Kaip prieskoniai veikia jausmus?

Prieskoniai / Fotolia nuotr.
Prieskoniai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2012-11-10 22:09
AA

Nuo ko priklauso maisto skonis? Be abejo, nuo to, kokiais prieskoniais jį pagardinsite. Prieskoniai žadina ne tik apetitą. Jie taip pat gali pakeisti mūsų emocijas, pojūčius ir pan.

Anyžiai

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Suteikia žvalumo, kelia nuotaiką, skaidrina mintis.
• Ypač kvapios sėklos, suteikiančios sodraus skonio ir aromato kruopų bei troškintų daržovių patiekalams, šviežiai žuviai.
• Keliais trupinėliais maltų anyžių pagardinti sausainiai vilios nostalgišku aromatu ir tirps burnoje.
• Šis prieskonis tiks ir raugiamiems kopūstams ar sūdomiems agurkams – daržovės įgaus pikantiško aromato.
• Kvapiaisiais anyžiais tinka pagardinti gaiviuosius ir svaigiuosius kokteilius. Anyžių kvapas puikiai dera su obuolių skoniu.

Bazilikai

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Stiprina pasitikėjimo savimi jausmą.
• Tinka agurkų, pievagrybių, baklažanų, pomidorų, įvairių rūšių paprikų marinatams skaninti.
• Džiovintų bazilikų galite berti į karštą ar šaltą pomidorų padažą, šviežių daržovių salotų užpilą, žuvų troškinį, paukštienos, kruopų ir daržovių sriubas, mėsos faršą. Žiupsnelis bazilikų suteiks malonų aromatą sūrio užkandėlėms.
• Šiuos prieskonius tinka maišyti su džiovintomis petražolėmis, raudonėliais, mėtomis.
• Atminkite: į troškintas daržoves ar sriubą baziliko berkite likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos.    

Imbierai

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Mažina stresą, stiprina imuninę sistemą, gerina nuotaiką.
• Plačiai naudojami prieskoniai. Imbierai suteikia gerą skonį ir kvapą įvairiems paukštienos, žuvų patiekalams, taip pat mėsiškoms sriuboms, žuvų sultiniams. O valgiams su jūrų gėrybėmis ir saldžiarūgščiams padažams suteikia pikantiškumo.
• Žiupsnelis imbiero pagardins virtinukų mėsos įdarą, žuvų troškinį, šaltą salotų ar karštą saldžiarūgštį mėsos padažą.

•  Taip pat jais galite paįvairinti prieskonių mišinį, kuriuo ketinate įtrinti ant grotelių kepamą kiaulieną.
• Imbieras tiks moliūgų, agurkų, pupelių marinatams, uogienei su moliūgais, kriaušių kompotui, sultims su medumi.
• Šio prieskonio galite įberti į sausainių tešlą.

Kardamonai

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Stiprina fizines ir dvasios jėgas.
• Ypač vilioja kardamonu kvepiančios bandelės su razinų įdaru. Šis švelnus, pikantiškas, kiek citrinomis dvelkiantis kvapas maloniai kutena nosį.
• Kardamonais gardinamos paukštienos ir žirnių sriubos, vegetariškas plovas, kiaulienos, jautienos ir žuvies patiekalai.
• Dėl kvapo šio prieskonio galima įberti į grūdų košę, sausainių tešlą. O pomidorų padažui ar baklažanų tyrei kardamonas suteiks pikantiškumo.

Melisos

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Žadina romantiškus jausmus.
• Jos išsiskiria švelniu gaiviu aromatu. Džiovintomis melisomis galite skaninti daržovių, mėsos ir žuvies salotas, grybų, pieniškus, taip pat kiaušinių valgius.
• Žiupsnelis džiovintų melisų juodajai ar žaliajai arbatai suteiks savito atspalvio ir sodresnio skonio.
• Melisos pravers ruošiant prieskoninį aliejų, raugintų ar šviežių kopūstų įdarą pyragėliams.
• Būtinai paragaukite džiovintomis melisomis pagardintos šaltos vaisių sriubos ar bulvienės.

Mėtos

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Poveikis dvejopas: rytą suteikia energijos, o vakare ramina.
• Nuostabi arbata iš džiovintų mėtų šakelių. Kvapi ir gaivi.
• Mėtomis tinka pagardinti ant grotelių kepamą kiaulieną. Taip pat šaltą raugintų kopūstų garnyrą, troškinamas morkas, žirnelius, žuvų padažus.
• Džiovintomis mėtomis pagardintas spanguolių kisielius ar kompotas bus tiesiog nuostabaus skonio.

Muskatai

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Stimuliuoja kūrybiškumą.
• Šis prieskonis tinka ne tik kepinių tešlai aromatizuoti. Muskatai puikiai pagardina daržovių irvaisių salotų padažą, varškės ar sūrio užkandėlę.
• Malti muskatai puikiai dera su veršienos, paukštienos skoniu, tinka įmaišyti į žuvų marinatą. O kopūstų troškiniui, bulvių apkepėlei, špinatų ar grybų valgiams suteiks pikantiškumo.
• Muskato tinka berti į kiaušinių, ryžių, makaronų patiekalus, miltinių blynelių įdarus.
• O šiuo prieskoniu paskanintas desertinis kremas ar saldus pudingas iš tolo vilios paslaptingu aromatu. 

Rozmarinai

Anyžius / Fotolia nuotr.

• Pykčio „tramdomieji marškiniai“.
• Jų kvapas kiek primena pušų aromatą. Karštiesiems mėsos patiekalams rozmarinai suteikia pikantiško skonio.
• Rozmarinais tinka skaninti šviežių vaisių salotas, šaltuosius valgius su pupelėmis, žirniais, baklažanais, raudonaisiais kopūstais.
• Žiupsnelis rozmarinų paskanins karštą pomidorų padažą.
• Lygiomis dalimis sumaišę rozmarinus su džiovintomis petražolėmis, paskui šį mišinį ištrynę su sviestu, gausite gardų įdarą paukštienos muštiniams.

 

Taip pat skaitykite:

Iš kur atsirado prieskoniai