Verta įsidėmėti: netinkami maisto deriniai

Mėsa ir bulvės - netinkamas maisto derinys / Fotolia nuotr.
Mėsa ir bulvės - netinkamas maisto derinys / Fotolia nuotr.
2013-07-09 07:00
AA

Kai pagalvoji, kiek mes kartais vienu ypu visko sukrauname į skrandį...

Kaip pavyzdį galime imti tradicinius kompleksinius pietus: sriuba, mėsos patiekalas su bulvėmis ir daržovėmis, o ant viršaus dar koks nors saldus desertas ar gėrimas... Pavalgome sočiai, bet ar sveikai?..

 

Sveikos gyvensenos žinovai jums net nedvejodami pasakytų, kad ne. Tokie mitybos įpročiai nors nuo seno ir yra labai paplitę ir populiarūs, organizmui – tikras vargas. Nieko keista, kad paskui streikuoja skrandis, graužia rėmuo ir pan. Organizmui sunku susidoroti su ta „mišraine“, kurią jam pateikiame kaip maistą.

 

Daugelis sveikos gyvensenos žinovų vienu balsu tvirtina, kad visų sveikiausia ir virškinimui palankiausia yra valgyti kuo grynesnį maistą (be jokių priedų, pagardų, padažų) ir nemaišyti tarpusavyje nederančių produktų.

 

Taigi kviečiame pasidomėti, ko geriau nemaišyti.

 

► Baltymai ir krakmolas

 

Mėsa ir bulvės, makaronai arba duona. Pasak specialistų, baltymų ir krakmolo virškinimas vyksta skirtingu metu. Krakmolui virškinti reikia šarminės terpės (jis skaidomas burnoje ir dvylikapirštėje žarnoje), o baltymams – rūgštinės terpės (jis skaidomas skrandyje). Taigi geriau nevalgykite košės, duonos, bulvių, makaronų ir kitų krakmolo turinčių produktų su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, sūriu, varške, riešutais ir kitu baltymingu maistu.

 

► Skirtingų rūšių baltymai

 

Mėsa ir sūris, riešutai, kiaušiniai arba pienas bei jo produktai. Skirtingų rūšių baltymai  skaidomi skirtingu laiku. Pasak natūropato G. Malachovo, stipriausiai veikiantys fermentai išskiriami paskutinę pieno virškinimo valandą, o mėsos – pirmą virškinimo valandą. Todėl baltymai yra blogai suvirškinami.

 

► Riebalai ir baltymai

 

Grietinė, aliejus, sviestas, riebi mėsa, grietinėlė ir sūris, kiaušiniai, riešutai, varškė. Riebalai lėtina skrandžio sulčių sekreciją, todėl sumažėja baltymus ir riebalus skaidančių fermentų. Toks derinys ilgiau užsilaiko žarnyne ir prasčiau virškinamas. Jeigu labai mėgstate tokį derinį, pasistenkite riebų kepsnį su padažu ar aplietą sūriu valgyti su žaliomis daržovėmis. Jos stabdo fermentų išsiskyrimą lėtinantį riebalų poveikį.

 

► Baltymai ir angliavandeniai

 

Varškė, varškės sūris ir medus, džemas, cukrus. Įvairių rūšių cukrus, sirupai, uogienės, džemai, saldūs vaisiai, medus stabdo virškinimo sulčių išsiskyrimą žarnyne. Jeigu šie produktai valgomi atskirai, skrandyje ilgai neužsibūna. Vartojant juos su baltymingu ar krakmolingu maistu, jie lieka skrandyje tol, kol suvirškinamas kitas maistas. Veikiamas bakterijų, ten pradeda irti, todėl sutrinka virškinimas: atsiranda sunkumo pjūtis, pilvo pūtimas, riaugėjimas, kaupiasi toksinų. Bet koks desertas iškart po pietų ar vakarienės duos tokį pat neigiamą poveikį.