Virtuvės gudrybės: jei liko baltos duonos

Balta duona / Fotolia nuotr.
AA

Pastovėjusi balta duona nebūna tokia skani kaip šviežia, bet tai nereiškia, kad turite ją „nurašyti“...

  • Nuo duonos riekelių nupjaukite plutelę. Riekeles pakočiokite ant medinės lentelės, kad suplonėtų, ir klokite jas į keksiukų formeles. Apie 8–10 min. paskrudinkite karštoje orkaitėje, kad riekelės sutvirtėtų ir sukietėtų. Ištraukite iš orkaitės – turėsite puikius trapius krepšelius, į kuriuos galėsite krėsti bet kokio įdaro.
  • Duonos riekeles apvoliokite kiaušinio ir grietinėlės plakinyje, apibarstykite cinamonu, ruduoju cukrumi ir iškepkite keptuvėje svieste. Turėsite gardų pusryčių užkandį.
  • Piene mirkytos duonos riekelių galite dėti į maltinukų masę. 
  • Duoną supjaustykite kubeliais ir su prieskoniais, pavyzdžiui, česnakais, rozmarinais, raudonėliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje – puikus pagardas sriuboms, salotoms.
  • Duonos riekeles aptepkite varškės padažu, pagardinkite įvairiais priedais (kumpiu, sūriu, pomidorais, artišokais) ir iškepkite orkaitėje. Svečiams ar namiškiams galėsite patiekti itališkų brusketų.
  • Dar vienas pasiūlymas – duonos pudingas. Nedidelio batono riekeles pamirkykite piene ir nuspaudusi sudėkite jas į dubenį. Ten pat suberkite saujelę brendyje mirkytų razinų, džiovintų spanguolių arba vyšnių, įmaišykite 3 kiaušinių trynius ir nutarkuotą citrinos žievelę. Įberkite po kelis šaukštus riešutų, cukraus, supilkite 50 g lydyto sviesto. Viską gerai sumaišykite. Į ją po truputį pilkite iki standžių putų išplaktus baltymus. Gautą masę sukrėskite į kepimo skardą ir apie 30 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Skaitykite daugiau