Liucina Rimgailė: „Sutaupyti man padeda bazinių produktų naudojimas“

Liucina Rimgailė / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Reklama
AA

Verslininkė, desertinės „Liu Patty“ savininkė Liucina Rimgailė sako, kad jei šaldytuve turi net ir nedaug, bet universalių produktų, iš kurių gali pagaminti vakarienę ar iškepti pyragą svečiams, nebūtina lėkti į parduotuvę vėl apsipirkinėti – pirmiau verta sunaudoti tai, ką randi šaldytuve. Tiesa, Liucina įsitikinusi, kad gamyba iš maisto likučių įmanoma tik nebijant eksperimentuoti, atrandant naujus ingredientus ir skonius – dažnai kepsnelis, likęs nuo pietų, gali tapti sumuštinio dalimi, įdaru naujam patiekalui ar salotų ingredientu.

Su atsakingą vartojimo skatinančiu prekybos tinklu „Rimi“ bendradarbiaujanti Liucina įsitikinusi, kad sąmoningas maisto vartojimas padeda sutaupyti ir saugoti gamtą.

Gamina iš to, ką randa šaldytuve

Anksčiau produktų sąrašą, ko reikia nupirkti, Liucina siųsdavo tik apsiperkant vyrui Tadui, o dabar, kad nieko nepamirštų, pradėjo užsirašinėti ir pati.

„Prieš apsipirkimus mėgstu padaryti šaldytuvo „reviziją“, peržvelgti, ko trūksta. Mano krepšelyje dažniausiai būna ingredientai, iš kurių planuoju gaminti patiekalus artimiausiu metu ir tie produktai, iš kurių bet kada galiu paruošti užkandžius šeimai arba svečiams. Todėl visada turiu šviežių ir šaldytų daržovių, uogų, pesto padažo, kiaušinių, kokosų grietinėlės, sūrio, lašišos ar mėsytės sumuštiniams, kuriuos ruošiu su daržovėmis, o virtuvės stalčiuose nepristinga kruopų ir juodos duonos“, – pasakoja L.Rimgailė.

Liucinos namuose visada yra bazinių produktų sumuštiniams ir užkandžiams / Asmeninio archyvo nuotr.

Liucinos mėgstamiausias bakalėjos produktas – makaronai, nes į juos įpjausčius kelis užsilikusius smidrus ar pomidorus ir užbarsčius sūrio galima pasigaminti dar vieną patiekalą.

„Net jei manote, kad „nėra ko valgyti“, o šaldytuve yra kiaušinių, galima išsikepti omletą, sudedant turimus mėsos ar žuvies likučius, pridedant daržovių – leiskite sau improvizuoti ir sutaupysite ne vieną apsipirkimą“, – kviečia L.Rimgailė.

Liucina Rimgailė / Rimi nuotr.

Stengiasi gaminti sveikatai palankesnius patiekalus

Pagausėjus šeimai verslininkė po truputį stengiasi produktus, kuriuos naudoja įprastai, keisti į palankesnius sveikatai.

„Tai reikalauja laiko ir kantrybės, nes kardinaliai pakeisti mitybą yra sunku. Tačiau pati tai nuolat bandau. Tarkime, vietoje grietinės naudoju natūralią varškės užtepėlę, ji tinka gardinti salotas, troškinius, balinti sriuboms, tepti ant sumuštinių, įmaišyti į padažus. Taip pat esu susikūrusi savo prieskonių mišinį, kurį susimaišau tam tikromis proporcijomis (raudonėlis, mairūnas, čiobrelis ir bazilikas) – jis tinka daugybei patiekalų“, – sako L.Rimgailė.

Pyragui kartais nereikia nė miltų - Liucina jį gali iškepti ir iš baltos duonos / RIMI nuotr.

Jei desertui norisi ko nors saldaus, verta išsikepti pyragą iš to, ką turime namuose. Dažnai tam net nereikia pirkti specialių ingredientų. „Kiaušinius galime pakeisti bananais, o cukrų – medumi ar klevų sirupu, naudoti turimus miltus, į tešlą įpilti jogurto ar kefyro, įberti turimų uogų ar džiovintų vaisių – ir pyragas jau pavyks“, – pataria soc. tinkluose receptais besidalinanti desertų kūrėja.

Tvarka ir organizuotumas virtuvėje

Liucina save vadina „organizavimo maniake“, nes stengiasi virtuvėje palaikyti precizišką tvarką. „Tam, kad matyčiau, ko trūksta, šaldytuve visada grupuoju produktus. Daugumą jų laikau pakuotėse tam tikrose jiems skirtose vietose, o iš pakuočių išimu tik daržoves ir vaisius. Būna, kad sudedu juos į talpas: svogūnus ir česnakus laikau sandariai uždarytus viename indelyje, kad jie nesimaišytų su kitomis daržovėmis. Turiu daug daugkartinių indelių, juose laikau maisto likučius. Mėgstu tvarką namuose, taip pat ir šaldytuve. Noriu, kad viskas liktų taip, kaip sudėliojau, bet dar yra mano vyras Tadas, kuris kartais kitaip įsivaizduoja tvarką šaldytuve“, – juokauja Liucina.

Vasarą Liucina bevystančias daržoves kepa ant griliaus / Asmeninio archyvo nuotr.

Dar metų neturintį sūnelį auginantys Liucina ir Tadas turi savo mitybos įpročių, bet nesistengia perauklėti vienas kito. Liucina vakarienės dažniausiai nevalgo, o Tadas pasigamina daržovių salotų su mėsa ar žuvimi. Tačiau abu laikosi pagrindinės taisyklės – stengiasi neišmesti dar vartojimui tinkamo maisto.

„Tam, kad suvartotume visus produktus iki galiojimo pabaigos, produktus perkame nedideliais kiekiais ir tik tada, kai žinome, ką iš jų gaminsime. Didesnės pakuotės kartais kainuoja pigiau, bet neperkame jų, jei jau išsyk aišku, kad tiek nesuvartosime“, – sako L.Rimgailė.

Skaitykite daugiau