Vegetariška vakarienė

Lazanija su baklažanais / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-07-11 17:00
Nepagalvokite, kad visiems laikams siūlysime atsisakyti mėsos – kiekvienas turi teisę rinktis. Tačiau kartą per savaitę pasiruošti lengvesnius pietus – pravartu. Ir dėl sveikatos, ir dėl švaresnių minčių, ir dėl lengvumo jausmo.

Lazanija

Jums reikės: pakuotės lazanijos lakštų, 2 nedidelių arba vieno didelio brokolio, 400 g šviežių špinatų lapelių, 400 g varškės, 2 česnako skiltelių, 4 šaukštų grietinės, pagal skonį druskos, pipirų, kapotų svogūnų laiškų ir petražolių, maltos saldžiosios paprikos, kelių šakelių krapų (papuošti), po saują tarkuotos mocarelos ir parmezano, 2 šaukštų sviesto.

Bešamelio padažui: po 60 g sviesto ir miltų, svogūno, 600 ml pieno, pusės šaukštelio druskos, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, tarkuotų muskatų.

  • Brokolius nuplaukite, išskirstykite žiedynėliais, šiek tiek pakaitinkite virš garų, kad suminkštėtų ir sumeskite į dubenį.
  • Špinatus susmulkinkite, labai trumpai pakepinkite svieste ir atvėsinkite.
  • Varškės sluoksniui varškę iki vientisumo išsukite su traiškytais česnakais ir grietine, pagal skonį berkite druskos, pipirų, kapotų žalumynų, špinatų ir viską gerai išsukite.
  • Bešameliui nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, viską gerai išmaišykite ir po truputį pilkite pieną, kol masė taps vientisa. Supylę pieną, įmeskite į keturias dalis padalytą svogūną, pagal skonį įberkite druskos, tarkuoto muskato. Kaitinkite padažą ant labai mažos ugnies, kol užvirs ir sutirštės, tada palikite uždengę dangčiu, kad prisigertų prieskonių kvapų, ir svogūną išimkite.
  • Kepimo formą ištepkite sviestu, į ją įpilkite truputį bešamelio, dėkite lazanijos lakštą, ant jo tepkite varškės ir špinatų sluoksnį, berkite brokolių žiedynėlių, tarkuotos mocarelos ir parmezano, vėl krėskite bešamelio, dėkite lazanijos lakštus ir sutepkite likusį sluoksnį.
  • Taip sluoksniuokite tol, kol visi produktai pasibaigs. Viršutinį lazanijos lakštą aptepkite bešameliu, užberkite sūrio ir maltos saldžiosios paprikos.
  • Lazaniją kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.

Veganiškas braunis

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 400 g virtų japoniškų pupelių, 120 g rudojo cukraus, 100 g juodojo šokolado (85 proc.), 75 ml saulėgrąžų aliejaus, 55 g natūralių kakavos miltelių, pusės stiklinės migdolų, 4 šaukštų linų sėmenų, šaukštelio kepimo miltelių.

  • Migdolus apie 20 min. pamirkykite vandenyje, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir smulkiai sukapokite.
  • Vidutinio dydžio inde linų sėmenis užpylę 9 šaukštais vandens gerai išmaišykite ir palikite pastovėti.
  • Pupeles virtuviniu kombainu sutrinkite iki vientisumo, įmaišykite nuvarvintus mirkytus sėmenis, supilkite aliejų, suberkite cukrų, kakavą, migdolus, kepimo miltelius ir trinkite tol, kol gausite vientisą masę.
  • Juodąjį šokoladą peiliu sukapokite smulkiais gabalėliais ir suberkite į mišinį.
  • Masę trinkite elektriniu plakikliu tol, kol šokoladas tolygiai pasiskirstys tešloje.
  • Braunio masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą nedidelę kepimo skardą ir kepkite apie 55–60 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  • Praėjus maždaug 30 min. uždenkite pyrago viršų kepimo popieriumi ar folija, kad neapdegtų.

Virtiniai su varške ir mėtomis

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 800 g varškės, 300 g miltų, 2 kiaušinių, 140 ml vandens, saujelės šviežių mėtų lapelių, šiek tiek šviežių raudonėlių, pagal skonį druskos, skiltelės česnako.

  • Dideliame dubenyje miltus sumaišykite su druska ir padarykite kauburėlį viduryje.
  • Į jį įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ir pamaišykite.
  • Kai tešla kiek sulips, išimkite ją iš indo ir rankomis kočiokite tol, kol taps vientisa.
  • Medinį stalviršį pabarstykite miltais, dėkite tešlą, iš jos iškočiokite maždaug 1,5 mm storio lakštą.
  • Mėtas ir raudonėlius nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sukapokite, keletą sveikų lapelių palikite patiekalui papuošti.
  • Varškę dideliame inde gerai ištrinkite su kiaušiniu, mėtomis, raudonėliais, traiškytais česnakais ir druska.
  • Ant tešlos lakšto dėkite po 1–2 šaukštelius varškės įdaro ir formuokite norimo dydžio virtinius.
  • Jei jų nevirsite iš karto, lentelę ar indelį, ant kurio dėliosite koldūnus, pabarstykite miltais ir palikite šaldymo kameroje.
  • Jei virsite iš karto, meskite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 6–8 min.
  • Tiekite su šviežiomis mėtomis ir grietine.

Makaronų apkepas

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 400 g kvapiojo moliūgo, 750 ml ekologiško daržovių sultinio, 500 g makaronų vamzdelių, 400 g skardinės kapotų pomidorų, 150 g mocarelos, 5 šaukštų rikotos, saujelės kapoto parmezano, 2 česnako skiltelių, saujelės šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį aliejaus, druskos ir pipirų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite 2,5 cm storio gabalėliais.
  • Moliūgus berkite į aliejumi pateptą skardą ir kepkite apie 15 min., kol suminkštės.
  • Baziliką ir česnaką sukapokite, mocarelą supjaustykite riekelėmis.
  • Didelėje keptuvėje aliejuje pakepinkite česnakus, sukrėskite pomidorus ir užkaiskite.
  • Į keptuvę suberkite kepintus moliūgus, kai užvirs, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 10 min., viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kapotais bazilikais.
  • Dideliame puode pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, nusausinkite ir suberkite į keptuvę su padažu.
  • Čia sudėkite rikotą, supilkite sultinį ir vėl viską užvirkite.
  • Po poros minučių nuimkite nuo ugnies ir viską supilkite į kepimo indą.
  • Ant viršaus išdėliokite mocarelą, užberkite parmezaną.
  • Kepkite apie 15 min., kol dailiai apskrus viršus.

Brokolių sriuba

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 brokolių, 650 ml daržovių sultinio, 400 ml pieno, saliero stiebo, didelio svogūno, 5 šaukštų sviesto, 3 šaukštų miltų, pagal skonį druskos, pipirų, 100 ml lydyto sūrelio su mėlynaisiais pelėsiais.

  • Brokolius išskirstykite žiedynėliais.
  • Salierą supjaustykite kubeliais.
  • Svogūną nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Du šaukštus sviesto išlydykite vidutinio dydžio gilioje keptuvėje. Kai sviestas išsilydys, sudėkite svogūną, salierą ir kepinkite, kol prieskoniai pakvips ir suminkštės.
  • Į keptuvę suberkite brokolius (kelis žiedynėlius atidėkite), pilkite daržovių sultinį, viską užvirkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite apie 10 min.
  • Masę supilkite į virtuvinį kombainą, ten pat sukrėskite lydytą sūrelį ir viską sutrinkite iki vientisumo.
  • Nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies užkaitinkite 3 šaukštus sviesto, įmaišykite miltus ir pieną. Kaitinkite, kol sukietės ir pradės burbuliuoti. Supilkite į sriubą, pabarstykite druska ir pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  • Papuoškite likusiais garuose troškintais brokolių žiedynėliais.
{recipe|1822}{recipe|3579}{recipe|3796}{recipe|3856}{recipe|4471}{recipe|4522}{recipe|4628}{recipe|4804}{recipe|5522}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai