Žaliasis valgiaraštis, arba vienos dienos žaliavalgystė

Salotos / Fotolia nuotr.
Salotos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2013-03-21 07:00
AA

Net jei neketinate tapti žaliavalge, bent vieną dieną leisti organizmui pasilsėti nuo įprasto kepto ir virto maisto, riebalų ir kitokių apdorotų produktų bei pasisemti iš maisto naudingųjų medžiagų išties verta ir patartina. Ypač jei turite minčių apie organizmo valymą ir lieknėjimą.

Kviečiame kurią dieną pamėginti pagyventi žaliavalgiškai. Ne tik dėl įdomumo, bet ir dėl sveikatos. Pasak žinovų, valgiaraščiui keisti, badauti ar pasninkauti bene tinkamiausia diena yra penktadienis. Taigi galite pamėginti nors ir rytoj pat. Arba savaitgalį, kai yra pakankamai laiko ruošti ir ragauti naujų, dar niekada nebandytų patiekalų. Taigi...

 

PUSRYČIAMS

Kokteilis

Į kokteilinę įdėkite obuolį, bananą, šaldytų uogų, šaukštelį medaus, įpilkite vandens ir viską suplakite.

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

 

Košė

Iš vakaro vandenyje užmerkite avižinius dribsnius, ryte supilkite juos į kokteilinę, įdėkite keletą figų be kauliukų arba mirkytų razinų, šliūkštelėkite šaukštelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir viską suplakite. Košę galite paskaninti šviežiais vaisiais arba šaldytomis uogomis.

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

 

PIETUMS

Ispaniška trintinė

Kokteilinėje suplakite 1,5 stikl.  vandens, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, 3–5 sunokusius pomidorus, 2 česnako skilteles arba aitriąją papriką, 1 arbat. š. medaus,  5 valg. š. citrinų sulčių, pagal skonį druskos, bazilikų, avokadą, saldžiąją papriką ir keletą saliero stiebelių. Prieš patiekdami galite pašildyti iki 45 °C ir pabarstyti petražolių. Vietoj vandens galite pilti morkų sulčių.

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

 

Saulėgrąžų užtepėlė

Į maisto smulkintuvą suberkite parą mirkytas saulėgrąžas, įdėkite sezamų pastos, petražolių, raudonos saldžiosios paprikos, česnako arba svogūno skiltelę ir viską susmulkinkite.

Užtepėlė skanu su daržovių (morkų, jaunų cukinijų, salierų kotų ir kt.) šiaudeliais arba džiovintais sėmenų paplotėliais.

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

 

Greitosios salotos

Sutarkuokite žalią burokėlį, saliero šaknį, obuolį, galite įdėti raugintų kopūstų ir užpilkite iš aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir česnako padarytą padažą. Česnaką galite pakeisti aitriąja ar Kajeno paprika.

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

 

Šokoladinis pyragas

Maišytuvu sumaišykite pasirinktus riešutus, aliejų (geriausia kokosų), razinas ir šaukštelį kakavos. Gautą masę išdėliokite pyragui skirtoje formoje.

Įdaras:

Į maišytuvą įpilkite 1 arbat. š. kokosų aliejaus, citrinų sulčių, įdėkite 3 arbat. š. medaus, vanilės, kakavos ir viską suplakite. Mišinį užpilkite ant paruošto pyrago ir įdėkite į šaldytuvą.

Patiekite po valandos su trintomis šaldytomis uogomis. 

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

 

VAKARIENEI (ne vėliau 18 val.)

Vaisių salotos su sezamų padažu

Supjaustykite gabalėliais bananą, kivį, pusę greipfruto ir sudėkite į dubenėlį.

Kavamale sumalkite saują sezamų sėklų, supilkite jas į kokteilinę, įpilkite truputį vandens, įdėkite šiek tiek mirkytų razinų, medaus ir suplakite. Šis padažas – tikra kalcio „bomba“. Pieno produktai jai neprilygs.

Pusryčių kokteilis / Fotolia nuotr.

Užpilkite sezamų padažu supjaustytus vaisius ir... skanaus!

Daugiau žalių patiekalų galite rasti ČIA.