Žuvys lėtina senėjimą

Kepta žuvis / Fotolia nuotr.
Kepta žuvis / Fotolia nuotr.
2013-08-27 07:00
AA

Nors šiandien žuvys kenčia nuo didelės vandenynų taršos, visgi, atidžiau renkantis, jų tiesiog būtina įtraukti į valgiaraštį (žinoma, jei nesate vegetarė).

► Riebiose žuvyse yra uždegimą mažinančių nesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, jodo, fosforo, jodo, bromo, seleno ir antibiotikų savybėmis pasižyminčių medžiagų. Taip pat daug vertingų ir lengvai pasisavinamų baltymų, cinko, vario, mangano, kalcio, vario ir kt.

► Mokslininkų įrodyta, kad žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys stabdo piktybinių ląstelių dauginimąsi, mažina sąnarių skausmą, trombų susidarymą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Žuvų reikėtų valgyti ir norint išvengti cukrinio diabeto, osteoporozės, širdies ir kraujagyslių ligų. O svarbiausia – jos lėtina senėjimą.

► Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kodėl rykliai neserga vėžiu. Pasirodo, jų žarnyne gaminasi skvaleno, omega-3 riebalų rūgščių, glicerolio ir kitų medžiagų, kurios neleidžia ląstelėms supiktybėti.

► Kadangi žuvų patiekalai lengvai virškinami, tinka dietinei mitybai. 100 g jūrų lydekos yra 84 kcal, o tokiame pat kiekyje riebios kiaulienos – 350 kcal! Jei jums rūpi išsaugoti kūno linijas, pirmenybę teikite žuvų ir jūrų gėrybių patiekalams.

► Moksliškai nustatyta, kad, valgant žuvų, riebalų koncentracija kraujyje didėja daug lėčiau nei sotinantis mėsa. Kadangi į kraują riebalų patenka mažiau, organizmas jų atsargas ima eikvoti iš susikaupusių riebalų ląstelių. Be to, aminorūgštys ir vitaminas C skatina organizmą deginti kalorijas. Žuvyse yra karnitino, kuris „žvejoja“ riebalus sportuojant, todėl greičiau tirpsta lašinukai.

► Daugelis žuvų yra užterštos sunkiaisiais metalais, todėl rinkitės tik geros kokybės. Pavojingų medžiagų labiausiai kaupiasi jūrinėse riebiose žuvyse (tunuose, lašišose, skumbrėse ir kt.). Prieš pirkdamos atidžiau patyrinėkite etiketę, kokiuose vandenyse žuvis pagauta ar kokiuose vandens telkiniuose (ežeruose, tvenkiniuose, upėse) yra specialiai veisiama. Patariama rinktis natūralioje aplinkoje užaugintą žuvį, geriausiai – ekologišką.

Žuvų dienos norma

Žuvų, mitybos specialistai pataria valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Per dieną ne daugiau kaip 1–2 porcijas. Viena porcija: 80 g žuvų ar jūrų gėrybių.

Patikrinkite, kiek kalorijų yra žuvyse ir jūrų gėrybėse (100 g)

• Lašišose – 220 kcal.

• Skumbrėse – 156 kcal.

• Tunuose (savo sultyse) – 116 kcal.

• Tunuose (aliejuje) – 198 kcal.

• Silkėse (rūkytų) – 217 kcal.

• Silkėse (sūdytų) – 200 kcal.

• Ešeriuose – 110 kcal.

• Lydekose – 84 kcal.

• Menkėse – 78 kcal.

• Karpiuose – 125 kcal.

• Skumbrėse – 180 kcal.

• Unguriuose (rūkytuose) – 350 kcal.

• Upėtakiuose (rūkytuose) – 128 kcal.

• Midijose – 51 kcal.

• Krevetėse – 103 kcal.

• Austrių – 31 kcal.

• Moliuskuose – 72 kcal.

Sveikas derinys

Su žuvimis labiausiai tinka ryžiai (rinkitės nepoliruotus, kuo mažiau apdorotus) ir troškintos daržovės. Arba šviežios, pagardintos citrinų sultimis.

ĮVAIRIŲ GARDŽIŲ ŽUVŲ PATIEKALŲ RECEPTŲ GALITE RASTI ČIA.