Daržovių ir vaisių spalva: kokį poveikį ji turi mūsų sveikatai

Daržovės. / Fotolia nuotr.
Daržovės. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-05-18 08:29
AA

Maistas – tai ne tik skonis ir kvapas. Maistas – tai taip pat jo spalva, kuri, dėl jai būdingų maistinių savybių turi didelį poveikį mūsų sveikatai, rašo goodhouse.ru.

Raudonos spalvos vaisiuose ir daržovėse (braškės, vyšnios, avietės, burokėliai, ridikėliai, pomidorai) gausu likopeno – galingo antioksidanto, kuris saugo odą nuo žalingo UV spindulių poveikio, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei užkerta kelią tam tikroms vėžio formoms. Be to, raudonuose vaisiuose ir daržovėse yra antocianų – augalinio pigmento, kuris mažina širdies smūgio riziką, yra gera profilaktinė priemonė nuo vėžio, palaiko tinkamą šlapimo pūslės veiklą bei užkerta kelią atminties praradimui.

Žalios spalvos daržoves rekomenduojama valgyti kartu su vitaminą C turinčiais vaisiais – taip bus geriau pasisavinama geležis.

Oranžiniai ir geltoni vaisiai bei daržovės (morkos, moliūgai, citrinos, persikai, abrikosai) yra puikus pagalbininkas jūsų imuninei sistemai. Juose gausu karotinoidų, kurie organizme pavirsta į vitaminą A. Gydytojai mano, kad vitaminas A mūsų imunitetui yra ne mažiau reikalingas negu vitaminas C. Dar vienas oranžinių ir geltonų daržovių bei vaisių privalumas – jie turi teigiamą poveikį žmogaus reprodukcinei sistemai bei padeda išlaikyti sveiką ir gražią odą.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 ligų simptomai, į kuriuos negalima numoti ranka

Žalios spalvos vaisius bei daržoves (špinatai, salotos, krapai, rūgštynės, agurkai, cukinijos, žaliosios vynuogės) turėtumėte rinktis tuo atveju, jeigu norite lengviau numesti svorį. Dalykas tas, jog žaliose vaisiuose bei daržovėse daug ląstelienos ir itin mažai kalorijų. Dar daugiau, juose yra chlorofilo – medžiagos, kuri saugo nuo onkologinių ligų ir atkuria normalų skrandžio rūgštingumą. Žalios spalvos augalai taip pat turi teigiamą poveikį mūsų kaulams ir dantims.

Baltos spalvos augalai (česnakai ir svogūnai) yra daug antioksidantų, kurie mažina blogojo cholesterolio kiekį bei mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Česnakuose taip pat gausu alicino – medžiagos, kuri mažina skrandžio vėžio riziką.

Violetinės/mėlynos spalvos daržovėse bei vaisiuose (baklažanai, mėlynės, mėlynosios vynuogės, gervuogės) gausu augalinių komponentų, kurie mažina piktybinių auglių riziką, saugo nuo insulto bei gerina atmintį. Juose taip pat, kaip ir raudonos spalvos vaisiuose bei daržovėse, gausu organizmui naudingų antioksidantų.

Mėlynės / „Shuterstock“ nuotr.

Ar žinote, kad...

Obuoliai – vienas geriausiu vaisių, kuris efektyviai mažina blogojo“cholesterolio kiekį organizme.

Saldžiosios bulvės (batatai) – puiki daržovė, kuri padeda kovoti su virusais ir bakterijomis.

Arbūzai – juose gausu citrulino, kuris padeda iš organizmo greičiau pašalinti pieno rūgštį, dėl kurios pertekliaus skauda raumenis. Todėl jeigu po intensyvios treniruotės skauda raumenis – suvalgykite arbūzo.

Kiviai padeda kovoti su depresija ir padeda atstatyti prarastas jėgas.

Mėlynės – puikus pagalbininkas tiems, kurie nori greičiau numesti svorį nuo talijos srities.

Citrusiniuose vaisiuose vitamino C daugiausia yra ne jų minkštime, o odelėje.

Pomidoruose esantis likopenas bus geriau pasisavinamas, jeigu ši daržovė bus termiškai apdorota.

Žalios spalvos daržoves rekomenduojama valgyti kartu su vitaminą C turinčiais vaisiais – taip bus geriau pasisavinama geležis.

Raudonieji kopūstai yra vertingesni negu baltagūžiai – juose daugiau vitamino A ir geležies.

TAIP PAT SKAITYKITE: B.Bolotovo mitybos sistemos šalininkas: lieknėti galima valgant raugintus kopūstus ir lašinius. Siūlomas valgiaraštis

Temos: