Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą

Slyvų džemas / Fotolia nuotr.
Slyvų džemas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-08-09 11:01
AA

Šiltajam sezonui persiritus į antrąją pusę, prasideda didysis konservavimo, rauginimo, marinavimo ir uogienių virimo sezonas. Šis laiko tarpsnis – tai lyg mėginimas uždaryti svajingą vasarą į dailų stiklainėlį, kad net darganotą rudenį ar gūdžiausiomis žiemos dienomis, atidarę dangtelį ir pakabinę šaukštelį gardaus džemo, mintimis nusikeltume ten, į pasiilgtas saulėtas dienas.

Tradicinių džemų receptų tikriausiai ne viena šeimininkė yra paveldėjusi iš savo mamos, senelės ar prosenelės. Geriausieji, surašyti ant nublukusių popieriaus lapų, pažymėti uogų antspaudais, pereina iš rankų į rankas. Verdami kasmet, jie užpildo rūsio, sandėliuko ar virtuvės lentynas, o savaitgalio rytais, ant stalo patiekus stirtą purių blynų, šie džemai kabinami tiesiog šaukštais.

Tobuli, šiek tiek nostalgiški, prisiminimus žadinantys skoniai niekad nepabosta, priešingai – jie tampa mūsų gyvenimo dalimi, kurios tikrai nenorime atsisakyti. Tačiau jei džemui ir uogienėms skirtose lentynose turite dar šiek tiek laisvos vietos, siūlome jums pasiruošti keletą stiklainėlių naujų, galbūt dar niekada neragautų įdomių džemų.

► Slyvų džemas su šokoladu tikrai patiks visiems šokoladomanams. Sodriai tamsios spalvos, intensyvaus šokolado skonio, maloniai saldžiarūgštis – toks slyvų džemas idealiai tiks ne tik ant skrudintos baltos duonos riekelių, bet ir su šviežiu baltu varškės sūriu. Skanumėlis!

{recipe|3443}

► Na, o morkų džemas – tai improvizacija morkų pyrago tema. Paragavę šaukštelį šio džemo, suprasite, kad visi šie prieskoniai ir nuostabūs kvapai yra ne mažesnis gėris nei gabalėlis puraus morkų pyrago. Tepkite jį ant minkšto biskvitinio pyrago, baltos duonos ar pagardinkite sviestinio kekso riekeles.

{recipe|3444}

Tekstas ir receptai Astos Černės