Pasaulinės vegetarų dienos proga gaminame iš daržovių

Vegetariškas sumuštinis / Fotolia nuotr.
Vegetariškas sumuštinis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2012-10-01 13:44
AA

Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena. Taigi šia proga siūlome paragauti ką nors vegetariška.

Oficiali vegetarų asociacija buvo įkurta 1847 m., tačiau apskritai vegetarizmo ištakos siekia neatmenamus laikus. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje buvo aukštinamas lieknas, sportiškas žmogaus kūnas. Helėnai, norintys tapti atletais, mokėsi gimnazijose pagal ypatingą sistemą, kuri buvo pati efektyviausia ugdant fizinę jėgą ir ištvermę. Gimnazistai nuolat sportavo ir gyveno pagal griežtą dienotvarkę, be to, laikėsi dietos. Subalansuotą mitybą sudarė vynuogės, riešutai, sūris, kukurūzų duona. Pagrindiniame Romos gladiatorių paros racione taip pat vyravo ne mėsos produktai, bet miežiai, pagardinti alyvų aliejumi. Beje, porcijos buvo ne tokios, kokias šiandien matome lėkštėse. Net stipriausiam vyrui pakakdavo patiekalo, kuris tilpo jo delnuose. Senovės Egipto žyniai visiškai nevartojo mėsos, o senovės Kinijos daosistai buvo vegetarai (kaip ir pirmieji krikščionys bei judėjai). Vegetarizmo pradžiamoksliu, anot mokslininkų, galima vadinti indų Vedas.

Šiais laikais vegetarizmas Azijos bei Afrikos žemynuose taip pat praktikuojamas gana plačiai. Europoje šis mitybos būdas nors ir tebekelia daugybę mitybos specialistų ginčų, tolydžio randa vis daugiau pasekėjų.

Kodėl žmonės atsisako mėsos? Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Jūsų dėmesiui 20 vegetariškų patiekalų, kuriais kiekvienas gali paįvairinti savo valgiaraštį.

Avinžirnių maltinukai / Shutterstock nuotr.