Žinomi žmonės Viktorijos laikų Velykinį desertą mokėsi ruošti iš pasaulinės įžymybės

Virtuvės šefo Alano Coxono kulinarės pamokos svečiai
Virtuvės šefo Alano Coxono kulinarės pamokos svečiai
Šaltinis: Žmonės
2019-04-17 13:31
AA

„Mūsų Velykos bus neįprastos. Reikės prieš šventes išmėginti saldėsio, kuris Didžiojoje Britanijoje populiarus šimtmečius ir būtinai pateikiamas būtent per didžiąsias metų šventes, receptą“, – sakė garsaus virtuvės šefo Alano Coxono pamokoje apsilankiusi aktorė Lina Bražinskaitė-Tupikovskienė.

Negirdėti patiekalų pavadinimai, tradiciniai karalienės Viktorijos laikų desertai, netikėti ingredientai bei užburiantis skonis – tokius aikčioti priverčiančius triukus savo talento gerbėjams, tarp kurių buvo ir ne vienas žinomas žmogus, pademonstravo Vilniuje viešėjęs garsusis patiekalų kūrybos virtuozas.

Visame pasaulyje atpažįstamas Alanas Coxonas gyvą savo darbų pristatymą, kurį lydėjo išsamus pasakojimas bei galimybė paragauti kiekvieno sukurto šedevro, surengė specialiai tam pritaikytoje vietoje – atnaujintoje „Baltic Master gastro virtuvėje“.

Virtuvės šefo Alano Coxono kulinarė pamoka / Karolinos Mažylės nuotr.
Virtuvės šefo Alano Coxono kulinarė pamoka / Karolinos Mažylės nuotr.
Šįkart kūrėjas nemažai dėmesio skyrė ir desertams, kuriais gurmanai lepinasi būtent per Velykas.


„Blancmange“, mano manymu, yra vienas iš seniausių sukurtų desertų ir vienas įtakingiausių kulinarijos istorijoje. Aš atsekiau jo sukūrimo pėdsakais iki senovės Romos laikotarpio. Romėnai želatinui išgauti naudodavo visą vištą, ją virdavo valandą laiko, kad šis procesas tinkamai veiktų. Šis receptas išplito Didžiojoje Britanijoje Viduramžiais, kaip antai užkandis iš smulkiai supjaustyto viščiuko, ryžių ir migdolų pieno“, – savo įžvalgomis apie Alano Coxono pristatytą receptą dalinosi „Baltic Master“ gamybos procesų vadovas Evaldas Žaliukas.

Jo teigimu, karalienės Elžbietos I – osios valdymo laikotarpiu (1558–1603) į šio deserto sudėtį buvo įtrauktas rožių vanduo, o revoliuzinis lūžis įvyko pakeičiant viščiuką tirštu kremu ir kiaušiniais. Galiausiai XIX a. buvo pradėtos naudoti krakmolingos šakninės daržovės ir kukurūzų miltai.

Čia pateikiama karalienės Viktorijos laikotarpio „Blancmange“ deserto versija.

Angliški pusryčiai su klasikiniu „Blancmange“ ir staigmena

( Blankmanže )

Porcijų kiekis: 4-6
Paruošimo laikas: apie 30 min. + deserto atvėsinimas šaldytuve apie 1 val.
Ingredientai:
1 citrinos žievelė
275ml pieno
20g konditerinio želatino ( plokštelėmis ar milteliais )
50g cukraus
275ml neriebios grietinėlės
50g smulkintų migdolų be luobelės
3 šaukštai brendžio
Paruošimas:

Supilkite pieną į puodą ir sudėkite citrinos žievelę. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant lėtos ugnies 40 minučių, neleidžiant pienui užvirti.

Tuomet pieną reikia perkošti per sietelį ir jame ištirpdyti želatiną. Sudėkite cukrų ir gerai išmaišykite, kol jis ištirps. Supilkite grietinėlę ir smulkintus migdolus, atsargiai išmaišykite ir supilkite brendį.

Gautą mišinį supilkite į formą – šiuo atveju Alanas naudojo kiaušinio lukštą. Jei naudosite kiaušinio lukštą deserto pateikimui, būtina jį išvirinti verdančiame vandenyje ir iš vidaus pašalinti baltymo likučius, jį išvalant ir nusausinant. Supilus mišinį, padėkite į šaldytuvą, kad masė atvėstų ir sukietėtų. Serviruokite!!!

„Alanas deserto ruošime naudoja ir morengą bei mango tyrę – tuomet saldėsis savo išvaizda primena kiaušinį. Mažai kas žino, kad klasikinis merengas iš tiesų yra Britų išradimas, o ne prancūzų, italų ar vokiečių, kaip dažnai manoma. Jis Anglijoje ruošiamas jau nuo XIV a. ir buvo vadinamas „baltu anglišku sausainiu“, – pasakojo E. Žaliukas.

Nustebinimui:

150g granuliuoto cukraus
60ml vandens
60g kiaušinio baltymų ( 2 vidutinio dydžio kiaušinių baltymai )
Į kiaušinio centrą įdėkite šaukštelį mango tyrės, kad primintų tikro kiaušinio trynį.
Šio mišinio užteks 24 vnt. kiaušinių papuošti.

Mango tyrė

1 vnt. gerai prinokusio mango
1,5 šaukšto cukraus
1 šaukštas citrinos sulčių
Virtuvės šefo Alano Coxono kulinarė pamoka (57 nuotr.)
+51