Žolinės patiekalai

Keptos daržovės / „Fotolia“ nuotr.
Keptos daržovės / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-08-15 17:00
AA

Seniau per Žolinę lietuviai ant šventinio stalo dėdavo 12 patiekalų iš naujo derliaus. Kepdavo duoną, gerdavo girą, mėgaudavosi daržovių ir grūdų valgiais. Vaišindavosi iki soties, o ko nesuvalgydavo – atiduodavo vargšams. Ir jūs pagaminkite šeimai nors kelis tradicinius patiekalus.

Daržovių sriuba su sorų kruopomis

Daržovių sriuba / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 puodelių sorų kruopų, 4 puodelių vištienos arba daržovių sultinio, 10 puodelių vandens, 2 šaukštų druskos, 4–6 žirniukų juodųjų pipirų, 2 morkų, didelio pomidoro, 3 bulvių, 0,5 svogūno, 2 skiltelių česnako, saujos petražolių lapelių, aitriosios paprikos pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Vandenį supilkite į puodą ir užvirkite. Suberkite kruopas, druską ir pipirus, supilkite sultinį. Pomidorą supjaustykite mažais kubeliais, bulves – didesniais, morką – griežinėliais. Sudėkite į puodą.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sužerkite svogūnus ir pakepkite iki skaidrumo. Suberkite česnakus, išmaišykite ir pakepkite dar minutę. Sukrėskite į puodą, išmaišykite. Įmeskite aitriosios paprikos pagal skonį. Tiekite su grietine ir užberkite petražolių lapelių.

Balandėliai su ryžiais ir grybais

Balandėliai su jūrų gėrybėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: baltagūžio kopūsto, 100 g ryžių, 300 g pievagrybių ar miško grybų, svogūno, morkos, saujos petražolių lapelių, skiltelės česnako, 2 šaukštų pomidorų padažo, 2 šaukštų pomidorų pastos, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Imkite didelį puodą, įpilkite 2–3 puodelius vandens ir užvirkite. Aštriu peiliu keliose vietose įpjaukite kopūstą giliai prie šerdies, dėkite į puodą ir užvirkite. Virkite apie 5 minutes. Pirmieji lapai pradės atsiskirti. Nuimkite ir, jei reikia, kopūstą pavirkite ilgiau, kol atsiskirs reikiamas kiekis lapų.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, ketaus keptuvą ištepkite aliejumi.
  • Svogūną susmulkinkite, keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepkite iki skaidrumo. Suberkite susmulkintą česnaką. Morką sutarkuokite ir sužerkite į svogūnų keptuvę, išmaišykite ir patroškinkite 2–3 minutes. Sukrėskite pomidorų padažą ir dar patroškinkite minutę.
  • Grybus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su ryžiais. Sudėkite troškintas daržoves ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais, įberkite petražolių.
  • Peiliu išilgai nuploninkite kopūstų lapkotį, ant lapų dėkite įdaro ir susukite balandėlius. Sudėkite į keptuvą. Pusėje litro vandens išmaišykite pomidorų pastą, įberkite druskos, pipirų ir užpilkite balandėlius. Šaukite į orkaitę ir troškinkite apie 35 minutes.

Cukinijų apkepas su sūriu

Cukinijų ir fetos apkepas / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 2 didelių cukinijų, 30–50 kietojo sūrio, 3 kiaušinių, pagal skonį druskos ir mėgstamų prieskonių, žalumynų (krapų, svogūnų laiškų, petražolių), aliejaus formai ištepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, formą ištepkite aliejumi.
  • Jei cukinijų žievė kieta, nulupkite. Supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į formą.
  • Dubenyje išplakite kiaušinius. Įberkite druskos, prieskonių ir užpilkite ant cukinijų griežinėlių.
  • Žalumynus sukapokite ir daugiau nei pusę užberkite ant kiaušinių plakinio. Sūrį stambiai sutarkuokite ir tolygiai užberkite cukinijas. Šaukite į orkaitę ir kepkite 35–40 minučių. Išimkite ir pabarstykite likusiais žalumynais.

Bulvių laiveliai su sūriu ir kumpiu

Įdarytos bulvės / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 4 didelių bulvių, puodelio tarkuoto čederio sūrio, puodelio tarkuoto kietojo sūrio, šaukšto krakmolo, 6 griežinėlių kumpio, pagal skonį druskos ir pipirų, svogūnų laiškų, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, skardą ištepkite aliejumi.
  • Bulves su lupenomis apvirkite pasūdytame vandenyje – apie 10–12 minučių. Kiek atvėsinkite ir perpjaukite pusiau. Atsargiai išskobkite vidų, palikdami storesnes sieneles.
  • Kumpį supjaustykite kubeliais ir ant vidutinės ugnies pakepinkite keptuvėje su šaukštu aliejaus iki traškumo – apie 8 minutes. Išimkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius, o susidariusius riebalus palikite keptuvėje.
  • Bulvių puseles ir jų vidų ištepkite riebalais iš keptuvės. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į skardą pjūviu į viršų ir kepkite apie 15–20 minučių.
  • Dubenėlyje sumaišykite abu sūrius, krakmolą ir pusę kumpio. Pagardinkite druska ir pipirais. Išimkite bulves iš orkaitės ir pridėkite šio įdaro. Kiškite atgal ir kepkite 3–5 minutes. Ištraukite ir pabarstykite likusiu kumpiu bei kapotais svogūnų laiškais. Tiekite su grietine.

Duonos gira

Duonos gira / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 8 l vandens, 60 g šviežių mielių, puodelio cukraus, kepaliuko ruginės duonos (apie 500–700 g), saujos razinų.

  • Duoną supjaustykite gabalėliais ir išdžiovinkite karštoje orkaitėje – kuo tamsesni bus džiūvėsiai, tuo tamsesnės spalvos bus gira.
  • Vandenį užvirkite dideliame puode. Nukelkite nuo ugnies, supilkite cukrų ir sumeskite džiūvėsius. Palikite atvėsti.
  • Puodeliu pasemkite iš puodo stiklinę drungno vandens ir ištirpdykite jame mieles. Supilkite atgal į puodą ir gerai išmaišykite. Uždenkite puodą audiniu ir statykite į tamsią vietą. Palikite ten 1,5 paros.
  • Nukoškite, jei reikia, įberkite dar cukraus. Supilstykite į stiklainius, įberkite razinų ir parai ar bent nakčiai dėkite į šaldytuvą. Atsargiai perkoškite, nes stiklainiuose bus nuosėdų, ir tiekite. Laikykite šaldytuve.
{recipe|267}
{recipe|1197}
{recipe|1614}
{recipe|2794}
{recipe|2855}
{recipe|3161}
{recipe|3224}
{recipe|2593}
{recipe|4781}