Ypatingam Velykų stalui – virtuvės šefo Gian Luca Demarco Neapolietiškas pyragas

Gian Luca Demarco/Irmanto Gelūno ir gardugardu.lt nuotr.
Gian Luca Demarco/Irmanto Gelūno ir gardugardu.lt nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2020-04-10 08:00
AA

Virtuvės šefo Gian Luca Demarco gimtinėje – Italijoje, Velykos yra ypatinga šventė, suburianti artimus žmones ne tik bendrauti, švęsti, bet ir ragauti bei dalintis maistu.

Italijoje maistas yra neatsiejama kultūros dalis. Pagrindiniu patiekalu dažniausiai būna ėriukas arba jo šonkauliai. Na, o antrąją šventės dieną italai mėgsta valgyti lazaniją ir įvairius pyragus – ypač populiarus Neapolietiškasis, „Casatiello“. Pašnekovas įsitikinęs, kad saldumynai yra puikus antidepresantas.

„Šios Velykos bus kitokios visiems. Teks būti namuose, negalėsime aplankyti mums artimų žmonių, giminių siekiant juos apsaugoti. Ir svarbiausia - nepamirškime, kad yra didžiulė dovana Velykas leisti kartu su šeima“, – sako Gian Luca Demarco.

Neapolietiškas Velykinis pyragas „Casatiello“/Gardugardu.lt nuotr.

Gian Luca Demarco Neapolietiškas Velykų pyragas

Reikės:

 700 g kvietinių miltų

 300 ml šilto vandens

 10 g šviežių mielių

 10 g druskos

 50 g kiaulienos taukų

 20 g sviesto

 3 kiaušinių

 150 g parmezano arba pekorino sūrio

 150 g neapolietiškos arba chorizo rūkytos dešros

Gaminame:  Šiltame vandenyje ištirpinti mieles. Ant darbastalio suberti miltus, druską ir išmaišyti. Padaryti šulinėlio formos kauburėlį ir iš lėto į vidų pilti šilto vandens ir mielių mišinį. Po truputį minkyti tešlą iki vientisos masės. Kubeliais supjaustytą dešrą ir sūrį suberti ant tešlos ir įminkyti juos į vidų, kad pasiskirstytų po visą masę.  Atplėšti nedidelės saujos dydžio tešlos gabaliuką ir iš jo susukti 6 „virveles“. Tešlą išformuoti ir paskirstyti ragaišio kepimo formoje. Ant viršaus įspausti švariai nuplautus nevirtus kiaušinius ir pritvirtinti prie  tešlos pagrindo „virvelėmis“. Palikti valandai šiltai, kad pyragas gerai iškiltų. Tada kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje 75 minutes.