Žinomi žmonės Vilniuje pilstė „Maltiečių sriubą“: Vytaras Radzevičius vaišino savo firmine chašlama

Vytaras Radzevičius (kairėje) / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Vytaras Radzevičius (kairėje) / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2015-12-01 18:31
AA

Antradienio vakarą vilniečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į bendrą vakarienę. Vinco Kudirkos aikštėje maltiečiai surengė Sriubų šventę ir taip paminėjo jubiliejinę, jau 10-ąją labdaros akciją „Maltiečių sriuba“.

Renginio svečiai galėjo pasivaišinti daugiau nei 10 skirtingų sriubų, kurias siūlė ne tik įvairūs restoranai, bet ir žinomi žmonės.

Tarp jų – Vytaras Radzevičius, Vaida Kurpienė, Vaida Grikšaitė-Česnauskienė su Lietuvos futbolininkų žmonų komanda, Aistė Guogienė. Sveikinimo žodžiais ir paramą skurstantiems seneliams renginyje parodė ilgametis akcijos globėjas Valdas Adamkus, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, rašytoja, meno istorikė Kristina Sabaliauskaitė ir daugelis kitų.

Valdas Adamkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiuo išskirtiniu renginiu pradedama labdaros akcijos „Maltiečių sriuba“ renginių kelionė per visą Lietuvą – iš viso bus surengta daugiau nei 30 renginių Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Jų metu miestų gyventojai ir svečiai bus kviečiami pasivaišinti sriuba ir paaukoti, taip prisidedant prie pagalbos maltiečių globojamiems seneliams.

Prie sriubų šventės prisijungę žinomi žmonės pasidalijo mintimis apie senatvę, pagalbą senukams.

„Kalėdų metas gera proga prisiminti ir padėti tiems, kuriems reikia pagalbos. Jei sriubos lėkštė gali sušildyti vargšo širdį – tai kodėl prie to neprisidėti? Tai labiau simbolinė akcija, bet norėtųsi, kad žmones gerus darbus daryti skatintų gerumas. Tada ir patys būsim geresni“, – kalbėjo chašlamą gaminęs V.Radzevičius.

Valdas Adamkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Chašlama – kaukazietiškas patiekalas, kurį vieni vadina sriuba, kiti – troškiniu. Gruzijoje jis gali būti daromas tirštesnis, o Armėnijoje – skystesnis.

„Skaniausia būna, kai gaminama ant laužo. Geriausia, jei jam naudojama mėsa su kaulais ir patiekalas gaminamas ilgai ant „lėtos“ ugnies. Šiemet chašlamą gaminau dažniausiai šeimoje ar draugams ir visada ji buvo įvertinta gerai. Be to, esu labai užimtas žmogus, o šiam patiekalui gaminti daug priežiūros nereikia“, – sakė Vytaras.

Valdas Adamkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prie šventės su partneriais „21 diena“ prisijungė ir V.Kurpienė. Ji kvietė pasivaišinti vienas iš populiariausių sriubų tarp jos sekėjų – lęšių sriuba su pomidorais ir gvazdikėliais. V.Kurpienės nuomone, ši lęšių sriuba yra soti ir puikiai tinka šaltais žiemos vakarais.  

„Nuo devyniolikos metų kasmet dalyvauju įvairiuose labdaros projektuose, tame tarpe ir seneliams skirtuose. Manau dalintis būtina. Kai pabendrauji su senais žmonėmis jų gyvenimas ir vienišumas sukrečia.

Širdį suspaudžia, kai pamatai kokiame skurde dalis jų gyvena, kaip jiems trūksta ne tik maisto, buitinių dalykų, bet labiausiai žmogiškos šilumos bei bendravimo. Jei šalia jūsų gyvena senas vienišas kaimynas ar kaimynė užsukite nors kartais ar pakvieskite pas save puodeliui arbatos, pakalbinkite sėdintį ant suolelio vasarą.

Pinigais tai nekainuoja nieko, o vertė – didžiulė. Seni būsime visi ir niekas negalime būti tikri, kokia bus mūsų senatvė“, – sakė ji.

Sriubų šventėje su kitomis futbolininkų žmonomis praeivius tiršta guliašine sriuba vaišino ir V.Grikšaitė-Česnauskienė. Jai sriubą padėjo paruošti restorano „Batoras“ šefas Gintaras Kunigėlis. Ši sriuba puikiai tinka žiemą, nes yra labai soti – tokia, kokios reikia kiekvienam maltiečių globojamam senukui.

Valdas Adamkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kai esi jaunas, net negalvoji apie senatvę, tačiau laikas negailestingas – jis bėga labai greitai. Visi būsime seni. Kai pagalvoju apie savo senatvę, mane aplanko labai pozityvi vizija: tikiu, kad būsiu tokia pat aktyvi, kaip ir dabar, turėsiu daug mylimų anūkų, vaikai lepins dėmesiu, kartu su vyru džiaugsimės, kokią gražią šeimą sukūrėme. Nors nė vienas nežinome, kokia ta senatvė bus iš tiesų... Negaliu likti abejinga pagyvenusių žmonių situacijai Lietuvoje“, – kalbėjo V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Jiems reikia tiek nedaug – artimųjų dėmesio, pagarbos. Apie šiltą maistą net negali būti kalbos. Prisidedu prie akcijos „Maltiečių sriuba“, nes būtent ji atkreipia visuomenės dėmesį į senų žmonių problemą. Nuoširdžiai tikiu, kad kiekvienas galime padėti skurstantiems Lietuvos senukams. 

Žinomi žmonės Vilniuje pilstė „Maltiečių sriubą“ (48 nuotr.)
+42

Informacija apie pačią akciją:

Labdaros akcija „Maltiečių sriuba“ yra didžiausias Maltos ordino pagalbos tarnybos projektas. Už šios akcijos metu surinktas lėšas savanoriai visoje Lietuvoje globoja daugiau nei 2300 vienišų senelių. Iš 2014 m. akcijos metu surinktų lėšų šiais metais 17-oje miestų maltiečiai išdalino daugiau kaip 95 000 karšto valgio porcijų, papildomai nuvežė daugiau nei 10 000 sauso maisto davinių. 10 miestų savanorės globojo ypatingos priežiūros reikalaujančius senjorus, 5 miestuose veikė maltiečių Senjorų klubai.

Kiekvienas, norintis prisidėti prie labdaros akcijos, tai gali padaryti trumpaisiais numeriais: 1417 – 1,45 € (vienas dubenėlis sočios sriubos), 1418 – 2,90 € (du dubenėliai sočios sriubos).