Veganiški desertai pasninkui – išmėginkite

Veganiškas braunis / Shutterstock nuotr.
Veganiškas braunis / Shutterstock nuotr.
2017-12-08 15:00
AA

Saldumynais, kuriems paruošti nereikia nei pieno produktų, nei kiaušinių, galima pasilepinti net ir laikantis pasninko. Nebijokite eksperimentuoti – tai puiki proga atrasti naujų skonių!

Kokosinis sluoksniuotis

Saldumynais, kuriems paruošti nereikia nei pieno produktų, nei kiaušinių, galima pasilepinti net ir laikantis pasninko.

16 gabaliukų. Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldyti skirto laiko).

Riešutiniam sluoksniui: 130 g migdolų (arba saulėgrąžų, jei nevalgote riešutų), 130 g kokosų drožlių, 100 g razinų, 2 kupini šaukštai kakavos, žiupsnelis druskos ir šlakelis citrinų sulčių.

Kokosiniam sluoksniui: skardinė (400 ml) kokosų pieno, 100 ml vandens, 5 šaukštai kokosų cukraus (tiks ir rudasis cukranendrių), 3,5 šaukšto kukurūzų krakmolo, sumaišyto su 5 šaukštais vandens.

Šokoladiniam sluoksniui: 4 šaukštai kakavos, 4 šaukštai kokosų aliejaus, 4 šaukštai klevų ar kitokio sirupo arba skysto medaus, žiupsnelis druskos.

1. Razinas kelias valandas pamirkykite, paskui nupilkite vandenį ir gerai nuvarvinkite. Visus riešutiniam sluoksniui skirtus produktus sudėkite į smulkintuvą „S“ formos peiliukais ir sutrinkite iki rupių trupinių. Paruoštą lipnią masę sukrėskite kepimo popieriumi išklotą formą (maždaug 20x20 cm dydžio) ir gerai suspauskite.

2. Kokosiniam sluoksniui skirtą kokosų pieną atskieskite vandeniu, supilkite į puodą ir užkaiskite. Suberkite cukrų ir kaitinkite, kol pradės kilti maži burbuliukai. Energingai maišydama supilkite krakmolo tirpalą, o, vos tik skystis pradės tirštėti, nukelkite nuo ugnies. Maišydama dar truputį praaušinkite ir supilkite ant riešutinio sluoksnio. Kai atauš, dėkite į šaldytuvą, kad visiškai sustingtų.

3. Šokoladiniam sluoksniui skirtą kokosų aliejų ištirpinkite, supilkite sirupą ar medų, suberkite kakavą, druską ir gerai išmaišykite. Supilkite ant sustingusio kokosinio sluoksnio ir dar bent valandai kiškite į šaldytuvą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Adventas – laikas pabūti kartu

Pavlovos tortas be kiaušinių

4 asmenims. Pagaminsite per 2 val.

Konservuotų avinžirnių skysčio, nupilto nuo vienos 400 ml talpos skardinės, šaukštelis kokybiško obuolių acto, 120 g miltinio cukraus, 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto.

Kremui: skardinė (400 ml) kokosų pieno, keli šaukštai cukraus (pagal skonį), uogų tortui papuošti.

1. Nuo konservuotų avinžirnių nupiltą skystį rankiniu plaktuvu plakite nedideliu greičiu, kol suputos (apie 5 min.). Supilkite actą, padidinkite plaktuvo greitį ir dar minutę paplakite. Kai ant dugno nebeliks jokio skysčio, pradėkite berti po šaukštą miltinio cukraus. Įlašinkite vanilės ekstraktą. Plakite, kol subersite visą cukrų.

2. Kai masė pavirs tvirtomis standžiomis putomis, sukrėskite ją ant kepimo popieriumi išklotos.

3. Orkaitę įkaitinkite tik iki 140 °C. Paplotį kepkite apie 1,5 val., nevarstydama durelių. Paskui orkaitę išjunkite, bet atidarykite tik tada, kai visiškai atauš.

4. Paruoškite kremą: šaldytuve laikytą kokosų pieno skardinę atidarykite, šaukštu nugriebkite tirštą baltą masę. Ją išplakite, o skaidrų skystį atidėkite kitiems patiekalams. Purų kokosų kremą rankiniu plaktuvu išplaksite maždaug per minutę. Baigdama plakti įberkite cukraus. Kremo kauburėliu ataušusį morengą puoškite prieš pat tiekdama. Ant viršaus užberkite uogų.

Pavlovos tortas / Shutterstock nuotr.

Bananų ir avokadų putėsiai

4 asmenims. Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldyti skirto laiko).

4 bananai, didelis sunokęs avokadas, 4 šaukštai kakavos miltelių, 4 šaukštai migdolų (ar kitokių riešutų) sviesto, šaukštelis vanilės ekstrakto, žiupsnelis druskos, 4 šaukštai javainių mišinio su riešutais, kelios šviežių mėtų šakelės.

1. Bananus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į maišelį ir bent 2 val. palaikykite šaldiklyje (galima ir per naktį).

2. Į maisto smulkintuvo indą sudėkite šaldytus bananus ir sutrinkite. Kai nebesimatys atskirų gabaliukų, sudėkite šaukštu išskobtą avokado minkštimą, migdolų sviestą, suberkite kakavą, druską, pagardinkite vanilės ekstraktu ir išplakite iki purios vienalytės masės.

3. Paruoštus putėsius išdėliokite į skaidraus stiklo indelius, ant viršaus užberkite po šaukštą javainių mišinio, papuoškite mėtomis ir iš karto patiekite. Jei tieksite vėliau, javainių neberkite, o į indelius išdalytus putėsius laikykite šaldytuve.

4. Vietoj javainių desertą galite puošti riešutais (geriau tais, kurių sviestą naudojote), bananų griežinėliais, šviežiomis uogomis.

Aitrūs šokoladiniai putėsiai / Shutterstock nuotr.

Kokosinis krembriulė

2–4 indeliai (nelygu dydis). Pagaminsite per 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

235 ml neriebaus kokosų pieno („Light coconut milk“), 2 nubraukti šaukštai kokosų cukraus (tiks ir rudasis cukranendrių cukrus), pusės vanilės ankšties minkštimas arba šaukštelis vanilės ekstrakto, pusė šaukštelio agaro (augalinės želatinos) miltelių, žiupsnelis ciberžolių miltelių (nebūtinai, bet jie suteikia puikią kiaušinių trynių spalvą), dar keli šaukšteliai cukraus karamelinei plutelei.

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite kokosų pieną, sudėkite šaukšteliu iškrapštytą vanilės ankšties minkštimą, suberkite cukrų, ciberžoles ir užkaiskite.

2. Suberkite agaro miltelius ir maišydama kaitinkite beveik iki virimo. Tik neleiskite skysčiui užvirti – nukaiskite šiek tiek anksčiau.

3. Dar karštą masę pilstykite į indelius ir palikite ataušti iki kambario temperatūros. Paskui bent porą valandų palaikykite šaldytuve, kad gerai sustingtų.

4. Prieš tiekdama į kiekvieną indelį įberkite po šaukštelį cukraus ir išlydykite jį kaitindama specialiu atviros ugnies degikliu. Jei tokio prietaiso neturite, galite indelius trumpam įkišti į orkaitę su įjungta grilio funkcija.

Šokoladinis pyragas su riešutais

50 g kakavos sviesto, 50 g neutralaus skonio aliejaus, 6 šaukštai (apie 100 g) rudojo cukraus, 300 ml sojų ar migdolų pieno, po 50 g migdolų ir graikinių riešutų, 140 g kvietinių miltų, šaukštelis kepimo miltelių, 60 g kakavos, žiupsnelis druskos.

1. Į puodą supilkite aliejų, sudėkite kakavos sviestą, pakaitinkite, kol ištirps, ir nukelkite nuo ugnies. Nelaukdama, kol atauš, sumaišykite su cukrumi ir augaliniu pienu.

2. Riešutus pasmulkinkite, bet ne per daug (turi būti trupinėliai, o ne miltai), ir suberkite į riebalų ir pieno mišinį.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite kakavą, druską, kepimo miltelius, miltus, persijokite ir taip pat įmaišykite į tešlą. Nereikia jokių elektrinių prietaisų – pakaks šluotelės. Gatava tešla turi būti grietinės konsistencijos.

4. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kelis kartus stipriai krestelėkite, kad neliktų oro burbuliukų, ir 160 °C karšumo orkaitėje kepkite apie 50 min. Dar karštą pyragą galite apibarstyti kakavos milteliais – jie paslėps sutrūkinėjusį kepinio viršų. Pjaustyti reikėtų jau visiškai atvėsusį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Esate alergiški karvės pienui? Yra ne viena alternatyva