Keisčiausi maisto festivaliai

Delyje (Indija) kasmet vykstantis „Tarptautinis mango vaisiaus festivalis“ / „Scanpix“ nuotr.
Delyje (Indija) kasmet vykstantis „Tarptautinis mango vaisiaus festivalis“ / „Scanpix“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-07-07 11:00
AA

Pasaulio kulinarijos ypatumai išties margaspalviai. Kviečiame pakeliauti po neįprastus maisto festivalius.

► Mango manija

Kiekvienais metai liepos mėnesį Delyje, Indijoje, vyksta Tarptautinis mangų vaisių festivalis. Mangas – nacionalinis Indijos vaisius. Teigiama, kad egzistuoja apie 500 skirtingų mangų rūšių. Be to, šis vaisius hinduistinėje mitologijoje laikomas džiaugsmo ir sėkmės simboliu. Tad festivalio metu vyksta mangų lupimo ir valgymo konkursai, gatvėse gausu prekystalių, siūlančių mangų sultis, džemus ir konservuotus vaisius. Restoranuose savo gebėjmus rodo geriausi šalies virtuvės šefai.

► Islandijos skoniai

„Šiaurės kąsniai“ – taip vadinamas Islandijos sostinėje Reikjavike kiekvienais metais kovo mėnesį vykstantis maisto ir linksmybių festivalis (taip jį vadina patys islandiečiai). Paprastai festivalio metu vyksta tarptautinis geriausio virtuvės šefo konkursas, o geriausiuose miesto restoranuose darbuojasi kviestiniai meistrai iš viso pasaulio. „Šiaurės kąsniai“ – tai puiki proga paragauti puikiai pagamintos ėrienos ir žuvies patiekalų, na ir, žinoma, tradicinio karšto islandietiško sumuštinio pylsur.

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Pamišę dėl austrių

Kiekvieną rugsėjį geriausi viso pasaulio austrių atidarinėtojai valo įrankius, kraunasi kuprines ir traukia į Airijoje esantį Golvėjaus miestą, kuriame vyksta Pasaulio austrių atidarinėjimo čempionatas. Šis čempionatas – tai pagrindinė tris dienas vykstančio tarptautinio Golvėjaus austrių ir jūrų gėrybių festivalio programos dalis. Festivalio metu austrės patiekiamos visuose restoranuose ir baruose, paruoštos įvairiausiais būdais.

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Ekstremalus maistas

Net ir „Žiedų valdovo“ veikėjas bjaurusis Golumas vargu ar galėtų įsivaizduoti lervų skonio ledus. O štai Naujosios Zelandijos mieste Hokitika kiekvieną kovo mėnesį vykstančio „Laukinio maisto festivalio“ dalyviai gali. Ir ne tik tai! Sakoma, šis festivalis – pats ekstremaliausias pasaulyje, mat jo metu galima paragauti nuo kengūrienos iki keptų skorpionų ir kirminų sušių. O vienas žymiausių festivalio skanėstų – milžiniškas raguotas vabalas, padengtas šokoladu. „Laukinio maisto festivalio“ metu jo dalyvius linksmina daugybė gatvės muzikantų, mimų ir šokėjų. Skanaus!

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Šlovė česnakui

Kažkas kartą pasakė, kad nėra nieko geriau už mažytį česnaką. Tai gali patvirtinti kiekvienas Gilrojaus miestelio, esančio Kalifornijoje, gyventojas. Liepos mėnesį čia vyksta Gilrojaus česnakų festivalis, kurio metu įvairiems patiekalams pagaminti sunaudojama apie 2 t česnako. Festivalio metu vyksta virtuvės šefų konkursai. Įdomiausi ir dėmesio verti renginio patiekalai: česnakiniai ledai, česnakais įdaryti grybai, krevetės su česnakais. Na ir kaip gi be česnakų karalienės rinkimų!.. Tik nepamirškite pasiimti mėtinių ledinukų!

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Ilgam gyvenimui

Nedidelis Švecingeno miestelis Vokietijoje dėmesio ir lankytojų sulaukia gegužės mėnesį – tuo metu jame vyksta smidrų festivalis, o Švecingenas skelbia esantis pasaulio smidrų sostine. Teigiama, kad šiose daržovėse ypač daug naudingųjų medžiagų. Vokiečiai tiki, jog valgydami smidrus gyvens ilgiau. Įprasti šventės patiekalai yra smidrai su rūkytu kumpiu, sūriu ar smidrų sriuba ir salotos. O kad būtų smagiau – vokiški liaudies dainos ir šokiai.

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Ledinis vynas

Ar kada ragavote kepintų kaštonų su lediniu vynu? Jei ne, tuomet užsukite į kasmet sausio mėnesį vykstantį Niagaros ledinio vyno festivalį Kanadoje. Ledinis vynas (anglį k. Ice Wine) gaminamas Ontarijo regione: paprastai vynuogės paliekamos suledėti ant vynmedžių ir tik vėliau nurenkamas derlius. Taip gimsta ši neįprasta vyno rūšis. Na, o tris savaites trunkančio festivalio metu jo galima paragauti baruose, dalyvauti vyno turuose, maisto turgeliuose ar prabangiose vakarienėse geriausiuose restoranuose. 

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Ryžių skonis

Gegužės mėnesį Pietų Korėjos sostinėje Seule vyksta Tarptautinė tteok mugė. Tteok – tai tradicinis korėjietiškas ryžių pyragėlis, minkštas, spalvotas, keistų formų skanėstas. Mugės metu galima paragauti daugybės skirtingų skonių tteok:  nuo aštrių iki medaus ar riešutų skonio ryžių pyragėlių. Be to, vyksta užsiėmimai, kurių metu galima išmokti gaminti šį tradicinį korėjietišką patiekalą. O štai Korėjos Tradicinio maisto institutas organizuoja ne tik tteok mugę, bet ir kuruoja jam skirtą muziejų.

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

► Bulvės... bulvės... bulvės...

Mistura festivalis – tai Limoje, Peru valstybėje, kiekvieną rugsėjį vykstanti maisto šventė, kurios metu galima paragauti įdomiausio ir įvairiausio Andų kalnų regiono maisto. Nenustebkite išvydę coy – skrudintą jūrų kiaulytę ir būtinai paragaukite picarones – saldžių skrudintų bulvyčių (beje, čia galima aptikti nesuskaičiuojamą daugybę bulvių rūšių ir patiekalų). Nepamirškite įvairių perujietiškų troškinių, kukurūzų ir daugybės kitų skanumynų.

foodandfun.is nuotr. / „Šiaurės kąsniai“ – Islandijos sostinėje Reikjavike kasmet vykstantis festivalis

Tekstas Dalios Smagurauskaitės