Kulinarinis virtuvės šefo Roberto Ščesnavičiaus reveransas Birštonui

Roberto Ščesnavičiaus kurta vakarienė Birštono garbei / Kristinos Kučinskaitės nuotr.
Roberto Ščesnavičiaus kurta vakarienė Birštono garbei / Kristinos Kučinskaitės nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2017-10-29 11:47
AA

Birštone, restorane „Memory“ surengta degustacinė vakarienė, įkvėpta Birštono istorijos. Jai unikalius patiekalus kūrė žinomas virtuvės šefas Robertas Ščesnavičius bei jo komanda.

„Nors esu šimtų įvairiausių receptų autorius, miestui dedikuotų patiekalų iki šiol niekuomet nebuvau kūręs. Teko pavartyti ne vieną istorinę ar seną receptų knygą“, - pasakojo maisto virtuozas.

R.Ščesnavičius pabrėžė – tai, ką rado literatūroje, nebandė nei atkartoti, nei perkurti. Jis su informacija tiesiog susipažino.

„Nemanau, kad šiuolaikiniams gurmanams būtų įdomu ragauti tai, kas mūsų krašte buvo populiaru prieš šimtmečius. Vyravo kitokios virtuvės tradicijos, kitokie ingredientai. Viskas buvo gerokai paprasčiau“, - žiniomis dalinosi R. Ščesnavičius.

Roberto Ščesnavičiaus kurta vakarienė Birštono garbei / Kristinos Kučinskaitės nuotr.

Jis neabejojo, jog Birštono vardą būtų tiesiogiai galima sieti su kokybiškai paruoštu šamu. Šių žuvų ilgą laiką Nemunas knibždėte knibždėjo. R. Ščesnavičiaus giminės, dažnai viešėdavę Birštone, savo albumuose turi ne vieną nuotrauką, kurioje įamžinti žvejybos netoli Kauno esančiame kurorte momentai.

„Nemunas visais amžiais garsėjo „upių pabaisomis“, kurių yra gausu iki šių dienų. Birštono žvejai girdavosi savo pasakiškais laimikiais, o šeimininkės gamindavo nuostabius patiekalus“, - sakė R. Ščesnavičius.

Roberto Ščesnavičiaus kurta vakarienė Birštono garbei / Kristinos Kučinskaitės nuotr.

Be šamo degustacinėje vakarienėje galima paragauti ir fazano terino, elnienos tartaro, agurko su medumi bei marcipaninio deserto. Svečiai vaišinami senoviniu gėrimu boliu, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – Birštono vertybė mineralinis vanduo „Birutė“. Jis gardinamas ir šlakeliu romo, vyno bei trintomis šviežiomis avietėmis.

„Birštonui Vytauto Didžiojo laikais buvo būdingi žvėrienos ir laukinių paukščių patiekalai, nes Lietuvos aukštuomenė tuo metu dažnai lankydavosi šioje vietovėje buvusioje pilyje bei kunigaikščiui priklausiusiuose medžioklės plotuose. Iš to, kas sumedžiota, ir būdavo ruošiami įvairūs gardėsiai“, - sakė R. Ščesnavičius.

Vėlesniais laikais lietuviškoje virtuvėje, tame tarpe ir mėgtoje birštoniečių, vyravo paukštiena.

Desertus degustacinei vakarienei sukūrė nuolatinė „Memory“ restorano šefė Loreta Mieliauskienė.

„Gilintis į miesto istoriją buvo be galo įdomu, nors visiems kurtiems patiekalams stengiausi suteikti savitą, man artimą požiūrį“, - patikino R. Ščesnavičius.

Dar svarstoma, ar bent keli virtuvės šefo Birštonui sukurti gardumynai bus įtraukti į nuolatinį restorano „Memory“ meniu.

Pramogų Birštone organizatorė, „Čiulba ulba“ įkūrėja Virginija Pranckietė sakė, jog degustacines vakarienes rekomenduojama rezervuoti iš anksto. Tuomet ne tik bus galima paskanauti R. Ščesnavičiaus kurtų patiekalų, bet ir gyvai išgirsti jo pasakojimą.

Roberto Ščesnavičiaus kurta vakarienė Birštono garbei (14 nuotr.)
+8