Žolininkės Dominikos Balčiūnės patarimai imunitetui stiprinti. Liaudiški receptai, atbaidantys virusus

Žolininkė Dominika Balčiūnė. / Gretos Skaraitienės nuotr.
Žolininkė Dominika Balčiūnė. / Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-01-12 20:52
AA

Paprastai savo sveikatos būkle susirūpiname tada, kai užpuola ligos. Pasak žolininkės Dominikos Balčiūnės, kur kas geriau nei sirgti – padėti organizmui išlikti stipriam. Šiuo atveju puikiausiai gali padėti liaudies medicina.

Kaip tinkamai rūpintis organizmu, kad jis būtų švarus, sveikas ir stiprus, kaip liaudiškais būdais gydyti įvairius užklupusius negalavimus, žolininkė pataria neseniai dienos šviesą išvydusioje savo knygoje „Skauda galvą? Kakta braukite per lango stiklą“.

Knygos „Skauda galvą? Kakta braukite per lango stiklą“ viršelis.

Žolininkės rekomendacijos

  • Mūsų imuninė sistema ypač silpsta bei tampa neatspari virusams dėl judėjimo ir gryno oro stygiaus, netinkamo maisto, žalingų įpročių, organizmą alinančių parazitų bei teršalų. Dėl to labai svarbu kasdien mankštintis, periodiškai apsivalyti, valgyti visavertį maistą, ypač tokius produktus, kuriuose gausu vitamino C (raugintus kopūstus, erškėtuoges, spanguoles, citrusinius vaisius ir pan.).
  • Šaltuoju sezonu, kai aplink siaučia virusai, organizmui be galo naudingi bičių produktai (medus, duonelė, žiedadulkės, pikis), didelis virusų priešas – česnakas, taip pat įvairios vaistažolių arbatos, kaip antai ežiuolių, čiobrelių, gauromečių, erškėčių vaisių.
  • Kai šalta, prasidėjus virusų siautėjimo sezonui, eidami į lauką visada dėvėkite kepurę, dengiančią ausis. Neapsaugotos ausys – ypač patogus ir lengvas būdas virusams patekti į organizmą.
  • Kai aplink siaučia ligos, venkite masinių susibūrimo vietų, ypač didelių prekybos centrų – tai labai palanki terpė tarpti ir plisti virusams ir bakterijoms.

Taip pat skaitykite: Žolininkė Dominika Balčiūnė: „Pats laikas išvalyti organizmą nuo kirmėlių“. Specialistės receptai

  • Netgi toks kasdienis ir daugeliui įprastas dalykas kaip higienos bei kosmetikos priemonės gali tapti imuniteto priešais. Dėl to siūlau jų atsisakyti ar bent kiek įmanoma sumažinti. Savo knygoje specialiai skyriau visą skyrių natūraliems kūno švarai bei grožiui puoselėti skirtiems receptams – kad žmonės žinotų, jog yra puikiausių ir nesunkiai paruošiamų sveikų alternatyvų.
  • Daug įtakos imuninei sistemai turi ir mūsų emocinė būklė, mintys. Jei nuolat išgyvename nerimą, baimę, stresą, dažnai esame nelaimingi, suirzę, linkę konfliktuoti – tai mūsų sveikatą ir mus paverčia lengvu grobiu ligų sukėlėjams.  

Liaudiški receptai, atbaidantys virusus

Česnakinis medus

„Tai puiki profilaktinė, daugybės žmonių išbandyta priemonė nuo peršalimo ligų. Kiek metų šiam receptui, sunku pasakyti. Radau užrašuose, jog jis buvo plačiai naudojamas dar Egipto faraonų laikais. Gydomoji košelė ruošiama tik iš dviejų produktų – medaus ir česnakų. Jos skonis paprastai patinka netgi tiems, kurie nemėgsta minėto prieskonio kvapo,“ – sako D. Balčiūnė.

Kaip ruošti. 2 vidutinio dydžio česnako galvutes nuvalykite ir labai kruopščiai sutrinkite iki vientisos masės.

Į gautą tyrę įkrėskite šaukštą medaus ir ištrinkite mediniu šaukštu. Procesą kartokite, kol įmaišysite 450 g medaus. Mišinį sukrėskite į indą ir sandariai uždarykite. Kai aplink siaučia ligos, profilaktiškai kasdien suvartokite po 0,5 šaukštelio. Susirgus dozę galima didinti iki 3–5 kartų per dieną. Česnakinį medų galite vartoti vieną arba juo skaninti šiltą (ne karštą!) arbatą, vandenį ar virintą pieną.

Ši košelė yra ne tik gera priemonė nuo virusų, bet naikina ir grybelius, taip pat yra stiprus antiseptikas – šiuo medumi galima tepti vabzdžių įgėlimo vietas, įvairias žaizdas, spuogus.

Burnos skalavimas aliejumi

Ši nepelnytai užmiršta procedūra yra paprasta, išbandyta, veiksminga ir nekenksminga. Tinkamai atlikta padeda apsivalyti nuo įvairių virusų, sergant paspartina sveikimą, aktyvina medžiagų apykaitą, padeda atsikratyti toksinų, didina gyvybines organizmo galias, stiprina imunitetą.

Kaip atlikti. Reikės šaukšto tyro, nerafinuoto augalinio saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus. Naudoti kitų rūšių aliejų nerekomenduojama.

  • Į burną įsipilkite aliejaus ir čiulpkite jį kaip saldainį, tiksliau, stumdykite tarp dantų, tarsi lėtai skalautumėte burną. Aliejaus ir susidariusių seilių jokiu būdu negalima praryti.
  • Procedūra atliekama laisvai, lengvai, be įtampos apie 20 min. Iš pradžių gali būti sunku tiek laiko aliejų laikyti burnoje, bet pamažu įprasite.
  • Iš pradžių burnoje laikomas aliejus pasidaro tirštas, vėliau suskystėja lyg vanduo ar pienas ir pabąla. Jei skystis geltonas, vadinasi, procesą reikia tęsti.
  • Po 20 min. aliejų išspjaukite į kriauklę ar unitazą, o burną gerai išskalaukite.
  • Aliejų laikyti burnoje galima ryte ir vakare prieš miegą.