Užgavėnėms pasiruošusi Beata Nicholson: „Blynai bus ir pusryčiams, ir, turbūt, vakarienei“

Beata Nicholson / Asmeninio archyvo nuotr.
Beata Nicholson / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2013-02-12 08:00
AA

Nors jau savaitgalį daug kur Lietuvoje nugriaudėjo trankios Užgavėnių linksmybės, šis antradienis – paskutinė diena prieš gavėnią – kai dažno lietuvio namuose pakvimpa gardžiais blynais. Užgavėnių blynais šią dieną savo šeimą vaišins ir kulinarinių knygų autorė, žurnalistė Beata Nicholson. Žmonės.lt skaitytojams Beata pasiūlė ir kelis receptus.

„Vienais metais Londone dariau didelį blynų balių ir ta proga net nusipirkau specialią vaflinę, o tešlą rauginau visą parą, kad galėčiau pavaišinti visus storais tąsiais belgiško ar olandiško stiliaus vafliais, kurie, be abejonės, yra mandresni blyno broliai“, – Žmonės.lt pasakojo žiemos išvarymo šventei atsakingai besiruošianti Beata.

Pašnekovė prisimena ir dar vienas Užgavėnes, kurios sutapo su Vasario 16-osios minėjimu. Tą dieną Beata su šeima praleido pas seserį užmiestyje. „Troba buvo pilna draugų vaikų, vyko tikra blynų fiesta, net laužą buvome užsikūrę kieme“, – linksmas akimirkas su šeima ir artimaisiais prisiminė bei jomis pasidalijo B.Nicholson.  

Užgavėnes žurnalistė švęsdavo ir mokyklos laikais, kai su draugais persirengdavo, pasipuošdavo kaukėmis ir dūkdavo į valias. Pasak moters, ši žiemos išvarymo šventė labai smagi ir yra švenčiama ne tik Lietuvoje. Štai brazilai šoka karnavale, o anglai šią dieną vadina Blynų diena.

„Antradienį, per Užgavėnes, pusryčiams tikrai bus blynai, jie turbūt bus ir vakarienei. Juk reikia pasiruošti gavėniai, nes teks palaukti iki Velykų, kol vėl galėsime sočiai valgyti“, – sakė Beata ir atskleidė, kad šiais metais per gavėnią sumažins mėsos kiekį arba jos visai atsisakys. Pasak moters, šiuo laikotarpiu yra gerai ko nors atsisakyti, bet reikia būti motyvuotam ir žinoti, kodėl tai darai.

Gardūs Užgavėnių blynų receptai

Su Žmonės.lt skaitytojais B.Nicholson taip pat pasidalijo keletu blynų receptų, kuriais Užgavėnių dieną galima pavaišinti šeimos narius ir draugus. Šie receptai tiks ir toms, kurios bijo artėjant pavasariui priaugti papildomų kilogramų.

„Iš tiesų blynas nebūtinai tūri būti permirkęs riebaluose. Jei jis plaukia riebaluose, greičiausiai kalta arba keptuvė, arba šeimininkės nekantrumas, nes blyną reikia dėti į tinkamo karščio keptuvę ir palaukti, kol jis pats atšoks, – patarė kulinarinių knygų autorė. – Blyną galima iškepti ir į jį pridėti nebūtinai tik varškės ir uogienės. Pavyzdžiui, plonas pusiau iš grikių ir kvietinių miltų iškeptas blynas su špinatais, avokadu, citrinos sultimis, pomidorais ir trupučiu grietinės yra fantastiškiausi ir sveikiausi pusryčiai.“

Beatos žodžiais apie blynus verta tikėti, nes žurnalistė savo vaikus visuomet savaitgaliais pamalonina blynais, o labiausiai jos atžalos mėgsta blynus su obuoliais ir bananais.

Desertiniai šokoladiniai blyneliai su bananais:

Beatos Nicholson šokoladiniai blynai su bananais / Asmeninio archyvo nuotr.

Reikės:
•    2 kiaušinių
•    150 ml natūralaus jogurto (gali būti kefyras ar pienas)
•    2 šaukštai tamsiai rudo cukraus
•    110 g (arba 4 kupinų šaukštų) miltų
•    1 šaukštas tamsios kakavos
•    1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
•    30 g lydyto sviesto
•    1 banano
•    Cukraus pudros pabarstymui

Kaip paruošti:
1.    Cukrų išplakame su kiaušiniais (geriau plaktuvu). Į plakinį sukrečiame natūralų jogurtą, vėl viską suplakame.
2.    Miltus, kakavą ir kepimo miltelius sijojame į plakinį. Taip pat įpilame apie 30 g lydyto sviesto, kad blynai labai neprisigertų riebalų.
3.    Gerai įkaitiname keptuvę. Ant blynų papjaustome banano griežinėlius .
4.    Iškeptus pabarstome cukraus pudra.

Vafliai arba labai skanūs blyneliai:

Reikės:
•    3 kiaušinių
•    4 kupinokų šaukštų cukraus
•    vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
•    druskos žiupsnelio
•    200 g sijotų miltų
•    1,5 šaukštelio kepimo miltelių arba sodos
•    100 g lydyto sviesto
•    150 ml pieno
•    2 šaukštų grietinės

Kaip paruošti:
1.    Trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti su cukrumi beveik iki baltumo.
2.    Sviestą išlydyti, truputį ataušinti ir pilti bei plakti kartu su kiaušiniais.
3.    Ten pat dėti ir truputį paplakti grietinę, pieną.
4.    Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais ir druska. Sijoti į kiaušinių plakinį. Blynų tešla turėtų būti tirštoka, nuo šaukšto ne tekėti, o labiau dribti.
5.    Baltymus išplakti iki standumo ir atsargiai, po truputį įmaišyti į tešlą. Maišant stengtis tešlą truputį paskystinti, bet jokiu būdu nemaišyti energingai, nes visas oras iš baltymų išlėks lauk ir blynai/vafliai nebus tokie purūs ir lengvi, kokie turėtų būti…

Skanių blynų ir smagių Užgavėnių. Žiema, žiema, bėk iš kiemo!