Kada rinktis grilių, iešmą, o kada – groteles?

Jautienos kepsnys ant grotelių / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-08-17 14:52
Šiltajam metų sezonui persiritus į paskutinį etapą, lieka vis mažiau galimybių pasimėgauti vasaros teikiamais malonumais, kurių vienas didžiausių – iškylauti gamtoje. Likusius vasaros savaitgalius praleisti tinkamai ir ilsėtis gamtoje gaminant maistą su šeima ir draugais rekomenduoja „BIOVELA Group“ maisto specialistas Lukas Semeževičius, pristatantis skirtingus vis populiarėjančios jautienos gaminimo būdus ir ypatumus.

Ar susimąstėte, ką geriausia kepti užvėrus ant iešmo, ką – ant grotelių, o ką – grilyje, kad atskleistumėte geriausias kepamos mėsos savybes?

Didelę reikšmę gaminamo maisto skoniui ir išvaizdai turi jo gaminimo būdas, teigia L.Semeževičius, mat mėsos kepimo įrankiai skiriasi ne tik savo dizainu, bet ir veikimo principu.

Iešmas

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

„Iešmas yra tinkamiausias smulkiems mėsos gabalėliams kepti, nes juos suvertus patogu vartyti virš žarijų. Tai gali būti paruoštas šašlykas, įvairūs (net ir troškiniui) nepanaudoti jautienos gabalėliai. Jei mėsa yra sausesnė, gabalėlius vertėtų suspausti, kad jie kepdami neišsausėtų, riebesnės mėsos spausti nebūtina. Iešmai dažniausiai būna metaliniai, tačiau gamtoje naudoti galima ir medinius bei bambukinius iešmus, tiesa pastaruosius prieš naudojimą patartina išmirkyti vandenyje. Kepimo principas čia – tiesioginis sąlytis su kaitra bei dėl to degančių malkų įgaunamas ryškus dūmo skonis, tačiau verta atkreipti dėmesį, kad medinius ir bambukinius iešmus vertėtų dėti ne virš tiesioginės ugnies ar žarijų, o ant grotelių, nes jie gali pradėti degti“, – sako maisto ekspertas L.Semeževičius.

Jis taip pat dalijasi patarimu, kuris tiks ir anglinio grilio naudotojams: ant mėsos esančios žolelės greit pradeda degti, tad norint išvengti svilėsių skonio, geriausia mėsai aromatą suteikti žoleles ar net įvairius aromatingus gėrimus pilant tiesiogiai ant žarijų – jautiena persismelks puikaus kvapnaus dūmo.

Ką kepti? Žinoma, šašlykus, nes smulkius mėsos gabalėlius geriausia kepti ant iešmo. Galima kepti tiek pikantišką BIOVELA kiaulienos šašlyką, tiek jautienos kepsnelius su spanguolėmis.

Grotelės

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jų būna įvairių dydžių ir formų: nuo grilyje sumontuotų ketaus, porceliano ar nerūdijančio plieno, iki nešiojamų rankinių grotelių su spaustuku. Grotelės, kaip ir iešmai, dedami ant tiesioginės kaitros (anglių ar dujų), tačiau kepimo būdas ir pasirinkta mėsa turi esminių skirtumų. Visų pirma, jos turi didesnius ar mažesnius tarpus, dėl ko smulkesnius mėsos gabalėlius sunku vartyti, jie gali nukristi į ugnį. Kitas technologinis skirtumas – po grotelėmis esanti oro cirkuliacija, kuri geriau paskirsto kaitrą po kepamą mėsą, dėl ko ji kepa tolygiau, tad grotelės tinkamos dideliems mėsos gabalams kepti. „Taip pat labai svarbu tinkamai prižiūrėti groteles, nes jos apsineša maisto gabalėliais, kurie, nenuvalyti ir kelis kartus kaitinti ant ugnies, gali kenkti sveikatai ir skatinti maisto svilimą. Prieš kiekvieną kepimą švariai nuplautas groteles reikėtų patepti kepimui tinkamu aliejumi“, – paaiškina „BIOVELA Group“ specialistas.

Ką kepti? Pats skaniausias būdas – BIOVELA BBQ šonkauliukus, marinuotus su medumi ar viskiu, kepti ant grotelių, geriausia – virš medžio anglių. Dūmo skonis yra neatsiejama šios mėsos dalis.

Grilius ir plokštuma

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Šiai kategorijai priskiriami įvairūs įrengimai, kuriuose gaminamas maistas turi šimtaprocentinį sąlytį su kaitriuoju paviršiumi – jis gali būti tiek visiškai lygus, tiek ir grilio tipo. Anot L.Semeževičiaus, mėsos, kepamos ant plokštumos, išskiriamos sultys nevarvės į ugnį, o liks paviršiuje, tad mėsa pirmiausia keps savo sultyse. Mėsos iškepimo lygis (ir prikepimas) labai priklausys nuo to, kokio paviršiaus prietaisą naudojate – ketaus, keramikos paviršiai įprastai pasižymi menku prikepimo lygiu, o nerūdijančio plieno plokštuma nesurūdys. Plokštumos populiarios ir kaip vakarėlio dalis, nes leidžia svečiams patiems išsikepti savo norimą patiekalą, šalia mėsos pridedant daržovių ir kitų produktų – juos tereikia greit vartyti.

Ką kepti? Tiek plokštuma, tiek grilius tinkami kepsniams ir turi savų pranašumų: pirmosios lengviau ir paprasčiau valdomos, o antrasis suteikia mėsai natūralų dūmo skonį. Svarbiausia – jei turite geros jautienos gabalą, nepjaustykite mažais gabalėliais, o geriau kepkite didelius kepsnius. Geriausia ir paprasčiausia ant plokštumos kepti brandintą jautieną: tai gali būti BIOVELA jautienos nugarinės kepsnys su T-kaulu, brandinti BIOVELA jautienos medalionai ar jautienos nugarinės kepsnys be kaulo „New York Strip“.

Kaip pasirinkti?

Kulinaras L.Semeževičius siūlo atsižvelgti į keletą svarbių faktorių, renkantis, kokį prietaisą naudoti. Pirmiausia, naudojimo vietą: namuose naudoti iešmų beveik negalėsite, jie tinkamiausi lauke, ant laužo, kepsninės, lauko krosnies. Uždaroje patalpoje galite naudoti tam pritaikytus grilius bei įvairias plokštumas, o nedidelių matmenų prietaisai gali tapti ir vakarėlio akcentu. Pagrindinė savybė, kuria turi pasižymėti gaminimui gamtoje pritaikytas įrenginys, yra mobilumas – jį turėtų būti nesunku transportuoti, patogu naudoti.

„Žinoma, svarbiausias kriterijus – kokio maisto pasigaminti norite, nes skirtingas patiekalas ir jo kiekis galiausiai ir pasufleruos, ką turėtumėte naudoti“, – apibendrina „BIOVELA Group“ kulinaras.

Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, už teksto turinį atsakingas partneris.

Naujausi straipsniai