Trys receptai su jautiena

Kepsniams paruošta mėsa / Fotolia nuotr.
Kepsniams paruošta mėsa / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
2015-12-07 09:38
AA

Jautiena – galvijų (karvių) mėsa. Tai viena iš pagrindinių mėsos rūšių, plačiai naudojamų Australijoje, abiejose Amerikose, Europoje. Jautienos valgymas yra draudžiamas induizme, nes pagal induistų tradicijas jaučiai labai gerbiami. Draudžia jautieną ir kai kurios budistų tradicijos.

Jautiena (raumenys) būna supjaustoma į steikus, file, šonines su kaulais ir kt. arba gali būti naudojama malta. Kitos valgomos dalys yra uodega, liežuvis, skrandžio žarnokai, kepenys, inkstai, širdis, kasa, žarnos, tešmuo. Iš galvijų kaulų verdami sultiniai.

Partnerio nuotr./Palink pataria

• Jautienai suminkštinti puikiai tinka ir kiviai ne tik citrina, tik jokiu būdu negalima jų padauginti. Kilogramui mėsos visiškai užteks dviejų kivių.

• Kivius paprasčiausiai sutarkuokite ir patepkite jais mėsą, patepus ją laikyti reikėtų maždaug 6 valandas, ne ilgiau, nes jei padauginsite kivių arba jais pateptą mėsą laikysite per ilgai, iš jautienos gali likti tik košė.

• Nepatariama kiviais marinuoti jautienos išpjovos ar nugarinės su T formos kaulu, su tokiu marinatu ruošti galite nugarinės dalis be kaulo ar jautienos kumpį.

• Vertėtų nepamiršti, kad marinuojant jautieną ar ruošiant faršą į jį druskos geriau nedėti, ją barstykite mėsai jau kepant. Dar geriau, jei druskos išvis nenaudosite, – kai mėsa iškeps, išspauskite ant jos citrinos sulčių ir palikite kiek pastovėti. Citrina mėsai suteiks reikiamo sūrumo.

Jautienos didkepsnis su prieskoniniu sviestu

Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Jautiena 300 g išpjova
  • Alyvuogių aliejus 2 valg. š. šlakelis
  • Sviestas 100 g
  • Citrinos 1 vnt. žievelės ir sultys
  • Česnakai 4 skiltelės
  • Krapai 1 arbat. š. kapotų
  • Petražolės 1 arbat. š. kapotos
  • Bazilikai 1 arbat. š. kapotų
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti

Kaip gaminti

Kepsnys turi būti 2,5–3 cm storio ir sverti apie 300 g, kad kepdamas neišsausėtų.

  1. Mėsą iš abiejų pusių įtrinkite pipirais, aptepkite aliejumi ir palikite 6 val. pasimarinuoti.
  2. Į smulkintuvą sudėkite sviestą, citrinos žievelę ir sultis, česnakus, prieskonines žoleles, pasūdykite ir įberkite pipirų, viską susmulkinkite.
  3. Sviestą susukite į maistinę plėvelę ir apie valandą pašaldykite. Marinuotą mėsą kepkite labai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po tris minutes. Be reikalo nevartykite, nebadykite. Iki norimo iškepimo laipsnio kepsnį baikite kepti 160 C karštumo orkaitėje.
  4. Paruoštą patiekalą pasūdykite ant viršaus uždėkite sviesto gabalėlį. Prie didkepsnio tinka paduoti sojų padažo, gruzdintų bulvyčių ir grilyje keptų daržovių.

Befstrogenas

Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Jautiena 500 g kryžinės
  • Sultinys 500 ml naminio
  • Morkos 1 vnt.
  • Svogūnai 1 vnt.
  • Pievagrybiai 200 g
  • Marinuoti svogūnėliai 4 vnt.
  • Miltai 1 valg. š.
  • Garstyčios 1 valg. š.
  • Pomidorų pasta 1 valg. š.
  • Alyvuogių aliejus 2 valg. š. šlakelis
  • Čiobreliai 1 žiupsnelis šviežių lapelių
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis malti

Kaip gaminti

  1. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais arba juostelėmis, pabarstykite miltais ir sudėkite į puodą, maišydami mentele kepinkite penkias minutes.
  2. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, morką griežinėliais, sudėki teį puodą su mėsa, kepinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite sultinį, pasūdykite. Troškinkite apie 40 min.
  3. Troškinį pagardinkite garstyčiomis, pomidorų pasta, pipirais. Sudėkite į keturias dalis perpjautus pievagrybius, marinuotus svogūnėlius. Ant silpnos ugnies troškinkite dar dešimt minučių.
  4. Patiekiant pabarstykite sviežiais čiobreliais. Labai tinka valgyti su bulvių koše ir marinuotomis daržovėmis.

Receptas iš žurnalo „Virtuvės paslaptys“

Marokietiška jautiena su slyvomis

Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Alyvuogių aliejus 2 st.
  • Jautiena 400 g kubeliais supjaustytos filė
  • Raudonasis svogūnas 1 vnt. smulkiai supjaustytas
  • Bulvės 1 vnt. kubeliais supjaustyta
  • Morkos 1 vnt. kubeliais supjaustyta
  • Cinamonas 4 g
  • Kalendros 4 g maltų
  • Kmynai 4 g maltų
  • Pomidorai 400 g konservuotų
  • Slyvos 16 vnt. šviežių
  • Česnakai 3 skiltelės
  • Sezamo sėklos 20 g

Kaip gaminti

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °С. Į didelę keptuvę supilkite alyvuogių aliejų. Įkaitus jam, dėkite gabaliukais supjaustytą jautieną ir suberkite prieskonius. Kepkite kelias minutes pamaišydami, kol mėsa apskrus.
  2. Apkeptą su prieskoniais mėsą dėkite į karščiui atsparų indą. Paskui kelias minutes keptuvėje pakepkite susmulkintą svogūną, morką, sudėkite česnaką, konservuotus pomidorus, kubeliais supjaustytą bulvę ir patroškinkite.
  3. Sumaišykite mėsą su daržovėmis, išdėliokite ant viršaus nuplautas, nusausintas ir per pusę perpjautas be kauliukų slyvas odele į viršų. Uždenkite indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30 minučių. Paskui ištraukite ir užbarstykite sezamų sėklų, vėl dėkite į orkaitę ir kepkite dar apie 30–40 min., kol mėsa suminkštės.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.​