Vaisiai ir daržovės: kas sveika jūsų dantims ir dantenoms?

 / Shutterstock nuotr.
/ Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-11-11 00:00
AA

Ką turėtume valgyti, kad mūsų dantys būtų kuo sveikesni? Kokie vaisiai ir daržovės saugo nuo ėduonies, kurie palaiko dantų baltumą bei gerą burnos kvapą? Apie tai kalbamės su odontologe Greta Vilniškyte.

Cukrus ir krakmolas

Gretos Vilniškytės teigimu, dantims labiausiai kenkia saldūs produktai. Tiesa, kenkia ne pats cukrus, o rūgštys, kurios susidaro bakterijoms skaidant cukrų. Rūgštys silpnina dantis, ir taip susidaro ėduonis.

Palankią terpę bakterijoms sukuria maistas, kuriame yra krakmolo (bulvių traškučiai, balta duona, makaronai, pyragai). Tokie produktai yra lipnūs, ilgai išsilaiko ant dantų – taip susidaro puikios sąlygos bakterijoms daugintis.

Taip pat reikėtų vengti greito maisto, mat jame nėra jokių reikalingų vitaminų ir mineralų.

Kovotojai su bakterijomis

„Sveikus dantis padeda išlaikyti produktai, turintys vitamino A. Tai morkos, moliūgai, brokoliniai kopūstai, pomidorai, bulvės. Vitaminas A svarbus emalio vystymuisi ir formavimuisi. O štai vitaminas C užkerta kelią periodonto ligoms – pritrūkus šio vitamino, dantenos gali tapti skausmingos, kraujuojančios. Jo yra kopūstuose, pomidoruose, brokoliniuose kopūstuose, žaliosiose lapinėse salotose, paprikose, citrusiniuose vaisiuose, kiviuose, braškėse“, – sako G.Vilniškytė.

Dantų priežiūra / Vida Press nuotr.

Jos teigimu, obuoliai ne tik neutralizuoja blogą burnos kvapą, balina dantis, stiprina dantenas, bet turi ir antibakterinių savybių. Antibakterinių savybių turi ir svogūnas. Efektyviausiai jis veikia, kuomet valgomas šviežias.

Specialistė pažymi, kad visos daržovės ir vaisiai dantims sveikiausi tuomet, kai vartojami švieži. Termiškai apdoroti jie praranda dalį gerųjų savybių.

Balti dantys ir geras burnos kvapas

„Valgant obuolius ir kietas traškias daržoves (salierai, morkos, ridikai), šalinamos dantų apnašos, ir jie atrodo baltesni. Žinoma, tai jokiais būdais negali pakeisti įprasto dantų valymo šepetėliu ir pasta.

Brokoliniai kopūstai šalina tamsias dantų apnašas, gerai juos nušveičia, šviesina, stiprina dantenas. Balinti dantis gali ir citrusiniai vaisiai, tačiau čia svarbu nepersistengti, mat juose gausu rūgščių“, – sako odontologė.

Norintiems išvengti blogo burnos kvapo, specialistė rekomenduoja po valgio burną prasiskalauti vandeniu, idant tarpdančiuose neliktų maisto likučių – užsibuvę burnoje, jie pradeda pūti ir skleisti nemalonų kvapą. Nemalonų kvapą neutralizuojančių savybių taip pat turi ir obuoliai.

Specialistės teigimu, su saiku vartojami vaisiai ir daržovės sustiprins dantų sveikatą. Tačiau nereikia pamiršti ir tinkamo kramtymo. „Su maistu mes suvalgome ir daug bakterijų, o ilgai kramtant išsiskiria seilės, kurios turi antibakterinių savybių“, – tvirtina G.Vilniškytė.

Kampanija „Penki per dieną“

Vaisiai ir daržovės turėtų tapti neatskiriama kasdienės mitybos dalimi tiek vaikams, tiek suaugusiems. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių. Tai daryti skatina ir ne vieną dešimtmetį pasaulyje vykdoma kampanija „Penki per dieną“. Prieš kelis metus ji pradėta ir Lietuvoje.

Kampanija „Penki per dieną“ – tai pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis ES užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA