Ypatingi jaunojo kulinaro Pauliaus Strasevičiaus patiekalai šventiniam stalui

Paulius Strasevičius ir jo patiekalai / Ievos Jonelytės nuotr.
Paulius Strasevičius ir jo patiekalai / Ievos Jonelytės nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2013-12-24 11:00
AA

Šį antradienio vakarą ramiai ir jaukiai atšventę Kūčias, pasitiksime Kalėdas. O kokios Kalėdos lietuvių namuose be gausiai vaišėmis nukrauto stalo? Silkė pataluose, kepta višta, žąsis, mišrainės, mėsos vyniotiniai, desertai ir kiti užkandžiai – tai, be ko savo švenčių turbūt neįsivaizduoja nė vienas lietuvis. Vis dėlto, juk kartais norisi, kad tarp pamėgtų ir puikiai žinomų šventinių patiekalų atsirastų koks nors naujas, dar neragautas. Pradedantysis kulinaras iš Kauno Paulius Strasevičius (20) su portalo Žmonės.lt skaitytojais dalijasi trimis savo receptais, pagal kuriuos pagaminti patiekalai gali puikiai papildyti jūsų šventinį meniu.

„Meilė maistui ir gaminimui manyje – nuo vaikystės. Pamenu, kad pirmuosius paprastus patiekalus ėmiausi gaminti jau nuo septynerių metų. Taip aistra maistui ir liko“, – trumpai apie savo pašaukimą gaminti maistą portalui Žmonės.lt sakė Paulius.

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre praktiką atliekantis vaikinas pasakojo, kad virtuvėje labai mėgsta eksperimentuoti su maisto produktais: „Stengiuosi derinti įvairius skonius, ragauju, kažką pakeičiu, vėl žiūriu, koks skonis išeina...“

Jaunasis kulinaras P.Strasevičius pristigusiems idėjų siūlo išbandyti gardžius patiekalus, kurie, kaip jis pats teigia, patiks kiekvienam. Tai bus vištienos vyniotinis su medumi, biskvitinis pyragas su graikiniais riešutais ir kepta vištiena su rikota ir graikiniais riešutais.

Virtas ir pakeptas vištienos vyniotinis su grybais ir medumi

Virtas ir pakeptas vištienos vyniotinis su grybais ir medumi / Ievos Jonelytės nuotr.

Reikės:

  • 3 didelės vištos krūtinėlės filė;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 150g pievagrybių;
  • 100g fermentinio sūrio;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 šaukštas medaus;
  • 3 šaukštais sojų padažo;
  • Aliejus kepimui;
  • Truputis baziliko;
  • Druska, pipirai;
  • Maistinės plėvės;
  • Siūlo vyniotinio surišimui;

Gaminimas:

1. Vištieną gerai išmušame ir pamarinuojame druskoje, pipiruose ir sojų padaže.
2. Pievagrybius susmulkiname ir pakepame keptuvėje. Kepame apie 3-4min.
3. Kol kepa grybai susipjaustome papriką kubeliais ir sutarkuojame sūrį.
4. Inde sumaišome grybus pakepintus, papriką ir sūrį su kiaušiniu.
5. Vištienos išmušta filė sudedame vieną prie kitos ant maistinės plėvės. Plėvės turi būti daug, kad užtektų susukti.
6. Dedame įdarą, dedame labiau link savo pusės. Pasmulkiname baziliką ir sukame vyniotinį. Susukame taip, kad kol virs neptektų vandens į jį. 
7. Į puodą pilame vandens, kad apsemtų vyniotinį ir laukiame kol užvirs. Dedame vyniotinį ir verdame 40min.
8. Po 40min paslėgiame vyniotinį vėsioje vietoje. Nulupame plėvę ir ištepame paviršių medumi. Šauname į orkaitę 180 laipsnių temp. 10min.
9. Supjaustome ir tiekiame.

Karamelinis biskvitinis pyragas su graikiniais riešutais

Virtas ir pakeptas vištienos vyniotinis su grybais ir medumi / Ievos Jonelytės nuotr.

Biskvitui reikės:

  • 5 kiaušiniai;
  • 50g medaus;
  • 200g cukraus;
  • 400g kvietinių miltų;
  • 2g sodos;
  • lašelis acto.

Gaminimas: 

1. Į indą įmušame kiaušinius ir suberiame cukrų. Su mikseriu plakame kol neliks cukraus gumbų. 
2. Medų atšildome garų vonelėje ir supilame į kiaušinių ir cukraus masę. Gerai išplakame.
3. Suberiame miltus ir vėl plakame apie 3 min.
4. Kitame inde suberiame sodą ir įpilame acto, išmaišome viską ir pilame į masę. Viską išmaišome.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Kepimo indą ištepame sviestu ir supilame masę. Kepame 40min.
6. Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir atvėsiname.

Virtas ir pakeptas vištienos vyniotinis su grybais ir medumi / Ievos Jonelytės nuotr.

Pyragui reikės:

Jau iškepto ir atvėsusio biskvito;

  • 400g sutirštinto pieno „Rududu“;
  • 250g kremo „Nutella“;
  • 200g sviesto;
  • 200g graikiškų riešutų.

Gaminimas:

1. Į puodą sudedame sviestą ir dedame ant kaitros. Atšildome sviestą ir sudedame Rududu. Viską maišome kol pasidarys vientisa masė.
2. Biskvitą pjauname pusiau ir abi biskvito dalis ištepame gauta rududu mase. Uždengiame ir suspaudžiame stipriai.
3. Viršų ištepame nutella ir tepame likutį likusį rududu masės.
4. Graikiškus riešutus susmulkiname ir sudedame ant viršaus pyrago. Dedame į šaldytuvą valandai ir skanaujame.

Kepta vištiena su rikota ir graikiniais riešutais 

Virtas ir pakeptas vištienos vyniotinis su grybais ir medumi / Ievos Jonelytės nuotr.

Reikės:

  • 1kg vištienos (mėgstamos dalies);
  • 180g rikota sūrio;
  • Šviežio čiobrelio žiupsnelis;
  • 3 šaukštai alyvų aliejaus;
  • 1 šaukštas sviesto;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 2 saujos špinatų;
  • Saujelė graikiškų riešutų;
  • Prieskoniai: druska, pipirai, raudonosios paprikos, karis ir universalūs prieskoniai;

Gaminimas:

1. Vištieną gerai nuplauname. Pabarstome ant jos druska, pipirais ir marinuojame kol padarysime rikotos užtepą vištienai.
2. Rikotą sudedame į indą ir sumaišome su susmulkintais čiobreliais, dedame druskos ir pipirų. Ragaujame ar nieko netrūksta.
3. Nuo vištienos atsargiai nulupame odelę, bet ne iki galo. Tepame ant mėsos rikotos užtepą ir uždengiame odelę atgal. Taip padarome su visais vištienos gabaliukais. Barstome priekonius pagal skonį.
4. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Vištieną dedame į kepimo indą ir pilame aliejų ir dedame sviestą. Česnaką dedam iš visų pusių prie vištienos.
5. Šauname į orkaitę ir kepame apie 30min. 
6. Kol kepa susmulkinam peiliu riešutus ir špinatus. Po 30 min kepimo sudedame į kepimo indą ant vištienos špinatus ir riešutus. Ir kepame dar 5min. 
7. Traukiame iš orkaitės ir patiekiame vištieną. Skystis likęs nuo jos kepimo puikus padažas, o valgyti skanu su šviežiomis daržovėmis.