Su žinomais žmonėmis į nuotykį tamsoje leidosi ir apie restoraną svajojanti Ingos Stumbrienės dukra

Inga Stumbrienė su dukra / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Inga Stumbrienė su dukra / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2017-10-03 19:48
AA

Antradienio vakarą naujų kulinarinių patirčių ieškantys ir netikėčiausiems skonio atradimams pasiryžę žinomi šalies žmonės rinkosi į tarptautinio formato „Dine in the Dark“ antrojo sezono Vilniuje atidarymo vakarą.

Šiais metais vakarienės aklinoje tamsoje organizatoriai pakvietė svečius išbandyti savo uoslės ir skonio receptorių jautrumą ne tik ragaujant tris specialiai sukurto meniu patiekalus, bet ir mėginant pajausti prie jų priderinto vyno skonio niuansus.

Renginio nepraleido Inga Stumbrienė su dukra Estela, Jonas ir Simona Nainiai, Orijus Gasanovas, Gintarė Gurevičiūtė, Audrius Giržadas, Jolanta Skvirnelytė ir kiti žinomi žmonės.

„Vyno ragavimas ir įprastomis aplinkybėmis reikalauja ekspertinių žinių, ypatingo jautrumo bei susitelkimo. Šis procesas tampa dar subtilesnis, kai ragaujantieji laikinai netenka galimybės naudotis viena iš savo juslių – rega. Tokiu būdu vakarienė tamsoje, kai nematoma nei vyno spalva, nei jo talpa, tampa unikalia proga lavinti skonį. Be to, tokios vakarienės metu ypatingai išryškėja patiekalų ir vyno suderinamumas, kur svarbiausia taisyklė ta, jog nei maistas, nei gėrimas neturi nustelbti vienas kito. Jeigu su vynu maistas tampa skanesnis, reiškia pasirinkimas yra sėkmingas“, – sako vyno rinkos ekspertė Vanda Paleckienė.

Antrojo sezono pradžiai vyno žinovė, atstovaujanti UAB „Globus Distributors“, skirtingas vyno rūšis derino prie restorano „Medininkai“ virtuvės gamybos vadovės Barboros Šafranavičienės sukurto vakarienės aklinoje tamsoje meniu. Jame šiais metais pagrindinius skonius – saldumą, rūgštumą, kartumą ir sūrumą papildė į patiekalų sudėtį taip pat įeinantys vynai. Šiuo gėrimu praturtintas tiek solidus pagrindinis patiekalas su švelnios tekstūros garnyru, tiek saldaus gaivumo natomis nuspalvintas desertas. Tikslus vakarienės meniu laikomas paslaptyje, kad tiek pirmosios, tiek vėlesnių vakarienių svečiai turėtų galimybę pilnai išmėginti savo skonio receptorių ir uoslės jautrumą.

Kaip ir pirmąjį, taip ir šį sezoną „Dine in the Dark“ vakarienės organizuojamos paslaptingumu dvelkiančiuose ir turtinga istorija garsėjančiuose restorano „Medininkai“ rūsiuose. Vis tik ir juose organizatoriams reikėjo pasirūpinti, kad į patalpas nepatektų nei spindulėlis šviesos. Prieš vakarienę dalyviai buvo paprašyti išjungti visus prietaisus, kurie galėtų skleisti bent menkiausią šviesą, o prie stalų juos palydėjo padavėjai su naktinio matymo prietaisais. Pirmasis iššūkis laukęs svečių – pasikliaunant tik savo lytėjimo ir klausos juslėmis susirasti stalo įrankius, taures, pamėginti šakute pasmeigti lėkštėse patiektą maistą.

Novatoriškos vakarienės visiškoje tamsoje idėja prieš beveik 20 metų kilo Ciuriche, Šveicarijoje, gyvenančiam aklam dvasininkui – jis savo svečiams pasiūlė neįprastą būdą vakarieniauti užrištomis akimis ir taip pajusti intensyvesnį maisto skonį bei įdėmiau įsiklausyti į šalia sėdinčio pašnekovo žodžius. Tuomet įvardintas kaip laikinas gastronomų kaprizas, unikalus vakarienės formatas netruko pelnyti pripažinimą visoje Europoje ir už jos ribų.

2013 m. pirmoji „Dine in the dark“ vakarienė organizuota Kaune, vėliau – kaimyninėse Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje bei Suomijoje. Nuo praėjusių metų rudens, įsigiję pramogą „Laisvalaikio dovanų“ prekybos vietose, ja gali mėgautis ir Vilniaus gyventojai bei svečiai. Pasak „Laisvalaikio dovanų“ atstovės Vaidos Sindaravičiūtės-Kuosės, „Dine in the dark“ populiarumas nuolat auga: kasmet vis daugiau žmonių domisi šia gurmaniška patirtimi ir jau penkerius metus vakarienė visiškoje tamsoje laikosi visų projekto šalių populiariausių pramogų penketukuose.

Žinomi žmonės mėgavosi vakariene tamsoje (19 nuotr.)
+13