Vietoj šašlykų – kepta žuvis

Kepta žuvis su sviestu ir žalumynais / Fotolia nuotr.
Kepta žuvis su sviestu ir žalumynais / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-08-12 12:01
AA

Laisvomis vasaros popietėmis ar savaitgaliais lepiname save išvykomis prie ežero ar upės. Tokia iškyla paprastai neapsieina be ant laužo kepamų šašlykų ar dešrelių. Tačiau didžiausios Lietuvos salos Rusnės žuvies meistrai siūlo sveikesnę, daugeliui lietuvių mažiau įprastą alternatyvą – žuvį.

Rusnė dažnai tituluojama žvejų rojumi, o jos gyventojų gaminama žuvis vertinama visoje Lietuvoje, tad verta susipažinti su keletu rusniškių receptų.

„Žuvis – tai originalus, skanus ir sveikas pasirinkimas, išvykai gamtoje suteikiantis visiškai kitokią dvasią. Tobulam žuvies patiekalui tikrai nereikia jokių sudėtingų ingredientų. Užteks pipirų, druskos, mėtos, raudonosios paprikos ir jūsų mėgstamiausių daržovių“, – sako įmonės „Atmatos upė“ vadovas Algimantas Dirsė.

A. Dirsė dalijasi trimis žuvies gaminimo gamtoje būdais.

Nepersistenkite su prieskoniais

Jeigu pagavote kuoją, karosą ar kitą nedidelę žuvį, prieš kepant būtina ją tinkamai paruošti. Lietuvos vidaus vandenų žuvys turi daug kauliukų, todėl iš pradžių reikėtų juos pašalinti.

Daugiausiai kauliukų yra uodeginėje žuvies dalyje, tad šią dalį reikėtų skersai supjaustyti iki pat stuburinio žuvies kaulo. Tuomet suberkite prieskonius, kurie turėtų būti patys paprasčiausi: pipirai ir druska. Nesuklysite į žuvies vidų įdėję mėtos šakelę arba šiek tiek raudonosios paprikos.

Taip paruoštą žuvį kepkite sausai: ant grotelių arba dviejų iešmų. Kepant tokiu būdu susmulkinti kauliukai nesukels nepatogumų valgant.

Lašišinės žuvys kepamos folijoje

Jeigu gamtoje su savimi turite folijos ritinėlį ir žuvį ketinate kepti suvyniotą joje, jums labiausiai tiks ešerys, starkis bei visos lašišinės žuvys, pradedant upėtakiu ar šlakiu ir baigiant tikrąja lašiša.

Vykdami iškylauti pasirūpinkite vienkartiniais kepimo indeliais. Visą žuvį supjaustykite gabaliukais, suberkite prieskonius, indelio apačioje sudėkite bulves ir kitas mėgstamas daržoves bei žuvį. Viską uždenkite folija ir kepkite ant kaitrių žarijų. Jeigu matote, kad žuvis nekepa, galite vieną žariją įdėti ir į patį indelį.

Lynas ir pienas – tobulas derinys

Jeigu turite lyną, lietuvių išrinktą nacionaline žuvimi, kepkite jį ant žarijų, tačiau nepamirškite ir keptuvės. Lyno nereikia skusti, užtenka iš vidaus išimti kauliukus ir supjaustyti jį iki odos. Kepkite dideliais gabalais, keptuvėje.

Kai lynas iškepa, užpilkite jį pienu ir ant silpnos ugnies pakepkite dar 8 minutes. Lynas kartais gali turėti dumblo skonį, o pienas jį pašalina, suteikia žuviai švelnaus skonio.

Sveikiau nei mėsa

Anot dietologės Evelinos Pleterienės, ruošiantis iškylauti žuvies pamiršti tikrai nereikėtų. Tai vienas iš sveikiausių patiekalų, kuriuos galite paruošti gamtoje.

„Perdirbtų mėsos gaminių racione iš viso neturėtų būti. Mėsoje esančių sočiųjų riebalų, ypač keptų, kiekį turime riboti. O žuvyje dominuoja polinesočiosios riebalų rūgštys, tokios kaip omega 3 ir omega 6, priskiriamos prie sveikųjų riebalų grupės. Jų turinčius produktus rekomenduojama valgyti kuo dažniau. Žuvys ir jūros gėrybės yra nepakeičiami vitamino D šaltiniai.“