Žinomi žmonės vienam vakarui nusikėlė į Italiją: lepinosi muzika ir vaišėmis

Itališko vakaro svečiai / Viganto Ovadnevo nuotr.
Itališko vakaro svečiai / Viganto Ovadnevo nuotr.
Projekto partnerio turinys
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2021-10-22 15:34
AA

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje būrys garsių svečių per kelias valandas spėjo nukeliauti į Italiją susipažinti su šalies skoniais bei jų derinimo tradicijomis. Viešnagei Viduržemio jūros pakrantėje kvietė perkamiausio pasaulyje Prosecco gamintojas „Mionetto“, o kelionės gide tapo televizijos ir radijo laidų vedėja Ieva Stasiulevičiūtė. 

Prosecco vynuogių pagaminto „Mionetto“ nealkoholinio putojančio vyno pristatymo metu garsūs žmonės leidosi į pažintį su italų kultūra ir skoniais. Tarp jų – parduotuvės „Shop by Viktorija Siegel“ įkūrėja, verslininkė Viktorija Siegel-Suodaitė su vyru verslininku Laurynu Suodaičiu, vizažo meistrė, dainininkė Oksana Pikul-Jasaitienė, dainininkė Nijolė Pareigytė-Rukaitienė, televizijos laidų vedėja, modelis Dijora Petrikonytė, mados tinklaraštininkė Gabija Varnaitė. Vakarui įpusėjus svečiai klausėsi Italijoje žinomos lietuvių atlikėjos Marijos Popadnicenko – „Popa“ dainų.

Ieva Stasiulevičiūtė / Viganto Ovadnevo nuotr.

Renginio metu svečiai, trumpam nusikėlę į Italiją, susipažino su maisto ir gėrimų derinimo tendencijomis, ragavo italų mėgstamus patiekalus iš specialiai šiam vakarui sukurto meniu: užkandžius su jūros gėrybėmis (krevetėmis, aštuonkojais), bruschetta, desertus tiramisu ir panna cotta.

Vakaro metu netrūko ir žaidimų. Teisingai atsakiusi į klausimą, jog pristatytas nealkoholinis putojantis vynas kvepia žaliais obuoliais, N.Pareigytė-Rukaitienė laimėjo prizą.

Nijolė Pareigytė-Rukaitienė / Viganto Ovadnevo nuotr.

Tinkamas derinys – net nuotaikai gerinti

Garsus virtuvės šefas italas Federico Meschino tikina, kad tinkamas maisto ir gėrimų derinys pagyvina skonius, sužadina emocijas, dažnai net pakelia nuotaiką. Be to, jis atkreipia dėmesį, jog vis populiarėjant sveikos gyvensenos kultūrai, nealkoholiniai gėrimai yra nauja sveikesnė prie maisto derinamų gėrimų alternatyva.

„Tiek ant gurmanų, tiek ant putojančio vyno mėgėjų stalų neretai atsiranda nealkoholinis putojantis vynas, kurį dažnas derina su mėgstamais patiekalais. Šis gėrimas padeda atskleisti risotto, žuvies, daržovių ar baltos mėsos patiekalų, desertų skonius. Daugelis tinkamai suderinę maistą ir gėrimus nustemba, kaip atsiskleidžia ne tik patiekalo, bet ir nealkoholinio putojančio vyno skonis. Be to, toks gėrimas suteikia galimybę mėgautis originaliu skoniu kartu renkantis sveikesnį gyvenimo būdą“, – pasakoja F. Meschino, atkreipiantis dėmesį į svarbią detalę skaičiuojantiems kalorijas – jų vienoje sauso „Mionetto“ nealkoholinio putojančio vyno taurėje tik 10.

Monika Marija Paulauskaitė-Laukė / Viganto Ovadnevo nuotr.

Italija namuose

Anot F.Meschino, itališkų skonių degustaciją surengti ir įsitikinti maisto bei nealkoholinio putojančio vyno derme galima ir namuose. Tai padaryti garsus šefas rekomenduoja gaminant nesudėtingą itališką užkandį – focaccia duoneles su figomis ir pecorino sūriu ir derinant jį su „Mioneto“ nealkoholiniu putojančiu vynu, pagamintu iš Prosecco vynuogių:

Focaccia duonelės su figomis ir pecorino sūriu

Ingredientai:

  • 300 g miltų
  • 200 g pilno grūdo miltų
  • 250 g pecorino sūrio
  • 150 g cukraus
  • 300 g figų
  • 150 g aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus
  • 25 g kepimo miltelių
  • Pusės citrinos sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus
  • Salotų lapų
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Miltus sumaišyti su 270 g vandens, 30 g alyvuogių aliejaus, 8 g druskos, kepimo milteliais ir cukrumi. Kepimo indą ištepti aliejumi. Į indą kloti paruoštą tešlą, aliejumi lengvai patepti jos viršų. Apvynioti maistine plėvele ir palikti šaldytuve 30 minučių.

Nuluptas figas supjaustyti ir virti puode su cukrumi. Leisti 15 minučių atvėsti. Įpilti pusės citrinos sultis ir troškinti ant vidutinės ugnies 20 minučių, retkarčiais maišant ir nuimant nuo paviršiaus susidariusias putas. Jei nėra laiko paruošti figų uogienę, ją nusipirkti galima parduotuvėje.

Iš paruoštos tešlos suformuoti kamuoliukus, juos sudėti į aliejumi išteptą formą ir palikti dar pusvalandžiui.

Kol tešlos kamuoliukai kyla, galima ruošti padažą. Jam reikės 80 g aliejaus, 20 g vandens ir 10 g druskos.

Kai kamuoliukai pakyla, suminkyti juos į mažas focaccia duoneles ir sudėti į du aliejumi išteptus kepimo indus. Duonelių viršų patepti dalimi paruošto padažo. Palikti dar 15 minučių.

Kamuoliukus kepti iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių – vieną kepimo indą dedant žemiau, kitą – aukščiau. Praėjus pusei laiko, kepimo indus sukeisti vietomis.

Iškepusias focaccia duoneles ištepti paruoštu padažu ir palikti atvėsti. Atvėsusias perpjauti per pusę horizontaliai, įdėti salotų lapų, po šaukštą paruošto figų džemo, pecorino sūrio gabaliukų.

Patiekti su džemu ir nealkoholiniu putojančiu vynu.

Vakaro svečių fotogalerija:

„Mionetto“ itališkas vakaras Vilniuje (16 nuotr.)
+10