Tinklaraštininkė Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškos virtuvės lobiais

Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.
Autorius: Živilė Karevaitė
Publikuota: 2019-07-21 12:00
Viktorija Kordiukova (25) garsėja gardžiais duonos kepiniais, kuriuos galima išvysti jos tinklaraštyje „Our Daily Bread“, tačiau šį kartą dalijasi afrikietiškų patiekalų receptais. „Prieš penkerius metus viena keliavau po Maroką ir labai pamėgau Vidurinių Rytų ir Šiaurės Afrikos patiekalus. Šie skoniai iki šiol vyrauja mano virtuvėje. Mėgstu egzotiškus ingredientus“, – pasakoja socialinių tinklų sekėjus patiekalų spalvomis stebinanti Viktorija.

„Nesu vegetarė, tačiau labai patinka gaminti iš daržovių, tad ir šį kartą pasirinkau paprastus, įvairių daržovių pagrindu gaminamus patiekalus, kurie pasižymi daugialypiu skoniu“, – pristato receptus tinklaraštininkė.                   

Pirmasis – kepti baklažanai su marinuotais avinžirniais. „Šis sveikas, maistingas patiekalas nukels į Vidurinius Rytus ir puikiai tiks kaip garnyras prie mėsos patiekalų ar kaip pagrindinis patiekalas. Jį paruošite vos per 15 minučių“, – žada Viktorija.

Antrasis mėgstamiausias jos patiekalas – daržovių tadžinas: „Jis marokietiškas, pavadintas pagal specialų molinį indą, kuriame troškinamas. Šį kartą tadžiną troškinsime kiekvieno namuose esančiame puode ar troškintuve, ir virtuvė, visi namai pakvips Marakešu.“

Trečiasis patiekalas, kaip juokauja Viktorija, yra antras šansas tradicinėms bulvėms – traiškytos bulvės su indiškais prieskoniais: „Tai – puikus garnyras, naujam gyvenimui prikeliantis mūsų mėgstamas, bet galbūt jau kiek pabodusias bulves. Labai siūlau išbandyti jį su šaltibarščiais karštą vasaros dieną“.

Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.
Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.

Kepti baklažanai su marinuotais avinžirniais

1 baklažanas

alyvuogių aliejaus

druskos

1 saujelė mėtų

1 saujelė kalendrų

1 stiklinė virtų avinžirnių

baltojo vyno acto

1 skiltelė česnako

1 šaukštelis malto kumino

Viktorija pirmiausia įkaitina keptuvę. Baklažaną supjausto griežinėliais. Į keptuvę pila keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir iš abiejų pusių kepa baklažanus, kol paruduoja ir suminkštėja, tuomet lengvai pabarsto druska.

Susmulkina mėtas, kalendras ir deda į dubenį su virtais avinžirniais. Tuomet pila keletą šaukštų baltojo vyno acto, kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, įspaudžia skiltelę česnako, beria šaukštelį malto kumino ir druskos pagal skonį. Galiausiai viską išmaišo ir kelias minutes pamarinuoja.

Į lėkštę Viktorija deda baklažanus, o ant viršaus pila marinuotus avinžirnius su visu marinato skysčiu ir leidžia jam įsigerti į baklažanų griežinėlius. Visa tai patiekia kaip garnyrą arba kaip salotas su rieke šviežios duonos.

 

Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.
Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.

Traiškytos bulvės su indiškais prieskoniais

500 g virtų bulvių

alyvuogių aliejaus

1 šaukštas sviesto

1 šaukštelis kalendrų sėklų

1 šaukštelis kuminų sėklų

1 šaukštelis maltos ciberžolės

druskos ir pipirų pagal skonį

2 šaukštai natūralaus jogurto

½ aitriosios paprikos

šviežių kalendrų

Į įkaitintą keptuvę Viktorija pila kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir deda sviestą. Jam ištirpus, suberia kalendrų, kuminų sėklas ir apie minutę skrudina. Sėklos turi pradėti skleisti aromatą, bet nedegti. Tuomet į keptuvę deda virtas bulves, apiberia ciberžole, viską išmaišo arba gerai papurto keptuvę, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Paskui bulvių trintuvu, stiklinės ar aliejaus butelio dugnu kiekvieną bulvę sutraiško.

Tada retkarčiais pavartydama bulves apkepina. Jei kepant pritrūksta riebalų, dar įpila alyvuogių aliejaus arba uždeda sviesto. Apkeptas bulves apibarsto druska ir pipirais pagal skonį.

Galiausiai bulves deda į lėkštę, apšlaksto keliais šaukštais natūralaus jogurto, apibarsto smulkintomis arba plonais griežinėliais pjaustytomis aitriosiomis paprikomis ir šviežių kalendrų lapeliais.

Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.
Viktorija Kordiukova dalijasi marokietiškais receptais/Asmeninio archyvo nuotr.

Daržovių tadžinas

1 cukinija

1 baklažanas

2–3 morkos

1 sviestinis moliūgas

5 skiltelės česnako

1 raudonasis svogūnas

alyvuogių aliejaus

2 šaukštai pomidorų pastos

2 šaukštai harisos (aštrios aitriųjų ir raudonųjų paprikų pastos, kilusios iš Šiaurės Afrikos)

druskos pagal skonį

2 šaukšteliai maltos kalendros

2 šaukštai malto kumino

2 šaukšteliai malto cinamono

½ šaukštelio maltos ciberžolės

2 šaukštai „Ras el hanout“ prieskonių mišinio (arabų kalba šis pavadinimas reiškia „nuo viršutinės lentynos“, tai yra – geriausias prieskonių mišinys)

1 šaukštas medaus

400 g virtų arba konservuotų avinžirnių

10 džiovintų abrikosų (perpjautų perpus)

400 ml daržovių sultinio (arba vandens)

1 skardinė (400 g) konservuotų pomidorų

 

Patiekti:

kuskuso granatų sėklų, šviežių mėtų, kalendrų

Viktorija griežinėliais supjausto cukiniją, perpus perpjauna ir griežinėliais supjausto baklažaną, storais griežinėliais – morkas, padalijusi perpus moliūgą, išima sėklas ir supjausto kąsnio dydžio kubeliais. Šių daržovių Viktorija nelupa, nes jų odelės ištroškintos bus minkštos, o juk jose slypi daugiausia maistingųjų medžiagų. Nulupa česnakus, svogūną, šį supjausto griežinėliais.

Vėliau Viktorija įkaitina troškintuvą ar kitokį puodą sunkiu dugnu (kad būtų su dangčiu). Į įkaitintą puodą pila nemažai alyvuogių aliejaus, deda pomidorų pastą ir harisą, išmaišo, tuomet deda visas daržoves, išskyrus česnakus, ir apiberia dideliu žiupsniu druskos, kad pradėtų skirtis sultys. Kaitina apie 15 minučių ir retkarčiais pamaišo, kad daržovės suminkštėtų.

Į puodą Viktorija sumeta nuluptas česnako skilteles, suberia visus prieskonius ir pamaišo. Įdeda šaukštą medaus ir vėl maišo. Tuomet suberia avinžirnius, džiovintus abrikosus ir supila sultinį arba vandenį, galiausiai – skardinę smulkintų pomidorų ir viską išmaišo.

Puodą uždengia ir apie 45 minutes troškina. Paskui paragauja ir pasūdo pagal skonį, o tuomet patroškina neuždengusi, kad perteklinis skystis išgaruotų ir troškinys būtų tirštesnis. Patiekia su kuskusu, granatų sėklomis ir šviežiomis smulkintomis mėtomis bei kalendromis.

Naujausi straipsniai