Dainininkė Migloko dalijasi sveikais falafelių ir veganiško vaisių dubenėlio receptais

Migloko dalijasi savo virtuvės receptais/Gretos Skaraitienės nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2019-02-17 12:00
„Ir žiemą valgau beveik vien žalią maistą – salotas, įvairias daržoves, vaisius“, – kaip viesulas sukdamasi virtuvėje atskleidžia dainininkė Miglė Vilčiauskaitė-Migloko (28).

Miglei nuo mažens neskanu mėsa, išgėrusi kavos ji prastai jaučiasi, nevartoja pieno ir duonos gaminių.

Dainininkės raciono pagrindą sudaro žalumynai, vaisiai ir daržovės, įvairios pupelės, avinžirniai, kruopos. „Stengiuosi būti veganė, bet niekaip negaliu atsisakyti žuvų – jos man labai skanu“, – išduoda savo silpnybę. Sveiką, lengvą maistą mėgsta ir kiti šeimos nariai. Net Miglės trejų metų sūnus mielai kerta košes, salotas, griežtai atsisako valgyti mėsą.

Miglė išduoda, kad sveika mityba – jos genuose: bene didžiausia sveikuolė šeimoje yra močiutė. Dainininkė juokiasi, kad klausytis pamokymų, kaip reikėtų sveikai gyventi, ne visuomet smagu, bet kažkas atmintyje lieka, tad patarimus ji pritaiko.

„Ruošiant maistą man labai svarbu šviežumas. Stengiuosi valgyti tai, kas suteikia energijos, bet neapsunkina organizmo, – pasakoja. – Dažniausiai mano lėkštėje būna daug salotų. Žiemą – ir kas nors šilto prie jų, tarkim, falafeliai. Aš juos dievinu!“

Migloko dalijasi savo virtuvės receptais/Gretos Skaraitienės nuotr.
Migloko dalijasi savo virtuvės receptais/Gretos Skaraitienės nuotr.

Falafeliai su salotomis ir pomidorų padažu

Falafeliams:

1 kg avinžirnių

2–3 virtos bulvės

prieskoninių žolelių (petražolių, krapų, kalendrų, bazilikų)

masalos

druskos

česnakų

aliejaus kepti

Salotoms:

žalialapių salotų

pomidorų

saldžiosios paprikos

svogūnų laiškų

brokolio

skrudintų moliūgų sėklų

papajų sėklų miltelių

druskos

alyvuogių aliejaus

citrinos

Padažui:

pomidorų

imbiero

svogūnų laiškų baltosios dalies

druskos

pipirų

citrinžolių

alyvuogių aliejaus

Daugiausia dėmesio reikalauja falafeliai. Jiems skirtus avinžirnius reikia užmerkti nakčiai. Jei yra laiko – galima pamirkyti ir parą. Miglė sako, kad jeigu jie pradeda leisti daigelius – tik geriau.

Išmirkusius avinžirnius ji nukošia ir sumala. Kartu su avinžirniais sumala bulves. Į mišinį suberia žoleles, prieskonius, įspaudžia česnakus.

Viską gerai išmaišo ir porai valandų padeda lauke ant sniego, kad atvėstų. Iš atvėsusios masės daro graikinio riešuto dydžio kukulaičius. Juos kepa įkaitintame aliejuje.

Salotoms skirtus ingredientus susmulkina, pagardina prieskoniais, apšlaksto aliejumi ir citrinos sultimis.

Padažui skirtus ingredientus sutrina trintuvu. „Padažas turi būti aštrokas – kaip šviežia adžika“, – pabrėžia Miglė.

Migloko dalijasi savo virtuvės receptais/Gretos Skaraitienės nuotr.
Migloko dalijasi savo virtuvės receptais/Gretos Skaraitienės nuotr.

Veganiškas vaisių dubenėlis

1 porcija

keli šaukštai veganiško šilauogių jogurto

keli griežinėliai mango

keli griežinėliai banano

2 saulėje džiovinti abrikosai

1 griežinėlis šviežio imbiero

keli migdolai be luobelių

1 vandenyje pamirkyta džiovinta slyva

1 griežinėlis apelsino

2 juostelės saldžiosios paprikos

po žiupsnelį veganiškų proteinų, cinamono, kakavos, papajų sėklų miltelių

Į dubenėlį Miglė deda jogurtą, ant jo – vaisius, riešutus, imbierą ir saldžiąją papriką. Viską apibarsto pagardais.

Išduoda, kad papajų sėklų, kurios vertinamos kaip antioksidantas, miltelių pasiruošia pati: juodas šių vaisių sėklytes sudžiovina ir sumala. Jų skonis primena juoduosius pipirus, jaučiamas kakavos poskonis.

Gardūs, sveiki, sotūs pusryčiai paruošti! 

Naujausi straipsniai