Trys receptai su žuvimi

Žuvys / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2015-12-16 09:44
Žuvis - lengvai pasisavinamų baltymų šaltinis (jų yra iki 25 proc.), o mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais ji lenkia mėsą. Beveik visos žuvys turi nuo 0,2 iki 35 proc. riebalų, kurių sudėtyje yra itin vertingų organizmui polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, D, C, PP, E, B, lengvai virškinama ir pasisavinama organizmo.

Beveik visose žuvyse, tiek jūrų, tiek upių, yra daug žmogaus organizmui naudingų elementų. Pavyzdžiui, jau nuo mokyklos laikų visi puikiai pamename, kad žuvyje gausu fosforo. Nė neabejojame, kad girdėjote ir apie omega-3, ir omega-6 – riebalų rūgštis, kurių netrūksta riebiose žuvyse, tarkime, lašišose, skumbrėse, upėtakiuose. Visi šie paminėtieji elementai ypač naudingi mūsų organizmui ir sveikam gyvenimui.

Partnerio nuotr./Palink pataria

• Verdant ar garinant žuvį panaudokite prieskonių. Tam, kad žuvis įgautų išskirtinį skonį labai tinka juodieji ir baltieji pipirai, bazilikai, kalendra, čiobreliai, petražolės.
• Gurmanai dar gali panaudoti kadagių šakeles ar uogas bei citriną.
• Jei žuvį verdate, atkreipkite dėmesį, kad vanduo turi šiek tiek kunkuliuoti – tuomet žuvis bus sultinga.
• Netaupykite rinkdamiesi augalinį aliejų. Jei jis nebus kokybiškas. Paruoštas maistas nebus skanus.
• Tam, kad kepama žuvis būtų skani ne tik jums, prieš tai ją apvoliokite kvietiniuose arba ruginiuose miltuose. Į juos galite įmušti ir kiaušinį – žuviai iškepus, susidariusi plutelė nesubyrės. Apvoliojimui tinkami ir džiūvėsėliai, kurie prieš tai gali būti pagardinti prieskoniais.

Žuvies paštetas

Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Žuvis 300 g sterko arba kitokios baltos žuvies
  • Kiaušiniai 2 vnt. baltymai
  • Grietinėlė 300 ml 35 % riebumo
  • Šaldyti žirneliai 200 g ir morkų mišinys
  • Prieskoniniai žalumynai 1 vnt. sauja šviežių
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Aitrioji paprika 1 žiupsnelis milteliai
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti
  • Sviestas 2 valg. š. formai patepti

Kaip gaminti

  1. Žuvį smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su baltymais. Suberkite prieskonius ir, įstačius į didesnį indą su ledu, trinkite maišikliu, plona srovele pildami  grietinėlę. Kai masė pasidarys vienalytė ir puri, suberkite šaldytas daržoves (neatšildykite!). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  2. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu pateptą pašteto formą, uždenkite aliuminio folijos lakštu, įstatykite į skardą su vandeniu ir apie 40 min. kepkite 190ºC karštumo orkaitėje. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir per naktį laikykite šaldytuve.
  3. Prieš patiekdami išverskite iš formos ir apibarstykite žalumynais.

Receptas iš žurnalo „Virtuvės paslaptys“

Žuvis su parmezano plutele

Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Žuvis 400 g baltos filė
  • Ančiuviai 4 vnt.
  • Rūkyta šoninė 2 riekės
  • Bulvės 6 vnt.
  • Prieskoniniai žalumynai 2 valg. š. smulkintų po 1 arbat. š. - mėtų, krapų, petražolių - žuviai ir 1 valg. š. - bulvėms skaninti
  • Garstyčios 1 arbat. š.
  • Česnakai 3 skiltelės
  • Aliejus 4 valg. š.
  • Parmezano sūris 1 sauja
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
  • Citrinos 1 vnt. 1 arbat. š. - nutarkuotos žievelės ir 0,5 vnt. - sultys
 

Kaip gaminti

  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į dvi dalis.
  2. Įtrinkite padažu, paruoštu elektriniu plakikliu suplakus smulkintus žalumynus, garstyčias, ančiuvius, česnakus ir alyvuogių aliejų, ir bent 30 min. palikite, kad pasimarinuotų. 
  3. Marinuotos žuvies gabalėlius apsukite šoninės juostelėmis ir apie 10 min. kepkite ant grotelių vis apversdama. Užberkite  parmezano ir dar kepkite apie 5 min., kol sūris taps traškus. 
  4. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite. Tada sutrinkite sudėkite į lėkštę, ant viršaus užberkite citrinos žievelių, kapotų česnakų, druskos, pipirų, žalumynų, užspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
  5. Ant viršaus dėkite keptą žuvį. Valgykite su mėgstamomis daržovėmis.

Žuvų bokšteliai

Partnerio nuotr.
Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Žuvis 800 g balta filė
  • Ryžiai 1 st. garnyrui
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
  • Bazilikai 10 g švieži lapeliai - garnyrui
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Grietinėlė 100 ml
  • Avižiniai dribsniai 2 valg. š.
  • Kiaušiniai 2 vnt.
  • Svogūnai 2 vnt.
  • Paprikos 1 vnt. raudona
  • Džiūvėsėliai 1 st.
  • Citrina 1 vnt. pusės sultys
  • Muskatas 1 žiupsnelis
  • Petražolės 1 valg. š. kapotos
  • Aliejus 4 valg. š.
  • Sviestas 2 valg. š. garnyrui
  • Pomidorai 1 vnt. nedidelė skardinė konservuotų be odelių - garnyrui

Kaip gaminti

  1. Avižinius dribsnius užpilkite grietinėle ir palikite pusvalandį, kad išbrinktų.
  2. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, smulkiai sukapokite, sumeskite į gilesnį dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  3. Svogūnus nulupkite, sukapokite.
  4. Papriką nuskuskite bulvių skustuku, išvalykite ir sutarkuokite stambia trintuve.
  5. Gerai įkaitintame aliejuje apkepkite svogūnus, suberkite papriką ir kepinkite dar 5 min. Atvėsinkite.
  6. Svogūnų ir paprikų mišinį krėskite į indą su žuvimi, ten pat sukrėskite išbrinkusius avižinius dribsnius, įmuškite kiaušinį, masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, muskatais, kapotomis petražolėmis ir gerai išmaišykite.
  7. Iš žuvies drėgnomis rankomis formuokite trikampius bokštelius, juos pavoliokite džiūvėsėliuose, merkite į likusio kiaušinio pakinį ir vėl apvoliokite džiūvėsėliuose.
  8. Žuvies bokštelius iškepkite karštuose riebaluose, tada sudėkite ant popierinio rankšluosčio.
  9. Garnyrui ryžius išvirkite, sumaišykite su sviestu, pomidorais be odelių ir kapotais bazilikais. Viską pagal skonį pasūdykite ir išdėliokite į lėkštes.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.

Turinio kontrolė – redakcijos rankose, projekto partneris tik inicijuoja ar palaiko temos viešinimą

Naujausi straipsniai