Pasaulio virtuvė: kaip gaminti sušius

Sušiai / „Shuterstock“ nuotr.
Sušiai / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-08-02 13:00
AA

Nusprendėte vakare save palepinti sušių suktinukais? Pirmyn – tam, kad juos pasidarytumėte daug pastangų ar priemonių tikrai nereikia, tačiau būsite tikri, kad valgysite ne tik šviežius, bet ir visus jūsų poreikius atitinkančius suktinukus.

Paprastiesiems sušių suktinukams pasigaminti tikrai nereikia baigti kursų Japonijoje, užtenka turėti keletą reikalingų priemonių, miklias rankas ir mėgstamų produktų. Taigi, jei jau susiruošėte šiam išbandymui, iš pradžių pasiruoškite visas priemones.

Paprastiems sušiams pasigamini jums reikės:

  • bambukinio kilimėlio;
  • jūrų dumblių lapo;
  • sušiams skirtų ryžių (sušiams ruošti naudojami trumpagrūdžiai japoniški ryžiai, kurie yra truputį saldesni už įprastus, o išvirę būna kibūs. Iš birių ryžių niekaip nepavyks susukti standaus ritinėlio. Perkant ryžius nereikėtų taupyti, nes nuo jų priklauso galutinis rezultatas. Specialistai pataria pirkti specialiai sušiui skirtus užsienio tiekėjų ryžius, kurių galima rasti egzotiškų produktų skyriuose);
  • įvairių maisto produktų (galite rinktis bet ką, ką mėgstate: krabus, krevetes, lašišą ar tiesiog daržoves).

Kaip gaminti?

Tieskite kilimėlį. Bambukinį kilimėlį patieskite ant lygaus stalo paviršiaus ir ant jo dėkite dumblių lapą – palieskite abi jo puses ir pajusite, kad viena pusė yra kiek šiurkštoka – būtent šia puse dumblio lapą ir dėkite į viršų (blizgi lieka prie kilimėlio).

Pasruoškite ryžius. Specialiai sušiams skirtus ryžius virkite, laikydamiesi ant pakelio nurodytų instrukcijų. Pasistenkite ryžių nepervirti, kitaip jie pernelyg sulips, ir sušiai netinkamai susiformuos. Kai ryžiai kiek atvės, suberkite juos į nedidelį dubenėlį ir rankas kiek sudrėkinę vandeniu paskirstykite ryžius beveik ant viso dumblių lapo, išskyrus jo kraštelius, kad sušiai vėliau lengvai susiklijuotų. Jei reikės, rankas dar sudrėkinkite, kad prie jų neliptų ryžiai. Skirstydami ryžius, tolimesniame nuo savęs krašte palikite maždaug 2 cm neuždengto lakšto.

Dėkite produktus. Kai ryžiai jau paskirstyti, ant jų jgalite dėti išilgai supjaustytus pasirinktus produktus (čia galite vadovautis savo fantazija ir pasigaminti sušius iš kokių tik norite produktų). Tik nepamirškite, kad prieš sukant į ritinėlius, žuvį ar krevetes būtina nusausinti, pjaustant agurką šiaudeliais reikia pašalinti minkštąją dalį su sėklomis, nes ten yra daugiausia drėgmės. Jei drėgmė pateks į ryžius, jie praskys ir sušis nepavyks.

Pradėkite sukti. Kai jau sudėsite visus norimus produktus, paimkite už vieno bambukinio kilimėlio krašto ir užlenkite, pirštais tvirtai laikydami kilimėlį, sušį kiek paspauskite ir sutvirtinkite. Jei reikia, tai pakartokite, tik nespauskite pernelyg stipriai, kad ryžiai nepradėtų birti pro kraštus. Neuždengtą lakšto kraštą suvilgykite vandeniu ir baikite sukti ritinėlį. Ranka paspauskite ritinėlio galus, kad jie būtų lygūs.

Pjaustykite. Kai sušio ritinėlis bus tinkamos formos, susiraskite aštrų peilį, jį kiek sušlapinkite (tam, kad prie jo neliptų ryžiai) ir supjaustykite sušį mažais ritinėliais.

P. S. Idealu, jei pavyko suritinti sušį be jūrų dumblių lakšto kelių sluoksnių viduje. Pabandę keletą kartų surengti sušių puotą namuose, įgusite padaryti tobulą ritinėlį.

Štai ir viskas. Jei norite, sušius galite pagardinti vasabi pasta, gaminama iš maltos japoniško krieno šaknies ,ar valgyti juos su sojų padažu ir marinuotu imbieru – gari.

Jei parašytų instrukcijų nesupratote, žiūrėkite vaizdo įrašą anglų kalba:

O čia dar pateikiame jums keletą sušių receptų idėjų. Skanaus!
 

{recipe|841}
{recipe|3956}
{recipe|4242}