Virtuvės gidas: kaip išsirinkti keptuvę ir ją prižiūrėti

Maisto ruoša / „Shuterstock“ nuotr.
Maisto ruoša / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-04-18 12:10
AA

Įsigydami naują keptuvę, norime kad ji tarnautų kuo ilgiau ir gerai atliktų savo funkcijas. Kad taip ir būtų, o maisto gaminimas taptų malonia veikla, tereikia žinoti įvairių keptuvių pagrindines savybes bei svarbiausias priežiūros taisykles.

Ketaus keptuvės

Ketaus keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Tai pačios storiausios ir sunkiausios, mūsų močiutėms puikiai pažįstamos keptuvės. Anot specialistų, ketaus keptuvės ypač tinka produktams, kuriuos reikia ilgai kepti. Ketus ilgai išlaiko šilumą ir beveik (jeigu yra tinkamai prižiūrimas) nepridega. Porėtas ketaus paviršius gerai sugeria riebalus – taip susidaro natūralus nepridegantis paviršius.

Dar vienas ketaus keptuvių privalumas: jos nebijo rūgšties, dėl to gaminant jose maistą, galima drąsiai pilti citrinų sultis ar actą – keptuvei nieko neatsitiks.

Priežiūra. Ketaus keptuvių nereikėtų plauti šiuolaikinėmis valymo priemonėmis. Panaudojus tokią keptuvę, ją reikia pakaitinti ant ugnies ir nuplauti šaltu vandeniu, po to nusausinti šluoste ir sutepti aliejumi. Kitas dalykas – ketaus keptuvėje negalima laikyti pagaminto maisto ir vandens, nes ji gali pradėti rūdyti. Beje, nors šios keptuvės yra sunkios ir masyvios, jos gali suskilti nuo vieno smūgio.

Įsidėmėkite! Jeigu nusipirkote ketaus keptuvę, tai be specialaus paruošimo joje negalima nieko gaminti. Pirmiausia reikia keptuvę išplauti, išdžiovinti, gausiai ištepti vidinę pusę aliejumi ir apie valandą pakaitinti ant viryklės ar orkaitėje.

Nerūdijančio plieno keptuvės

Ketaus keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Nerūdijančio plieno keptuvės lėtai įkaista, bet labai ilgai išlaiko šilumą. Be to, tai geriausias pasirinkimas tiems, kurie mėgsta skanų ir sveiką maistą: kokybiško plieno keptuvės nereaguoja su maistu ir nekeičia maisto skonio. Šių keptuvių neėda rūdys, jos yra tvirtos ir ilgaamžės. Kaip trūkumą galima paminėti, kad nerūdijančio plieno keptuvėse maistas gali lengviau prisvilti. Gaminant maistą tokiose keptuvėse, būtina naudoti aliejų.

Priežiūra. Šių keptuvių negalima valyti abrazyvių dalelių turinčiomis priemonėmis. Prieš naudojant šią keptuvę, ją rekomenduojama tuščią pakaitinti ant ugnies, nes priešingu atveju gali susidaryti mėlynai žalių dėmių.

Aliuminio keptuvės

Ketaus keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Itin lengvos, greitai įkaistančios ir nebrangios keptuvės. Didžiausias šių keptuvių trūkumas: jos nėra tinkamos ilgam maisto kepimui (pavyzdžiui, mėsai ar žuviai kepti), nes maistas jose prisvyla.

Aliuminio keptuvės labiausiai tinka maistui apkepti, patiekalams pašildyti arba išsikepti kiaušinienę. Kitas trūkumas – neilgas šių keptuvių tarnavimo laikas: aliuminis – minkštas metalas, todėl šios keptuvės dažnai deformuojasi ir yra neatsparios įbrėžimams.

Priežiūra. Ką nors gaminant šioje keptuvėje rekomenduojama naudoti tik medinę mentelę. Priešingu atveju subraižysite minkštą jų paviršių ir keptuvę reikės išmesti. Šių keptuvių negalima perkaitinti – indas nepataisomai deformuosis. Dėl tos pačios priežasties šių keptuvių nerekomenduojama naudoti orkaitėje. Jas gana sunku išplauti, todėl prieš tai reikėtų jas gerokai pamirkyti.

Tefloninės keptuvės

Ketaus keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Turbūt pačios universaliausios keptuvės, jose galima gaminti mėsą, daržoves ir kitus produktus. Jose kepamas maistas neprisvyla, o kepant reikia naudoti mažiau riebalų. Renkantis teflono keptuvę svarbu atkreipti dėmesį į dugno storį. Kuo storesnis dugnas, tuo tolygiau pasiskirstys karštis, ir ji ilgiau tarnaus. O plono metalo keptuvės ilgainiui susilanksto ir tampa netinkamos naudoti. Tik tuo atveju, jeigu keptuvę prižiūrėsite tinkamai, ji gali tarnauti iki 6 metų.

Priežiūra. Teflonas neatsparus įbrėžimams, todėl jeigu naudosite metalinę mentelę ar šakutę, keptuvę reikės išmesti. Mažiausias įbrėžimas – ir maistas pridega. Todėl būtinai naudokite tik medinę ar plastikinę karščiui atsparią mentelę. Kitas dalykas, tokią keptuvę reikia saugoti nuo perkaitimo, jokiais būdais nelaikyti jos tuščios ant ugnies. Priešingu atveju ant keptuvės atsiras pūslelių bei įbrėžimų, ji bus netinkama naudoti – subraižyta tefloninė danga išskiria kenksmingą organizmui rūgštį.

Plaunant tefloninę keptuvę reikia naudoti švelnų, be jokių abrazyvių dalelių ploviklį ir minkštą kempinėlę. Šios keptuvės negalima plauti tik nukėlus nuo ugnies, būtinai reikia palaukti, kol ji atvės.

Titano keramikos keptuvės

Ketaus keptuvė / Fotolia.com nuotr.

Didžiausias šių keptuvių privalumas – jų ilgaamžiškumas ir patvarumas. Net jeigu titano keramikos keptuvėje sudegs išsiblaškusios šeimininkės maistas – pačios keptuvės dangai nieko neatsitiks. Šios keptuvės įšyla greitai ir vienodai, ilgai laiko šilumą ir nesideformuoja. Maistą jose galima vartyti ir metaliniais, bet neaštriais įrankiais. Šiose keptuvėse ruošiamas maistas nepridega, reikia naudoti mažiau riebalų.

Priežiūra. Tokių keptuvių dažniausiai net nereikia plauti, nebent buvo kepama žuvis arba naudojami miltai. Beje, įkaitusią keptuvę galima plauti po tekančiu vandeniu, tačiau titano keramikos keptuvę dažniausiai pakanka nuvalyti servetėle.