Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas pristatė debiutinę knygą

Pristatymo akimirka / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Pristatymo akimirka / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-12-13 15:30
AA

Vienos sėkmės formulės, kaip sukurti sėkmingą restoraną – nėra. Virtuvės meistro Deivydo Praspaliausko teigimu, daug kas priklauso nuo šefo kūrybiškumo ir jį supančios komandos. Debiutinėje jo knygoje „Aš, tu ir virtuvė“ vaizduojamas įkvepiantis, bet sudėtingas restoranų gyvenimas ir pasakojamos asmeninės autoriaus gyvenimo istorijos. Joje taip pat surašyta daugybė receptų, kurie į virtuvę įneš neragautų skonių.

Deivydas Praspaliauskas sako ilgokai gvildenęs mintį parašyti knygą, tačiau nenorėjo, kad ji būtų panaši į klasikinę receptų knygą ar restoranų verslo vadovėlį.

„Ši knyga nėra vadovėlis ar pamokymų rinkinys, nes pirmiausia noriu kitiems parodyti restoranų kasdienybę. Visos joje užrašytos mintys radosi per maždaug septynerius metus, todėl dabar atėjo laikas jomis pasidalyti. Knygoje sudėjau receptus ir patarimus, kurie leis nesudėtingai eksperimentuoti bei kurti naujus patiekalus savo namų virtuvėje. Dauguma receptų pateikti paliekant erdvės ir skaitytojo fantazijai.“

Debiutinę virtuvės meistro knygą sudaro trys dalys. Pirmojoje jis pasakoja apie savo kelionę paskui svajonę – nuosavą restoraną, antrojoje dalyje parodomi restorano užkulisiai, o trečioje dalyje atskleidžiamas vidinis restorano virtuvės gyvenimas.

Kiekviena virtuvės šefo knygos dalis yra papildyta unikaliais receptais – jose aprašytos kremų, užkandžių, garnyrų, padažų, marinatų, sriubų, pagrindinių patiekalų, desertų ir gėrimų patiekalų receptų. Anot virtuvės šefo, knygoje skaitytojai taip pat ras gudrybių, kurios padės pamilti namų maistą bei paruošti gardžių patiekalų šeimai be didelių kūrybinių kančių.

Pristatymo akimirka / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Morkų kremas su skrudintais lazdynų riešutais, geltonosios šparaginės pupelės su rabarbarais, veršiuko nugarinė su Portobello grybais ar obuolių panakota – tai tik keli iš daugybės mano sukurtų patiekalų.“

Restoranų verslas – be galo įdomus, tačiau, D. Praspaliausko teigimu, visuomenei matoma tik nedidelė jo dalis. Todėl savo knygoje jis atvirai papasakoja apie čia laukiančius iššūkius bei siekį kurti progresą šioje srityje.

Virtuvės šefas įsitikinęs, kad norint sėkmingai vadovauti restoranui, kartais svarbiau ne perskaityti vadovėliai, o motyvacija ir nusiteikimas.