Virtuvės gidas: 16 patarimų, kaip tinkamai laikyti kiaušinius ir pieno produktus

Jogurto ir mėlynių pudingas  / Shutterstock nuotr.
Jogurto ir mėlynių pudingas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-09-27 11:24
AA

Tinkamas produktų laikymas turi įtaką ne tik jų kokybei, skoninėms savybėms, bet ir mūsų sveikatai.

1. Pieną ir jo produktus į pirkinių krepšį dėkite pačioje apsipirkimo pabaigoje.

2. Geriausia temperatūra pienui ir jo produktams – ne aukštesnė negu 5 °C.

3. Nelaikykite pieno šaldytuvo durelių lentynose: ten temperatūra visada aukštesnė. Be to, neigiamai veikia ir nuolatinis šaldytuvo durelių varstymas.

4. Jeigu praėjo savaitė po to, kai atidarėte pieno pakuotę, toks pienas yra netinkamas vartoti. Ir nesvarbu, kad galiojimas ant pakuotės dar yra geras.

5. Pirmenybę teikite pienui kartotinėse pakuotėse, o ne plastikiniuose ar polietileno maišeliuose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktai, kurių nebūtina laikyti šaldytuve

6. Visų rūšių kietieji sūriai, sandariai įvynioti į pergamentinį popierių, šaldytuve gali būti laikomi 3–4 savaites.

7. Lydytas sūris šaldytuve gali būti laikomas 3–4 savaites po pakuotės atidarymo.

8. Nėščios moterys, maži vaikai, pagyvenę ir žmonės su nusilpusiu imunitetu turėtų būti atsargūs su nepasterizuotais ir minkštaisiais sūriais. Atminkite: kuo minkštesnis sūris, tuo trumpesnis jo galiojimo laikas.

Graikiškas jogurtas / Fotolia nuotr.

9. Tepamieji varškės sūreliai netūrėtų gulėti jūsų šaldytuve ilgiau negu 2 savaites.

10. Varškė ir rikotos sūris šaldytuve turėtų būti laikomi ne ilgiau negu savaitę.

11. Jogurtą turėtumėte suvartoti per 7–10 dienų nuo pirkimo dienos. Ir nesvarbu, kad galiojimas ant pakuotės dar yra geras.

12. Pirkdami kiaušinius, atidarykite pakuotę bei įsitikinkite, kad jie yra švarūs, neįtrūkę, nesudužę.

13. Kiaušinius reikėtų laikyti originalioje pakuotėje šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o ne šaldytuvo durelėse.

14. Kiaušiniai jūsų šaldytuve netūrėtų būti laikomi ilgiau negu 3 savaitės. Kietai virti kiaušiniai šaldytuve gali būti laikomi savaitę.

Graikiškas jogurtas / Fotolia nuotr.

15. Prieš kepdami, virdami, dedami kiaušinius į tešlą, faršą ir pan., nuplaukite juos šiltu tekančiu vandeniu.

16. Norėdami patikrinti, ar kiaušinis yra tinkamas vartoti, padarykite paprastą eksperimentą: panardinkite kiaušinį į stiklinę su pasūdytu vandeniu. Šviežias kiaušinis nugrims į dugną, o senas iškils į paviršių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ruošiame kiaušinius: genialios gudrybės, kurios palengvins jūsų rytą