Dainininkė Kristina Radžiukynaitė kviečia į savo virtuvę: tradiciniams lietuvių patiekalams čia vietos nėra

Kristina Radžiukynaitė dalijasi ypatingais receptais/Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Kristina Radžiukynaitė dalijasi ypatingais receptais/Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: „Žmonės“
2019-10-20 12:23
AA

Vos prieš mėnesį aktorė, dainininkė Kristina Radžiukynaitė (27) su draugais džiaugėsi Kipro saule ir maistu. Nuo medžių raškė apelsinus, mangus, ragavo daug žuvų ir kitokių jūrų gėrybių. „Kai valgau tokį šviežią, sveiką maistą, jaučiu, kaip organizmas man dėkoja“, – prisipažįsta.

Po kelionių Kristinos virtuvėje visuomet atsiranda kitokio skonio patiekalų. Ji nemėgsta nei valgyti, nei gaminti tokių tradicinių valgių kaip kotletai, karbonadai, cepelinai. Todėl džiaugiasi kiekviena nauja egzotiškesne kulinarine idėja. „Mane traukia Rytų kraštų virtuvės. Kuo lėkštėje daugiau komponentų, kuo ryškiau, aštriau, stipriau, tuo man geriau, – pasakoja. – Per atostogas draugams ruošiau krevetes. Tas patiekalas buvo toks aštrus, kad ne visi galėjo valgyti. Visgi manau: reikia gaminti taip, kad pačiam būtų skanu. Jei maistą ruoši su malonumu, įdedi meilės, tą jausmą pajus ir kiti ragaujantys. Taip pat valgant man svarbu įsiklausyti į organizmo poreikius. Manau, kad renkantis maistą reikia ne paisyti akių, kurios visko nori, o pajusti, kaip jaučiamės, kokių dalykų mums iš tiesų reikia. Tarkim, aš pajutau, kad nelabai gerai jaučiuosi paragavusi karvių pieno. Jį pradėjau keisti sojų, migdolų, kokosų, ir savijauta tapo geresnė. Nusprendusi išsivalyti organizmą, du mėnesius nevalgau mėsos ir jaučiuosi daug geriau.“

Turkiškas kiaušinis/Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Turkiškas kiaušinis

1 porcija

  • 200 ml graikiško jogurto
  • druskos
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1 šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas maltos saldžiosios paprikos
  • 1 šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių
  • šlakelis acto
  • 1 kiaušinis
  • 1 griežinėlis citrinos

Papuošti: šiek tiek šviežios aitriosios paprikos, česnakų laiškų, šviežių bazilikų

„Be šio patiekalo savaitgalio pusryčių nebeįsivaizduoju“, – atskleidžia Kristina, į gilią lėkštę dėdama jogurto. Jį pasūdo, įtarkuoja porą skiltelių česnako, išmaišo.

Puode užvirina šiek tiek vandens ir garuose pašildo lėkštę su jogurtu – jis turi sušilti, šiek tiek suskystėti.

Tuo metu ruošia padažą. Į keptuvę deda sviesto, ištirpdo, įpila aliejaus. Pakaitina, beria maltos saldžiosios paprikos, aitriųjų paprikų dribsnių ir 1–2 minutes pakepina.

Puode užvirina vandenį. Pasūdo, įpila šlakelį acto. Viryklės kaitrą sumažina, kad vanduo nekunkuliuotų. Kiaušinį muša į mažą dubenį. Karštą vandenį pamaišo, kad susidarytų sūkurys, ir supila kiaušinį. Kiaušinis verda 4 minutes: baltymas turi būti kietas, o trynys – skystas.

Išvirusį kiaušinį išgriebia kiaurasamčiu, nuvarvina ir deda į lėkštę su šiltu jogurtu. Apšlaksto pikantišku padažu ir išspaustomis citrinos sultimis, apibarsto smulkinta aitriąja paprika, žalumynais. Patiekia su skrudinta visagrūde duona.

Mangų panakota/Gretos Skaraitienės/„ŽMONĖS Foto“ nuotr.

Mangų panakota

4 porcijos

Kremui:

  • 250 ml riebios grietinėlės
  • 120 ml riebaus pieno
  • 75 g cukraus
  • žiupsnelis vanilės arba ½ šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 14 g želatinos

Mangų tyrei:

  • 3 dideli mangai
  • ½ citrinos sulčių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas sviesto

Papuošti: ispaninių šalavijų sėklų, šviežių mėtų

Grietinėlę, pieną, cukrų ir vanilę Kristina supila į nedidelį puodą ir kaitina, kol ištirpsta cukrus. Atvėsina.

Želatiną išbrinkina šlakelyje vandens, ištirpdo ir supila į atvėsusį mišinį. Maišo, kol viskas tampa vientisa mase. Supilsto į stiklines ir kelioms valandoms deda į šaldytuvą sustingti. „Geriausia būtų vėsiai laikyti per naktį“, – pataria.

„Mangai – mano mėgstamiausi vaisiai“, – prisipažįsta aktorė. Margų tyrei skirtus vaisius ji nulupa, išima kauliukus ir pasmulkinusi sudeda minkštimą į trintuvą. Įspaudžia citrinos sulčių, įdeda cukraus ir sutrina iki vientisos tyrės.

Įkaitina keptuvę, įdeda šaukštą sviesto, ištirpina, tada pila mangų tyrę. Kaitina, kol ji tampa karšta, bet neužverda. Atvėsina ir taip pat kelioms valandoms ar nakčiai deda į šaldytuvą.

„O tuomet jau viskas labai paprasta, – pasakoja. – Iš šaldytuvo traukiu paruoštą panakotą ir ant viršaus šaukštu dedu mangų tyrės. Užbarstau šiek tiek ispaninių šalavijų sėklų ir papuošiu šviežiomis mėtomis. Skanaus!“