Traškūs senoviniai vafliai – tarytum aidas iš praeities

Vafliai / „Salotų nenoriu“ nuotr.
Vafliai / „Salotų nenoriu“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2018-03-24 08:19
AA

Nė viena įsimintina istorija neprasidėjo kvietimu pavalgyti salotų. Tinklaraščio „Salotų nenoriu“ autorė Dovilė kviečia skaičiuoti prisiminimus, o ne kalorijas. Šįkart ji dalijasi vaflių receptu.

Mano klasiokai tikėjo, kad mano tėvų namuose nebūna nė dienos be pyragų, sausainių ar bent jau čirvinių blynų. Iš dalies jie buvo teisūs – saldus kepinių kvapas dažnai karaliaudavo virtuvėje. Tačiau vafliai būdavo kepami kartą per metus ar dar rečiau. Kodėl? Man pačiai tai neįmenama mįslė. Užtat iki šiol jaučiu sunkiai paaiškinamą nostalgiją ir susižavėjimą vafliais.

Štai ir viešėdama pas tėvus panorau išsitraukti vaflinę. Mama atkalbinėjo – esą vaflinė pasenusi ir nė neverta vargti. Tačiau vaflinė mano bendraamžė, tad mums pavyko atrasti bendrą kalbą. Nesiginsiu, vienas vaflis sudegė iki tiek, kad būtų galima vietoje aktyvintos anglies pateikti, bet visi kiti buvo greitai šeimynos sudoroti.

1 receptas traškiems vafliams

Reikės

  • 4 kiaušinių

  • 4 š. grietinės

  • 0,5 st cukraus

  • 1 st su kaupu miltų

  • 100 g margarino

  • vanilinio cukraus

Gaminame:

  1. Išplakame kiaušinius su cukrumi ir vanile. Plakame tol, kol kiaušinių tūris kelis kartus padidėja.
  2. Sudedame į kiaušinių masę grietinę, lydytą margariną. Viską gerai išmaišome. Pamažu dedame miltus, vis išmaišydami šluotele. Tešla išeis gana tiršta.
  3. Kepame vaflinėje tol, kol gražiai paruduoja.
Vafliai / „Salotų nenoriu“ nuotr.

2 receptas minkštesniems vafliams

Reikės:

  • 120 g miltų

  • 50 g sviesto

  • 3 kiaušinių

  • 50 g cukraus

  • 150 g pieno

  • vanilinio cukraus

Gaminame:

  1. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vanile. Plakame tol, kol kiaušinių tūris kelis kartus padidėja.
  2. Į kiaušinių masę supilame pieną, sudedame lydytą sviestą. Vėlgi viską gerai išmaišome.
  3. Suberiame sijotus miltus ir viską išmaišome šluotele. Gauta vaflių tešla turi priminti skystą blynų tešlą.
  4. Kepame vaflinėje tol, kol gražiai paruduoja.

Vaflius galite patiekti tiek nuogus, tiek su plaktos grietinėlės ir uogų įdaru. Aš vaflių galus pamirkiau šokolade ir maltuose žemės riešutuose. Kadangi vafliai gana traškūs, vyniojami jie lūžinėja. To išvengsite, jeigu dar karštą vaflį dėsite ant rankšluostuko ir su juo suvyniosite.

Daugiau receptų rasite www.salotunenoriu.com