Nors pasaulis vis dar išgyvena pokyčius, kai kurie dalykai išlieka amžini. Rugsėjį paskelbus austrių sezono atidarymą, kasmetine tradicija tapęs austrių gliaudymo čempionatas su nauja jėga grįžo į Lietuvos gurmanų rudens renginių topus.
Rugsėjo 8-ąją Jono Basanavičiaus aikštėje surengtas austrių gliaudymo čempionatas. Dėl čempiono vardo varžytis pakviesti geriausių Lietuvos virtuvių šefai. Virtuvių virtuozai parodė savo gebėjimus gliaudant bei išskirtinai pateikiant austres: kas šįmet bus greičiausias, o kas – originaliausias?
Šių jūros dovanų, kurių skaičiuojama per 200 rūšių, gliaudymą ir pateikimą vertino kompetentinga komisija. Garbingos komisijos gretose – gastronomijos pasaulyje gerai žinomi vardai.
Tradicija tapusio čempionatą stebėti atvyko ir žinomi žmonės. Čia apsilankė vaikelio besilaukianti televizijos laidų vedėja Marija Silickaja-Šmatavičienė, verslininkė Rasa Arlauskienė.
Po čempionato išsiilgę kokybiško gourmet maisto svečiai buvo pakviesti į degustacinę gala vakarienę, kurios tema – Jos Didenybė austrė.
Renginio akimirkos – nuotraukų galerijoje:
Įdomūs faktai apie austres:
- Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose ir nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
- Skiriasi austrių dydžiai, skoniai, klasifikacija, kiekvienas ragautojas turi savo legendą, susijusią su austrėmis – kalbos šventinį vakarą netrūks. Nes visuomet yra ką papasakoti apie amžinąsias vertybes. Ar austres galima priskirti prie tokių?! Kodėl gi ne – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų.
- Gardžiausių austrių metas tęsis iki balandžio mėnesio.
- Praverti geldelę nėra paprasta – reikia įgudimo, meistriškumo ir specialių įrankių. Vien ką reiškia speciali, iš metalinių narelių nunerta, pirštinė.
- Šios vandenų gyventojos apipintos legendomis. Manoma, kad austrės – stebuklingas afrodiziakas.