Žaliavalgių restorano įkūrėja Monika Dubauskaitė: „Sąmoninga mityba pirmiausia prasideda galvoje“

Monika Dubauskaitė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Monika Dubauskaitė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-04-01 12:47
AA

Žaliavalgiško restorano „Raw Inn“, batutų pramogų parko „Skypark“ įkūrėja, paskaitos „Supermaistas – kas tai?“ vedėja Monika Dubauskaitė dar pristatoma kaip trenerė, ūkininkė, dirbanti su kaimo turizmo projektais, bei pamišusi dėl snieglenčių ir jėgos aitvarų sporto. Jauna motetis ‏sako, kad nėra šimtaprocentė žaliavalgė ir tuo labiau niekada prievarta nebruka savo įsitikinimų apie tai, kaip reikia maitintis.

Tačiau šiaip ar taip, sveika mityba mūsų šalyje įgauna pagreitį – kas nenorėtų jaustis kur kas geriau? Paskaitos „Supermaistas – kas tai?“, kuri vyko „Talent Garden Kaunas“, dalyvius Monika Dubauskaitė supažindino su žaliavalgyste, sąmoninga mityba bei supermaistu, kurio buvo galima paragauti, pauostyti ir, žinoma, sužinoti, kuo jis naudingas mūsų organizmui.

Pavyzdžiui, ar numanote, kaip ir iš tikrųjų atrodo vanilė? Vienas brangiausių prieskonių visame pasaulyje? Nenumanėme ir mes, kadangi iš pirmo žvilgsnio vanilė primena... kavą. Vėliau sužinojome, kad kakavos pupelės (nors jos ir nėra ypatingai gardžios), gali slopinti potraukį ne tokiems sveikiems saldumynams kaip šokoladas, ispaninio šalavijo sėklos (chia) puikiai tinka kokteiliams, kakavos sviestas – žaliavalgiškam šokoladui, mielių dribsniai (tik nemaišykite su įprastinėmis mielėmis) – salotoms, sriuboms ir apskritai primena garsiuosius „Vegeta“ prieskonius...

Mažiau susižavėjimo šūksnių sulaukė vingrūnių milteliai, geriau žinomi kaip spirulina, – paskaitos dalyviams jie kėlė asociacijas su močiutės prūdu.

Paskaitos „Supermaistas – kas tai?“ akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Staigus perėjimas į žaliavalgystę iš tikrųjų nėra geras dalykas. Iš savo pastebėjimų galiu pasakyti, kad tai ilgiausiai trunka iki trijų mėnesių, paskui žmonės su trenksmu grįžta į visavalgystę, prisikerta bandelių, pyragų ir bet kokio nesveiko maisto.

Aš pati savęs nelaikau visiška žaliavalge. Žinoma, mėsos nevalgau, tačiau, kaip sakau, jau nuo pat vaikystės buvau „mažavalgė“, tad žalias maistas mano gyvenime atsirado labai natūraliai. Tačiau visiems kažkodėl norisi išgirsti kokią dramatišką istoriją, kodėl pasukau į žaliavalgystę. Tačiau jos nėra“, – juokiasi Monika. 

– Kas ta sąmoninga mityba?

– Turite įsiklausyti į save, ko nori jūsų organizmas. Aišku, galite pasakyti, kad jis trokšta bandelių, picų ir viso kito maisto, kurio nepavadinsi sveiku. Ką daryti? Tiesiog perprogramuoti save, t. y. sąmoningai mitybai padeda informacija. Kaip kad knyga „Lengvas būdas mesti rūkyti“ – joje nė žodžio apie tai, kad privalote mesti rūkyti, jokio agresyvaus raginimo, tiesiog pateikiamos išvados. Tas pats ir su mityba – organizmas natūraliai pereina prie kitokio maisto. 

Paskaitos „Supermaistas – kas tai?“ akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

– Koks jūsų dienos valgiaraštis?

– Stengiuosi maitintis kuo sveikiau, žaliavalgiškas maistas sudaro didžiausią raciono dalį. Valgau įvairias košes, salotas, geriu kokteilius ir pan. Pavyzdžiui, pusryčiams renkuosi daigintų grikių košę su mirkytomis džiovintomis slyvomis ir klevų sirupu, pietums dažniausiai valgome troškinius, o vakare – trintus kokteilius. Jie nebūtinai tik iš vaisių, pagardinimui tinka ir riešutai, sėklos, daigai. Tik nepamirškite, kad tai nėra desertas ar užkandis. Dažnai žmonės pavalgo vakarienę ir tada geria kokteilį, o juk tai papildomos kalorijos (lyg dar viena vakarienė).

Ir patarčiau neplanuoti visos savaitės valgiaraščio, kur kas geriau kasdien užsukti į parduotuvę ir leisti pajusti savo organizmui, ko jam reikia, ko jums norisi. Ir, kadangi pati esu su tuo susidūrusi, tikėkite ekologiškais produktais. Patariu rinktis juos, jeigu turite galimybę.

– Ar būti žaliavalgiu yra brangiau nei būti visavalgiu?

– Labai geras klausimas. Dažnai žmonės sako, kad rinktis žalią maistą labai brangu, tačiau iš kitos pusės, jūs atkreipkite dėmesį (jeigu valgote viską), ką perkate, kokie maisto produktai atsiduria jūsų krepšyje, kokia jų maistinė vertė – vien mėsa kiek kainuoja. Pridėkite dar įvairius desertus, užkandžius ir panašiai...

Pamatysite, kad tos kainos nėra jau labai skirtingos. Tiesiog vieni perka gyvūninės kilmės produktus, o kiti augalinės, tačiau kainos atžvilgiu dažnai rezultatas būna toks pats.

Paskaitos „Supermaistas – kas tai?“ akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Be to, žmonės dar dažnai sako, kad neturi būti laiko žaliavalgiu. Taip, maisto gaminimas užima laiko, tačiau juk kepti kotletus užtrunka ilgiau nei susiplakti kokteilį, ar ne? Darydami kokteilį, neviršykite 5 ingredientų ir nedėkite šakniavaisių daržovių, turinčių daug krakmolo (morkos ir pan.). 

– Kaip reikėtų vartoti sėklas, riešutus?

– Patarčiau pamirkyti, geriausia per naktį, kadangi taip pakinta jų struktūra, organizmas lengviau juos pasisavina, be to, galėsite ruošti kitus patiekalus, pavyzdžiui, riešutų pieną. Beje, pasigaminti augalinio pieno išties paprasta. Vienas skaniausių ir sveikiausių – migdolų (migdolai lengviausiai virškinami ir pasižymi maloniu aromatu).

Taigi, pamirkykite riešutus pernakt, vandenį nupilkite, riešutus perplaukite ir sudėkite į trintuvą (geriausia nepagailėti pinigų tikrai kokybiškam ir galingam prietaisui, kadangi silpnesni gali ir nesumalti), įpilkite vandens (1 dalis riešutų ir 3 dalys vandens) ir sutrinkite.

Gautą pieną beliks perkošti, o jį laikyti galite iki 3 parų šaldytuve, kaip ir bet kokį kitą žalią maistą. Tinka košėms, blynams kepti, kavai gardinti ir panašiai. Įdėkite pagal skonį šaukštelį kakavos, medaus, braškių ar bananų ir gausite išties skanų, tačiau sveiką pieną – toks tikrai patiks vaikams. 

Paskaitos „Supermaistas – kas tai?“ akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Ką daryti su likusia riešutų mase? Fantazijos reikalas – galite sumaišyti su sutrintu česnaku, pagardinti druska, maistinėmis mielėmis, žalumynais ir naudoti kaip užtepėlę,

Sėklas, pavyzdžiui, ispaninių šalavijų, jeigu norime, kad įsisavintų pačias geriausias medžiagas reikia mirkyti arba malti, o jeigu norime, kad veiktų kaip „organizmo šluota“, tuomet valgome nemirkytas.


... Ir dar daugybę kitų įdomybių išgirdome paskaitoje apie supermaistą. 

Išvados: žaliavalgiškas maistas gali būti (ir yra) išties skanus, o įtrauktį tokio į visavalgių racioną daugiau negu paprasta, juk pavyzdžiui, trintas kokteilis gali būti pagamintas vos per kelias minutes. Po paskaitos susižavėjusi net pasigaminau anakardžių pieno – pavyko puikiai ir labai skaniai. Dabar belieka įgyvendinti ir sveiko deserto – žaliavalgiško šokolado realizavimo planą. Dalinamės paskaitoje gautu receptu:

Žaliavalgiškas šokoladas

Ingredientai:

  • 210 g kakavos sviesto,
  • 100 g anakardžių riešutų,
  • 100 g saulėgrąžų,
  • 60 g medaus,
  • 10 g kakavos.

Kaip gaminti:

  1. Anakardžius ir saulėgrąžas mirkome vandenyje apie 3 valandas.
  2. Tirpintą kakavos sviestą ir kitus ingredientus dedame į maisto trintuvą ir triname, kol gausime grietinėlės konsistencijos masę.
  3. Supilstome į šokolado ar saldainių formeles ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Skanaus!
Paskaita „Supermaistas – kas tai?“ su Monika Dubauskaite (26 nuotr.)
+20