Vasariškos duonos užkandėlės

Lengvos vasariškos duonos užkandėlės / Fotolia nuotr.
Lengvos vasariškos duonos užkandėlės / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-06-13 00:01
AA

Su duona galima pasigaminti riebų, sunkiai virškinamą sumuštinį arba… lengvą gardžią užkandėlę. Vasarai rekomenduojame pastarąjį variantą.

Dabar dažniausiai duoną perkame tik parduotuvėse, visai užmiršdamos, kaip mūsų senolės ją kepdavo ant ližės krosnyse... Juoda duonelė – tikras gardėsis mums, išaugusioms rugių krašte. Nieko keista, kad emigravę lietuviai su didžiuliu ilgesiu ir nostalgija prisimena juodos duonos skonį ir kvapą – tokios nė su žiburiu nerasi svečiose šalyse! O juk kiekvienoje šalyje vyrauja savo duonos tradicijos: nuvažiuokite į Italiją, kur savo kvapnumu vilioja čiabata ir fokačija, Prancūziją, garsėjančią pailgais prancūziškais batonais (baguette), ir suprasite, kad duonos skonių įvairovė tiesiog pribloškiama. O kiek daug skanių patiekalų galima iš jų paruošti! Taigi, siūlome kelis itin greitus, kvapius, gardžius receptus – juk duona visame pasaulyje gardinamos salotos, sriubos, gaminami ir nuostabūs desertai.

► Italijoje duona – tai virtuvės pasididžiavimas, be kurios neapsieina nei viena diena, nei vieni pusryčiai ar vakarienė. Traški plutelė, minkštas porėtas duonelės vidus, o jeigu dar pagardinta alyvuogėmis, šviežiais bazilikais, rozmarinais... Nenuostabu, kad čiabata labai populiari visame pasaulyje, o nuo receptų įvairovės gali apsisukti galva. Čiabata kepama iš kvietinių miltų ir mielių, kai kur ingredientais tampa alyvuogių aliejaus, druska ir netgi pienas. Tokia duonelė su pienu vadinasi čiabata al latte.

{recipe|3101}

► Klasikinis prancūziškas batonas būna apie 5-6 centimetrų skersmens ilgio ir 65 cm pločio. Jis kepamas iš kvietinių miltų, mielių, druskos. Ir, kaip visi žinome, išsiskiria gardutėliu skoniu. Prancūziški batonai idealiai tinka mažiems sumuštinukams, skanauti su paštetu ar sūriu, pusryčiams prancūzai gardžiuojasi sviestu ar uogiene užteptomis batono riekutėmis. Taigi, variacijų, kur panaudoti juos – galybės. Tiesa, gardžiausi ką tik iškepti, švieži prancūziški batonai – ilgiau pastovėję jie kaipmat praranda savo skonio ypatybes.

{recipe|3102}

► Mes, lietuviai, ne išimtis – balta duona taip pat puikuojasi ant mūsų stalo. O iš juos paruošti paprastą, bet labai gardų desertą visai paprasta. Siūlome išbandyti gaivų duonos pyragą su obuoliais, beje, juos keisti galite bet kokiais mėgstamais vaisias, tarkime, bananais, uogomis – braškėmis, žemuogėmis, mėlynėmis ir pan.

{recipe|3103}