Ką daryti, jei kamuoja išsiplėtusios venos?

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo nuotr.
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-05-31 12:06
AA

Išsiplėtusios venos moteris kamuoja keturis kartus dažniau nei vyrus. Šis sutrikimas dažniausiai pasireiškia kojų srityje, sukelia odos bei jos spalvos pasikeitimus, kartais venos gali būti iškilusios į paviršių. Išsiplėtusios venos sukelia sunkumą kojų srityje, tempimo jausmą, nuovargį ilgai vaikštant ar stovint. Jei jus tai kamuoja, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Tikima, jog venų išsiplėtimui turi įtakos keletas veiksnių.

Ilgas stovėjimas

Kai stovime ilgesnį laiką, spaudimas venose gali pakilti net iki 10 kartų. Tikima, jog žmonės, dirbantys stovimą darbą, priklauso didžiausiai rizikos grupei. Jei jūs negalite judėti ar atsisėsti reguliariai, siūlyčiau bent jau įsigyti kompresines kojines, kurios kažkiek padės apsaugoti jūsų venų sieneles nuo pažeidimų. Naudinga reguliariai judėti – vaikščioti, plaukioti ar važinėti dviračiu.

Genetika

Tikima, kad kai kurie žmonės yra labiau linkę į šį susirgimą dėl to, kad genetiškai jų venų sienelės yra jautresnės ir plonesnės. Norėčiau priminti, jog genetikos pakeisti negalime, tačiau galime nuspręsti gyventi kitaip nei mūsų tėvai. Dažnai savo praktikoje pastebiu, jog mūsų mitybos įpročiai susiformuoja stebint tėvus, tad jei darysime tai, ką darė jie, didelis šansas, jog gausime tą patį rezultatą.

Apkūnumas

Nors papildomas svoris padeda stiprinti kaulus (įsivaizduokite, kad pastoviai nešiojate svarelius ant kojų), jis turi neigiamos įtakos venų sveikatai dėl padidėjusio spaudimo. Nerekomenduoju imtis drastiškų dietų, geriau palaipsniui pradėti keisti mitybos įpročius, įtraukiant daugiau daržovių, žuvies, skaidulų ir mažinant cukraus kiekį. Taip pat pradėti daugiau judėti.

Amžius

Bėgant metams mūsų ląstelės praranda tonusą, raumenų masę ir susilpnėja venų sienelės.

Nėštumas

Venų išsiplėtimas atsiranda ir po nėštumo, ypač tuo atveju, kai priaugama daugiau nei 10 kg. Ne viena moteris prisipažįsta, kad ypač vasaros metu jaučiasi nesmagiai vilkėdama suknelę ar sijoną – dėl matomų pasikeitimų odoje.

Moteris masažuoja kojas / Vida Press nuotr.

Jei jūs esate rizikos grupėje, o gal jau skundžiatės išsiplėtusiomis venomis, norėčiau pateikti keletą praktiškų patarimų.

Užtikrinkite, kad tuštinatės reguliariai

Vidurių užkietėjimas gali turėti įtakos venų išsiplėtimui. Rekomenduoju rinktis kuo daugiau produktų, turinčių skaidulų, tokių kaip viso grūdo dalių produktai (rudieji ar laukiniai ryžiai, viso grūdo dalių duona, grikiai, avižos), ankštiniai (avinžirniai, pupelės, žirniai, lęšiai) bei mažiausiai keturias kumščio dydžio daržovių porcijas per dieną – tinka špinatai, brokoliai, smidrai, morkos ir t. t. Kitas puikus skaidulų šaltinis yra riešutai ir sėklos, tad rekomenduoju reguliariai jų įtraukti į mitybą – barstyti ant salotų, dėti į košes, rinktis kaip užkandį ar gaminti chia sėklų košę.

Chia sėklų košė:

  • 3 šaukštai chia sėklų;
  • šaukštas linų sėmenų;
  • keletas lazdyno ar migdolų riešutų;
  • saujelė šaldytų gervuogių;
  • stiklinė migdolų pieno;
  • mažas kivis papuošimui.

Visus ingredientus sudėkite į stiklinį indą, užpilkite migdolų pienu, gerai išmaišykite ir palikite per naktį šaldytuve. Išėmę iš šaldytuvo, papuoškite kivio skiltelėmis, valgykite šaltą.

Moteris masažuoja kojas / Vida Press nuotr.

Gaukite pakankamą kiekį vitamino C

Tai vienas svarbiausių vitaminų venų sveikatai. Jo gausu žaliose daržovėse, paprikose, uogose, kiviuose, slyvose. Apdorojant maistą prarandama net iki 90 procentų vitamino C, tad būtina daržoves ir vaisius kuo dažniau rinktis neapdorotus.

Rinkitės flavonoidų gausų maistą

Flavonoidai yra junginiai, kurie suteikia augalui spalvą. Kuo tamsesnis augalas, tuo daugiau bus flavonoidų, tad naudingiau rinktis violetines vynuoges nei žalias, tamsius svogūnus nei baltus. Artėjant vasarai taip pat rekomenduočiau valgyti kuo daugiau mėlynių, vyšnių, gervuogių bei juodųjų serbentų.

Vartokite prieskonių

Naudinga reguliariai vartoti kajano pipiro (dėti mažą kiekį), česnako, svogūnų ir imbiero. Naudingiausia imbierą kaitinti, tokiu būdu gausime daugiau naudingų savybių.