„Mūsų Velykos bus neįprastos. Reikės prieš šventes išmėginti saldėsio, kuris Didžiojoje Britanijoje populiarus šimtmečius ir būtinai pateikiamas būtent per didžiąsias metų šventes, receptą“, – sakė garsaus virtuvės šefo Alano Coxono pamokoje apsilankiusi aktorė Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė.
Visame pasaulyje atpažįstamas Alanas Coxonas gyvą savo darbų pristatymą, kurį lydėjo išsamus pasakojimas bei galimybė paragauti kiekvieno sukurto šedevro, surengė specialiai tam pritaikytoje vietoje – atnaujintoje „Baltic Master gastro virtuvėje“.
„Blancmange“, mano manymu, yra vienas iš seniausių sukurtų desertų ir vienas įtakingiausių kulinarijos istorijoje. Aš atsekiau jo sukūrimo pėdsakais iki senovės Romos laikotarpio. Romėnai želatinui išgauti naudodavo visą vištą, ją virdavo valandą laiko, kad šis procesas tinkamai veiktų. Šis receptas išplito Didžiojoje Britanijoje Viduramžiais, kaip antai užkandis iš smulkiai supjaustyto viščiuko, ryžių ir migdolų pieno“, – savo įžvalgomis apie Alano Coxono pristatytą receptą dalinosi „Baltic Master“ gamybos procesų vadovas Evaldas Žaliukas.
Čia pateikiama karalienės Viktorijos laikotarpio „Blancmange“ deserto versija.
( Blankmanže )
Supilkite pieną į puodą ir sudėkite citrinos žievelę. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant lėtos ugnies 40 minučių, neleidžiant pienui užvirti.
Gautą mišinį supilkite į formą – šiuo atveju Alanas naudojo kiaušinio lukštą. Jei naudosite kiaušinio lukštą deserto pateikimui, būtina jį išvirinti verdančiame vandenyje ir iš vidaus pašalinti baltymo likučius, jį išvalant ir nusausinant. Supilus mišinį, padėkite į šaldytuvą, kad masė atvėstų ir sukietėtų. Serviruokite!!!
Nustebinimui:
Mango tyrė