusryčių sumuštinio nesukramtys trim dideliais kąsniais. Jie mėgausis kiekvienu kąsneliu, kiekvienu trupiniu. Matyt, čia ir slepiasi tas magiškas prancūziškų pusryčių žavesys.

Ką gi turėtumėte patiekti šeimai, norėdami juos nustebinti prancūziškais pusryčiais?

Tradiciniai prancūziški pusryčiai neįsivaizduojami be kavos, prancūziškos duonos ir saldžių kepinių. Ryte prancūzai paprastai renkasi mažą puodelį stiprios espreso kavos arba didelį puodelį kavos su pienu. Tradicinė prancūziška duona – baguette – neatsijamas šios šalies pusryčių ritualas. Jei viešėjote Prancūzijoje, galbūt ir jums teko matyti, kaip rytais vietos gyventojai skuba link kepyklėlių vien tam, kad kas rytą į namus parsineštų šviežutėlę, ką tik iš pečiaus ištrauktą, dar kvepiantį batoną. Supjaustę  riekelėmis, prancūzai ant jo tepa sviestą ir braškių ar abrikosų džemą. Arba, nesaldžiai pusryčių daliai, riekeles jie pagardina įvairiais pikantiško skonio priedais; pastarieji sumuštinukai vadinami tartine. Kartais mažesnius batonuss populiaru išilgai perpjauti į dvi dalis, pagardinti norimais priedais ir pusryčiams patiekti sotų suvožtinį.

Be sumuštinių su tradiciniu prancūzišku batonu, ant prancūzų pusryčių stalo dažniausiai puikuojasi ir saldūs kepiniai. Bene geriausiai žinomi ir populiarūs visame pasaulyje yra sviestiniai rageliai (croissants) bei sviestinės bandelės su šokoladu (pain au chocolat). Saldžių pusryčių mėgėjams tokios bandelės bus tikras svajonės išsipildymas! Nors – atkreipkite dėmesį – šias bandeles išsikepti namuose yra pakankamai didelis iššūkis, kuriam prireiks nemažai laiko. Patys prancūzai taip pat dažniau renkasi lengvesnį kelią: nubėga iki kepyklėlės, o ne pusdieniui užsidaro virtuvėje. Kita vertus, jei laikas virtuvėje jums malonus, neįveikiamų iššūkių tikrai nėra – paskyrę šiek tiek laiko, namuose išsikepsite kuo puikiausius tradicinius prancūziškus kepinius: nuo baguette iki croissant.

Lygiai taip pat dažnai prancūziškiems pusryčiams yra patiekiamos nedidelės bandelės brioche, kurios, kaip ir baguette, gali būti valgomos tiek su saldžiais, tiek nesaldžiais priedais. Visiems puikiai žinomi yra ir prancūziški skrebučiai, kepami iš šiek tiek senesnės duonos, išmirkius juos kiaušinių plakinyje. Na, o išskirtiniams Prancūzijos dvasia dvelkiantiems pusryčiams galite iškepti plonyčių prancūziškų blynelių, vadinamų crêpes. Pastarieji taip pat gali būti arba saldūs, arba ne – pagal kiekvieno skonį ir norus.

Galiausiai, dengdami prancūziškų pusryčių stalą, nepamirškite krepšelio su šviežiais vaisiais ar uogomis. Prancūzijoje šviežios sodo gėrybės taip pat yra labai mėgstamos ir vertinamos, o po sotaus sumuštinio ar saldžios bandelės dažnai norisi kažko gaivaus ir lengvo.

Mūsų pasiūlymas jūsų prancūziškiems pusryčiams – klasikiniai saldūs ir nesaldūs sumuštiniai su tradicine prancūziška duona. Duoną rekomenduojame išsikepti patiems. Procesas tikrai nėra toks sudėtingas, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tereikia prisiminti, kad duoną reikia kildinti du kartus, todėl galite ją išsikepti iš vakaro arba atsikelti šiek tiek anksčiau ryte ir, kol tešla kils, valandėlei grįžti atgal į lovą.

Skanių ir elegantiškų prancūziškų pusryčių!

{recipe|4211}
{recipe|4212}
{recipe|4213}
Temos: