Jelena Tulčina: Kaip sveikai maitintis žiemą?

Gydytoja Jelena Tulčina / Asmeninio archyvo nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-11-03 15:53
Artėjant šalčiausiam metų laikui, svarbu prisiminti, kad jo metu šviežių vaisių bei daržovių, užaugintų Lietuvoje, galime ir nerasti arba rasti mažiau. Žvėryno natūralios medicinos centro įkūrėja Jelena Tulčina teigia, kad yra būdų, kaip sveiką ir naudingą maistą galime valgyti bet kuriuo metų laiku.

Valgyti sveikai galima net ir nesiruošiant žiemai

Gydytoja J.Tulčina teigia, kad ir prekybos centruose žiemą parduodamos daržovės yra puikus vitaminų šaltinis. „Net ankstesniais laikais mūsų protėviai prisitaikydavo prie besikeičiančio oro ir visaverčiai maitindavosi nederlingu periodu. Šiais laikais, kuomet retas kuris auginasi sau daržoves, nervintis dėl tokių dalykų tiesiog neverta – parduotuvių lentynos ištisus metus lyg vaivorykštė spindi nuo įvairiausių vaisių ir daržovių.

TAIP PAT SKAITYKITE: B.Bolotovo mitybos sistemos šalininkas: lieknėti galima valgant raugintus kopūstus ir lašinius. Siūlomas valgiaraštis

Nors jos ir užaugintos ne mūsų krašte, tačiau vis tiek gausios vitaminų bei maistingųjų medžiagų. Vis dėlto, norintys maitintis ekologiškai, turėtų atsigręžti į praeitį ir pasisemti išminties iš močiučių receptų knygų“, – teigia natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.

Šaldymo kameroje išlieka visi vitaminai

J.Tulčina kiekvienam norinčiam maitintis sveikai siūlo net keletą būdų. Pirmasis jų – šaldymas. „Mūsų šalyje, skirtingai, nei Vakarų Europoje, yra itin gausu ekologiškų ūkių. Nemažai žmonių net patys augina gėrybes sode ar parsiveža jų iš mamų bei močiučių daržų.

Nepamirškite, kad šaldymo kameroje vitaminai neprapuola, todėl ištisus metus galite džiaugtis krapais ar petražolėmis, taip pat rekomenduoju užsišaldyti moliūgų, cukinijų, aguročių, uogų, šparaginių bei šviežių pupelių, žirnių bei brokolinių kopūstų.

Pati visuomet taip darau, todėl net viduržiemį galiu daržovių kokteilį paskaninti mėlynėmis, o patiekalus – kvepiančiais krapais“, – pasakoja kardiologė bei mitybos specialistė.

Konservavimas bei marinavimas

J.Tulčina perspėja, kad konservuoto ir marinuoto maisto poveikis mūsų organizmui labai skiriasi. „Kartais žmonės mano, kad jei stiklainyje, tai stiklainyje – nėra skirtumo. Noriu perspėti, kad produktai, marinuoti acte, gali stipriai pakenkti inkstams – jų membrana pabrinksta, ir tuomet organizmas pasidaro sunkiai valomas.

Patarčiau rinktis raugintą maistą, nes fermentai, kurie gaminasi rauginimo metu, yra naudingi mūsų virškinimui ir yra naudojami net onkologinių ligų profilaktikai. Taip pat puiku, jei valgote pasterizavimo būdu, nenaudojant jokių konservantų, užkonservuotą maistą“, – žiniomis dalijasi medikė.

Ji siūlo rauginti kopūstus, agurkus, pomidorus bei moliūgus, o konservuoti agurkus, pomidorus, burokėlius, cukinijas, paprikas, žirnelius bei pupas.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 priežastys, kodėl verta valgyti raugintus kopūstus

Svarbiausia – mitybos įpročiai

Gydytojos teigimu, vienas patiekalas didelės reikšmės neturi. „Net aš sau kartais leidžiu suvalgyti torto gabaliuką. Tai, kaip pasiruošite žiemai, neturi didelės reikšmės. Svarbiausia, kad nuo pat mažumės vaikams būtų formuojami teisingos mitybos įpročiai. Tik šeimoje išmokstama teisingai ir taisyklingai maitintis. Jei taisyklių laikotės, tuomet retkarčiais galima joms ir nusižengti, tačiau privalu išmokti į maistą žiūrėti rimtai.

Daugelis tiek už žiemos peršalimo ligas, tiek vaikų alergijas ar dermatitą, kaltina silpną imunitetą. Paklauskite savęs, kaip galite jį stiprinti? Atsakymas – sveikas, subalansuotas ir kiekvieno organizmui tinkantis maistas, nesukeliantis uždelstos alergijos“, – perspėja mitybos specialistė Jelena Tulčina.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai