Vegetariškų maisto produktų deriniai, kuriuose gausu geležies

Maisto produktai, kuriuose gausu geležies. / Fotolia nuotr.
Maisto produktai, kuriuose gausu geležies. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-11-16 13:17
AA

Geležies stoka dažniausiai pasitaiko tiems, kurie iš mitybos raciono išbraukė mėsą – vegetarams. Geležis – žmogaus organizmui būtinas mikroelementas. Tiesa, jos gali pritrūkti ne tik vegetarišką mitybą propaguojantiems žmonėms.

Geležies stoka neretai skundžiasi nėščiosios, krūtimi maitinančios motinos, paaugliai brendimo laikotarpiu ir daug sportuojantys žmonės. Todėl šie patarimai pravers ne tik vegetarams, bet ir tiems, kuriems dėl vienokių ar kitokių priežasčių trūksta geležies.

Žemiau išvardinti maisto produktai yra grupuojami kartu su vitaminą C turinčiais produktais. Kodėl tai svarbu? Įrodyta, kad tinkamam geležies pasisavinimui yra būtinas vitaminas C.

Beje, su šiais produktais galite eksperimentuoti, išbandydami vis naujus skonius ir tuo pačiu praturtindami savo organizmą geležimi.

1. Špinatai (geležis) + raudonoji paprika (vitaminas C)

Su šiais produktais galite eksperimentuoti – yra daugybė variantų, kaip juos galima derinti. Pavyzdžiui, įprastas špinatų salotas galite pagardinti paprika arba pagaminti špinatais įdarytas paprikas. Beje, papriką galite keisti kitu vitamino C šaltiniu – braškėmis, pavyzdžiui, gamindami salotas.

{recipe|2662}

2. Brokoliniai kopūstai (geležis) + pomidorai (vitaminas C)

Paprasčiausias variantas: garuose virtus brokolinius kopūstus sumaišykite su džiovintais pomidorais ir pesto padažu. Kiek įmantresnis patiekalas yra gilioje kiniškoje Wok keptuvėje apkepinti brokoliniai kopūstai, pomidorai, svogūnai ir grybai, pagardinti alyvuogių aliejumi, česnakais bei žalumynais. Prie šio patiekalo puikiai dera baltosios pupelės, kurios praturtins patiekalą baltymais. O štai sotiems ir sveikiems pusryčiams galite pasigaminti omletą su brokoliniais kopūstais ir pomidorais.

{recipe|4667}
{recipe|1865}

3. Juodosios pupelės (geležis) + kopūstai (vitaminas C)

Pats paprasčiausias būdas sujungti šios maisto produktus – pagaminti balandėlius su juodosiomis pupelėmis. Na, o lengvesniam užkandžiui tiks juodųjų pupelių ir šviežių kopūstų salotos.

4. Garbanotieji kopūstai (geležis) + apelsinai (vitaminas C)

Iš šių produktų galite paruošti trintą kokteilį arba apelsinų ir garbanotojų kopūstų salotas. Labai skanus, bet užimantis nemažai laiko (dėl džiovinimo trukmės) patiekalas yra šių kopūstų ir apelsinų traškučiai.

{recipe|4983}

5. Lęšiai (geležis) + briuseliniai kopūstai (vitaminas C)

Šiuos maisto produktus geriausia ruošti orkaitėje. Pavyzdžiui, galite orkaitėje pagaminti briuselinius kopūstus ir pagardinti juos virtais lęšiais.

6. Juodasis šokoladas (geležis) + braškės (vitaminas C)

Juodajame (karčiajame) šokolade itin daug geležies. Iš juodojo šokolado ir braškių galite paruošti skanų desertą: tiesiog ištirpinkite šokoladą ir apliekite juo braškes. Pusryčiams puikiai tiks šokolado drožlėmis ir braškių gabaliukais pagardinta avižinė košė. Iš šių produktų taip pat galima pasigaminti greitą, bet tikrai gardų trintą kokteilį.

{recipe|1383}